4 Mevsim Lastik Nedir? Yaz Lastiği İle Arasındaki Fark Nedir?

864 Gösterim

Otomobil tutkunları çok iyi bilirler ki aracınız ister son model olsun ister harika bir motora sahip olsun eğer zeminle uyumlu, sağlam ve dayanıklı lastikleriniz yoksa bunlar hiçbir işe yaramaz. Bir arabanın en temel parçası olan lastikler, arabanızın ayakları gibidir. Bu yüzden, gerek hava koşulları gerekse kullandığınız zeminin yapısına uygun olması oldukça önemlidir.

Hem yol tutuşu ve güvenlik açısından hem de araba kullanırken verimin en üst seviyede olması ve sürüş keyfinin önüne geçip çileye dönüşmemesi için en uygun lastiği tercih etmelisiniz. Tam da bu beklentilere yönelik olarak birbirinden farklı lastik tipleri var. Bunlar arasında en yaygın kullanıma sahip iki tanesine değinelim ve senenin her döneminde kullanıma uygun 4 mevsim lastiğin yaz lastiği ile arasındaki farklar nelerdir birlikte bakalım istedik…

4 mevsim lastik ne işe yarar?

Öncelikle 4 mevsim lastik nedir sorusu ile başlayalım. İsminden de anlaşılacağı üzere dört mevsim lastik demek, yılın her zamanında kullanıma uygun lastik demektir. Fakat dikkat: bu durum, mevsim lastikleri ile arasında performans farklılıklarının olmadığı anlamına gelmez. 4 mevsim lastikler hem yaz hem de kış mevsimine ait koşullarla uyumlu özelliklere sahip oldukları için genel anlamda ılıman iklimlerde makul birer seçenektir. Ancak bazı bölgelerde kaçınılmaz olarak lastik değişikliği yapmak gerekir.

Burada 4 mevsim lastik hangi şartlarda etki gösterir sorusunun yanıtını aramakta fayda var. Daha ziyade çok sert kışların yaşanmadığı ve yoğun kar yağışının görülmediği bölgelerde kullanımı daha makul olan dört mevsim lastikler, çok sıcak yaz günlerinin yaşandığı yerlerde istenen performansı vermeyebilir. Ancak, Türkiye’nin batı ve güney kesimleri gibi iklimin yıl genelinde ılıman seyrettiği coğrafyalarda kullanılabilir. Bu noktada kış lastiğine göre daha az diş derinliğine sahip bu lastikler, uzun diş ömrüne sahip olması ile de dikkat çekmektedir.

Yaz lastikleri ile kıyaslandığında ise daha derin diş yapısı ön plana çıkar. Dört mevsim lastiklerin yaz lastikleri ile arasındaki en büyük fark ise daha düşük yol tutuşuna ve fren mesafesine sahip olmalarıdır.

Bir lastiğin dört mevsim lastiği olup olmadığını nasıl anlarım derseniz, lastiğin yanlarını kontrol etmeniz gerekir. Eğer M+S ve kar tanesi işaretlerini görüyorsanız bu bir dört mevsim lastiğidir. Dört mevsim lastikleri -5 derece sıcaklığa kadar kullanıma uygun olup yaz mevsiminde de ortalama performans sergilemesi düşünülerek üretilmiştir. Bu özellikleri itibarıyla neden ılıman iklim bölgelerinde daha yaygın kullanıldığını anlamak hiç de zor olmasa gerek. Hem ıslak hem de kuru zeminde performans sağlayan bu lastikler uzun ömürlü olmaları sebebiyle de pek çok sürücünün tercih sebebidir.

4 mevsim lastiğinin avantaj ve dezavantajları

Doğru lastiği seçmek oldukça önemlidir. Bu noktada yaşadığınız bölgenin hava koşullarını iyi bilmek gerekir. Eğer belli bir seviyenin altına düşen kış soğuklarının yaşanmadığı ve ılık havanın etkili olduğu bir yerde yaşıyorsanız dört mevsim lastiklerin size göre olduğunu söylemek mümkün demiştik. Şimdi bu lastik tipinin olumlu ve olumsuz yanlarına birlikte bakalım.

4 mevsim lastiklerin olumlu tarafları:

  • Bu lastiklerin en önemli özelliği sürücüsünü lastik değiştirme ve lastik alma masraflarından kurtarmasıdır.
  • 4 mevsim lastikler yaz lastiklerine göre daha derin dişlere sahip olduğundan daha uzun ömürlüdür.
  • Aracınızda ikinci bir lastik takımı depolama imkanınız yoksa, dört mevsim lastik kullanmak avantaj sağlar.
  • Bulunduğunuz coğrafyada sıcaklık, kışları -5 derecenin altına düşmüyorsa tüm yıl boyunca kullanılabilir.
  • Yaz lastikleri hava 7 derecenin altına düşmeye başladığı andan itibaren donma yapar, oysa dört mevsim lastiklerde böyle bir sorun yoktur.

4 mevsim lastiklerin olumsuz tarafları:

  • Yılın her mevsiminde performans sergilemek amacıyla üretilen bu lastikler mevsim lastiklerine göre daha ortalama bir performans gösterir.
  • Yaz lastiklerine oranla daha fazla yakıt tüketir.
  • Sıcak asfalt yüzeylerde yol tutuş performansları zayıftır.
  • Viraj alma konusunda yaz lastikleri kadar performans göstermez.

YORUM YAZ