Adaptif Hız Sabitleme Sistemi Nedir? Adaptive Cruise Control Nasıl Çalışır?

819 Gösterim

Adaptive Cruise Control sistemi, Türkçeye otomatik hız sabitleyici olarak geçmiştir. Bu sistem otomobil dünyasında uzun bir süredir kullanılan hız sabitleyicinin gelişmiş bir versiyonu olarak kullanıcıların karşısına çıkmaktadır. İngilizce dilindeki Adaptive Cruise Control ifadesinin baş harflerinden oluşan ACC kısaltmasıyla da bilinir.

Standart hız sabitleyici sistemleri, sürücü gaza basmadan aracın belli bir hızda gidebilmesi için devreye girmektedir. Bu sistem özellikle uzun yolda ve otoban gibi trafiğin şehir içi yollara göre daha seyrek olduğu yerlerde konforu artıran bir teknoloji olarak dikkat çeker. Standart hız sabitleyicinin üst versiyonu olarak kullanıcılara sunulan Adaptive Cruise Control sistemi, aracın hızını otomatik olarak ayarlamak ve önceki araç ile takip mesafesinin korumak için görev yapmaktadır.

Adaptif Hız Sabitleyici Nasıl Çalışır?

Aracın önünde sensör ve kameralar bulunmaktadır. Bu sensör ve kameralar topladıkları verileri aracın beynine göndermektedir. Beyin ise özel olarak kodlanmıştır. ACC sistemi araç giderken önünde bir araç olması durumunda otomatik olarak fren düzeneğini harekete geçirip aracın hızını düşürmektedir. Böylece öndeki araç ile takip mesafesini sağlamak için çalışmaktadır.

Örneğin 100 km/s ile giden bir aracın önüne 70 km/s ile giden bir araç çıktığında Adaptive Cruise Control, aracın hızını 70 km/s ile gidenin hızına göre ayarlamaktadır. Araç önü boş olan başka bir seride geçtiğide hızını tekrar yükseltir. Sürücünün gaza ya da frene basması gerekmez. Böylece sürücü dikkatsiz ya da başka bir yöne bakıyor olsa bile Adaptive Cruise Control ile yolculuk daha güvenli bir hale dönüşmektedir.

ACC sisteminin devreye girdiği hız aralığı aracın marka ve modeline göre değişmektedir. Adaptive Cruise Control pek çok araçta opsiyonel donanım olarak sunulmaktadır.