Elektrikli Bagaj Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır?

7.337 Gösterim

Elleriniz dolu bir şekilde marketten çıktınız, kucağınızda kolilerle ya da bir seyahat öncesi çanta ve bavullarınızla aracınızın bagajını açmaya çalışıyorsunuz. Elinizdeki yükten bir an önce kurtulmak için bagajı açmanız gerekiyor; ancak bagajı açmak için de ellerinizin boş olması gerek. Belki de yükseklere doğru açılmış bagajınızın kapağı boyunuzu aşıyor ve ona ulaşamıyorsunuz. Araba bagajını açıp kapamak dünyanın en basit işlerinden biri gibi gözükebilir. Yine de yukarda bahsini ettiğimiz durumlara yabancı olmadığınızı ve bu durumların gündelik hayatta sizi fazlasıyla zorladığını biliyoruz. Fakat artık bagajınızla boğuşmanıza, kendi kendinize sorun yaratmanıza gerek yok. Çünkü teknolojinin en işlevsel icatlarından biri olan elektrikli bagaj sistemi ile bagaj problemleri tarihe karışmış durumda.

hava yastigi airbag nedir 1075x605

Fakat artık bagajınızla boğuşmanıza, kendi kendinize sorun yaratmanıza gerek yok. Çünkü teknolojinin en işlevsel icatlarından biri olan elektrikli bagaj sistemi ile bagaj problemleri tarihe karışmış durumda.

Fakat artık bagajınızla boğuşmanıza, kendi kendinize sorun yaratmanıza gerek yok. Çünkü teknolojinin en işlevsel icatlarından biri olan elektrikli bagaj sistemi ile bagaj problemleri tarihe karışmış durumda.

kor nokta uyari sistemi toyota 1075x605

Elleriniz dolu bir şekilde marketten çıktınız, kucağınızda kolilerle ya da bir seyahat öncesi çanta ve bavullarınızla aracınızın bagajını açmaya çalışıyorsunuz.

Elleriniz dolu bir şekilde marketten çıktınız, kucağınızda kolilerle ya da bir seyahat öncesi çanta ve bavullarınızla aracınızın bagajını açmaya çalışıyorsunuz.

Elektrikli bagaj sistemi nasıl çalışır?

Kimi otomobil modellerinde anahtardaki bir tuş sayesinde kimi modellerde araç içine yerleştirilmiş bir düğme yardımı ile kimilerindeyse tampon altına yerleştirilmiş sensörleri kullanarak ayağınızı uzattığınızda aracınızın bagajını otomatik olarak açan elektrikli bagaj sistemi, bagaj kullanımını oldukça kolaylaştıran bir teknoloji. Tabii günlük hayatınızı da…

Elektrikli bagaj sistemi Toyota RAV4 gibi bazı Toyota modellerinde opsiyonel olarak satın alınabiliyor. Fakat dilerseniz daha sonradan da aracınızı bu teknolojiyle buluşturmanız mümkün. Hayatı sizin için kolaylaştıracak elektrikli bagaj sistemini ne şekilde aracınıza dahil etmek istediğinizse tamamen size kalmış. Dilerseniz uzaktan kumanda kontörlü ile dilerseniz de aracınızın içine, örneğin direksiyonun altına, yerleştireceğiniz kolay kullanımlı tek bir tuş ile elektrikli bagaj sistemini aracınızla tanıştırabilir; avantajlarından yararlanmaya başlayabilirsiniz.

Elektrikli bagaj ne gibi avantajlar sunar?

Elektrikli bagaj sisteminin hayatınızı birçok açıdan kolaylaştırdığını söylemiştik. Şimdi gelin biraz da bu kolaylıklardan bahsedelim. Bir kere elektrikli bagaj sisteminin avantajlarını yalnızca ellerinizi kullanmadan bagaj açıp kapatmakla sınırlandırmamak gerek. Otomobilinizde var olan ya da sonradan dahil edebileceğiniz akıllı bagaj açma sistemi sayesinde çok daha fazlasını yapabilirsiniz.

Örneğin elektrikli bagaj sistemi ile bagaj kapınızın açıldığında ulaşacağı yüksekliğini ayarlayabilirsiniz. Özel bir kodlama ile her defasında bagajınızın aynı yükseklikte açılmasını sağlayabilir; ya da bagaj içine yerleştirilmiş bir tuşla o anda kapının ne kadar açılacağını kendiniz belirleyebilirsiniz. Bu, özellikle tavan yüksekliği düşük olan yerlerde bagaj kapağının gereğinden fazla açılarak aracınızın zarar görmesini engel olmak açısından oldukça faydalı bir özellik.

Elektrikli bagaj sistemi, bagaj içinde aşırı eşya olduğunda yaşanacak sıkışma konusunda da kullanıcısını uyarıyor. Bu sayede siz fark etmeden yapacağınız aşırı yüklemeler sonucunda eşyalarınız zarar görmüyor. Tüm bu özellikleriyle elektrikli bagaj sistemi, aslında akıllı bagaj sistemi olarak anılmayı hak ediyor. Dahası kolay ve rahat kullanımı ile aracınıza yeni bir soluk getiriyor.

Elektrikli bagaj sistemi nasıl kullanılır?

Araç sahiplerine sağladığı rahatlık ile kullanıcı dostu bir teknoloji olan elektrikli bagaj sistemini kullanırken dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var: Öncelikle sistemi kullanmadan önce otomobilinizin tamamen durmuş halde olması gerekiyor.

Bagaj kapağını açılmasına engel olacak bir konumda olmadığınızdan da emin olmalısınız. Örneğin otomobilinizin hemen arkasında bir duvar varsa veya bagaj kapağının önünde çeşitli eşyalar bulunuyorsa, kar ya da buz birikmişse bunlardan mutlaka kurtulmalısınız. Aksi halde bagaj kapağı açılmadığı gibi hem aracınız hem de elektrikli bagaj sisteminiz zarar görebilir.

Aynı şekilde bagajın etrafında bekleyen insanların da uzaklaşması akıllıca olacaktır. Bagajınız sizin kontrolünüzden bağımsız olarak hareket ettiğinden aracın yakınında duranların göz açıp kapayıncaya kadar yaralanmasına sebep olabilir.  Olası bir yaralanma tehlikesini ortadan kaldırmak için, bagaj kapağı otomatik olarak çalıştığı sırada yaklaşmamak en doğrusu olacaktır.

Akünüz bittiyse ya da akünüzü değiştirdiyseniz, elektrikli bagaj sisteminin tekrar çalışabilmesi için bagaj kapağı motorunu tekrar başlatmanız gerekiyor.