Hibrit ve Plug- In Hibrit Araçların Farkları Nelerdir?

5.746 Gösterim

Otomotiv teknolojilerindeki her yeni gelişme, araba almak isteyenlerin işini daha da zorlaştırıyor. Önden çekişli mi arkadan çekişli mi, benzinli mi dizel mi derken hibrit motorların da yaygınlaşıp çeşitlenmesi sürücülerin seçim yapmalarını her zamankinden daha karmaşık hale getiriyor. Toyota’nın öncülüğünde sektördeki pazar payını giderek artıran hibrit otomobiller kendi içinde farklı modellere ayrılıyor. Full hibrit ya da geleneksel hibrit olarak bilinen arabaların haricinde farklı özelliklere sahip plug-in hibrit araçlar da bulunuyor. Hibrit ve Plug-in hibrit araçların farkları nelerdir diye düşünüyorsanız tüm detayları bu yazıda bulabilirsiniz.

Hibrit arabaların özellikleri nelerdir?

Hibrit ve Plug-in hibritlerin farklarına değinmeden önce hibrit motora sahip araçların özelliklerinden ve nasıl çalıştıklarından kısaca bahsedelim. Toyota Prius gibi geleneksel hibritler benzinli ve elektrikli olmak üzere iki farklı motor sistemini kullanıyor. Birlikte çalışan bu iki motor, hibrit arabaların temel dinamiğini oluşturuyor.

Benzinli ve dizel arabalara kıyasla daha düşük yakıt tüketimi ve daha az zararlı gaz salınımı yapan hibritler düşük hızlarda ve hızlanma durumlarında elektrikli motorla çalışıyor. Elektrikli motor ise ihtiyacı olan enerjiyi kendi kendini şarj edebilen bir aküden alıyor. Akünün şarj edilebilmesi için kinetik enerjiden faydalanılıyor. Rejeneratif frenleme adı verilen bu sistem sayesinde frene basıldığında açığa çıkan enerji elektrik motorunun aküsünde depolanıyor. Böylece normalde sürtünme ve ısı olarak açığa çıkan enerji elektrik enerjisine dönüştürülerek büyük bir verimlilik sağlanıyor.

Hibrit arabaların avantajları nelerdir?

Melez bir sisteme sahip olan hibrit arabalar geleneksel benzinli ve dizel motora sahip arabalara karşı birçok avantaja sahip.

  • Özellikle şehir içi sürüşlerde elektrik enerjisinden faydalanan hibrit arabalar daha düşük yakıt tüketimi sunuyor.
  • Hibrit arabalar ekonomik olduğu kadar çevreci bir sisteme sahip. Fosil yakıtların daha az kullanılmasını sağlayarak zehirli gaz salınımını en aza indiriyor.
  • Kalkış anında ve düşük hızlarda elektrikli motorlar içten yanmalı motorlara kıyasla daha yüksek bir tork ürettiği için etkili bir sürüş performansı sunuyor.
  • Bataryanın şarj edilmesini sağlayan rejeneratif fren sistemi sayesinde periyodik olarak şarj etme külfetini ortadan kaldırarak sürücülere hem verimlilik hem de kolaylık sağlıyor.
  • Benzin fiyatlarındaki sürekli artışlar kullanıcıları daha sürdürülebilir seçeneklere yöneltiyor. Bu da hibrit arabaların değer kazanmasını ve yüksek satış değerlerine ulaşmasını sağlıyor.

Plug-in hibrit arabaların özellikleri nelerdir?

Plug-in hibritlere gelince çalışma prensibi olarak full hibrit arabalardan büyük bir farkı bulunmuyor. Plug-in hibritlerde de elektrik motoru ve içten yanmalı bir motor bulunuyor. İki tür arasındaki temel farklılık elektrikli motora enerji sağlayan akü sistemlerinde ortaya çıkıyor. Geleneksel hibrit arabaların frenleme sistemiyle şarj edilebilen küçük bir aküsü bulunurken, plug-in hibritler prizden şarj edilebilen daha büyük akülere sahip.

Plug-in hibrit sisteminin ortaya çıkışındaki en büyük motivasyon, elektrikli motorla alınan mesafeyi artırmak. Normal hibrit arabalardaki küçük aküler özellikle düşük hızla ilerlenen trafik hallerinde boşalarak benzinli motora geçiş yapıyordu. Plug-in hibritin büyük aküleri sayesinde bu sorunun önüne geçilerek daha uzun bir elektrikli motor menzili amaçlanıyor. 120 voltluk bir ev prizi veya 240 voltluk bir şarj ünitesine takılarak şarj edilebilen elektrikli motor bataryaları sayesinde fosil yakıt kullanımı daha da azaltılarak hem daha çevreci hem de ekonomik bir sürüş deneyimi sunuluyor.

Plug-in hibrit arabaların avantajları nelerdir?

Plug-in hibritler, elektrikli araçlarla ve full hibritlerle kıyaslandığında daha maliyetli olsa da maliyetini kısa sürede amorti eden bazı avantajları bulunuyor.

  • Şarj edilebilir büyük pilleri sayesinde elektrikli motorla daha uzun mesafe alarak normal hibritlere göre daha düşük yakıt tüketimi avantajı sunuyor.
  • Elektrikli motorun daha uzun süre kullanılması emisyon değerlerini düşürdüğü için çevreye daha duyarlı bir özellik sergiliyor.
  • Yüksek hızlara çıkıldığında tıpkı hibrit otomobillerde olduğu gibi benzinli motordan takviye alarak yüksek bir performans sunuyor.

YORUM YAZ