Kumaş Araba Koltuğu Temizliği ve Bakımı Nasıl Yapılır?

760 Gösterim

Aracınızın temizliği ve bakımıyla ilgilenirken herkes gibi siz de bazı noktaları gözden kaçırıyor olabilirsiniz. Sizin için araç temizliği boyasının parlaklığı ve iç mekanın güzel kokusundan ibaret olabilir. Peki araç koltuklarınıza bakım yaptırmayı hiç düşündünüz mü? Arabaların bu bölümü sürekli üzerine oturulduğu için en fazla kirlenen alanların başında geliyor. Deri koltuklara sahip olanlar için herhangi bir lekeyi çıkarmak kolay olabilir, ancak kumaş araba koltukları lekelere karşı daha hassas olduğu için dikkatle yaklaşmak gerekiyor. Arabanızdaki kumaş koltukların bakımını yapmak için inatçı lekeleri beklemenize gerek yok. Daha temiz ve daha şık bir iç mekan görünümüne sahip olmak adına koltuklarınızı düzenli periyotlarla temizlemeniz gerekiyor. Peki kumaş araba koltuğu temizlerken nelere dikkat edilir?

Kumaş araba koltuğu nasıl temizlenir?

Kumaş koltuklar geçirgen bir özelliğe sahip olduğu için üzerine bir sıvı döküldüğünde veya yapışkan lekelere maruz kaldığında hızlı bir müdahaleye ihtiyaç duyuyor. Öte yandan bazı kimyasallar kumaşın rengini değiştirebildiği gibi yapısını da bozabiliyor. Bu sebeple kumaş koltuk temizliğinde dikkat edilmesi gereken bazı kurallar var. Şimdi gelin kumaş araba koltuğu temizliği için bazı ipuçlarının üzerinden geçelim:

  • Koltuklarınız için detaylı bir temizliğe başlamadan önce süpürme işleminin yapılması gerekiyor. Dikiş bölgelerinde biriken toz ve kırıntıların en iyi şekilde vakumlanabilmesi için uygun bir süpürge başlığı kullanmanız gerekebilir.
  • Koltuklarınızı silmek için spreyli temizlik malzemelerinden faydalanabilirsiniz. Ancak genel bir temizleyicinin yerine kumaş temizleyici kullandığınızdan emin olmalısınız. Aksi takdirde kumaşın renginde solmalar meydana gelebilir.
  • Temizliğe muhtaç alanlara sprey püskürtürken fazla cömert olmanıza gerek yok. Çünkü kumaş üzerinde gereğinden fazla kimyasal birikirse altındaki minderlere nüfuz ederek zamanla koku oluşumuna neden olabilir.
  • Bir kumaş fırçası yardımıyla sprey sıktığınız alanlar üzerinde dairesel hareketler yaparak inatçı lekelerin daha kolay çıkmasını sağlayabilirsiniz. Ancak fırçanın tellerinin sert ve kalın olmamasına dikkat etmeniz gerekiyor; aksi halde kumaşın yıpranmasına neden olabilirsiniz.
  • Kumaş koltuklar üzerinde biriken kirli köpükleri mikro fiber bir bezle silebilirsiniz. Silme işlemini yaparken doğrudan köpükleri aldığınızdan emin olun, çünkü kumaş üzerinde masaj yaparsanız kirleri tekrar yüzeye göndermiş olabilirsiniz.
  • Temizlik işlemi sona erdikten sonra koltukları tekrar vakumlayarak yaklaşık 3-4 saat kurumaya bırakmanız gerekiyor. Bu süre zarfında aracın mümkün olduğunca havalandırılması da önemli bir detay.

Kumaş koltuklarınızın temizliği için evde kendi imkanlarınızla da bazı solüsyonlar hazırlayabilirsiniz. Bunlardan en bilineni çamaşır deterjanı ve su karışımı. Çamaşır deterjanını sıcak suyla karıştırdıktan sonra sprey şişesine aktararak yukarıdaki işlemleri uygulayabilirsiniz. Kumaşlardaki lekeleri çıkarmanın bir diğer yolu da sirke ve su karışımı. Bir bardak beyaz sirke, birkaç damla bulaşık deterjanı ve yaklaşık 4 litrelik sıcak suyu karıştırarak etkili bir çözelti hazırlamak mümkün. Kumaş koltuklarınızda lekelerin haricinde bir de koku problemi varsa bunun için kabartma tozu çözeltisi iyi bir fikir olabilir. 60 ml kabartma tozunu çeyrek fincan suyla karıştırdıktan sonra oluşan çözeltiyi inatçı lekelerin üzerine bırakabilirsiniz. Daha sonra bir diş fırçası yardımıyla leke üzerinde çalışarak çözüme ulaşmak mümkün. Ancak bu gibi çözümler her kumaşta aynı tepkiyi vermeyeceği için kumaşlarınız için en uygun hazır temizleyicilerden birini kullanarak çok daha kesin ve güvenli bir sonuç elde edebilirsiniz.

Kumaş araba koltuğu bakımı nasıl yapılır?

Kumaş araba koltukları deri koltuklar kadar şık olmasa da gerekli bakımlar yapıldığı takdirde araç içinde mükemmel bir ambiyans oluşturabilir. Bunun için koltuk temizliğinin ardından sürekli olarak bakım yapılması gerekiyor. Koltuklarınızın daha bakımlı olması içinse olası bir lekelenmeye karşı her zaman hazırlıklı olmak en önemli kural. Koltuk üzerine dökülen herhangi bir sıvının nüfuzunu önlemek için aracınızda sürekli olarak bir bez ve kumaş temizleyici bulundurmak gerekiyor. Kolaylıkla edinebileceğiniz kumaş temizleyici mendiller sayesinde de anlık lekeleri yok edebilirsiniz. Kumaş temizliği ve bakımını her üç ayda bir tekrarlayarak hem kötü koku oluşumunu önleyebilir hem de aracınızın şık görünümünü koruyabilirsiniz.

YORUM YAZ