Otomatik Vites Üzerindeki Harf ve Semboller Ne Anlama Gelir?

787 Gösterim

Otomatik vitesli araçların, kullanıcılarına büyük bir sürüş kolaylığı sağladığı tartışılmaz bir gerçek. Bunun en önemli nedenlerinden biri ise manuel şanzımanlı araçlardaki debriyaj pedalının otomatik şanzımanlı araçlarda bulunmaması. Debriyaj kullanımı, usta sürücüler için artık bir alışkanlık haline gelse ve ayaklar otomatik olarak hareket etse de yeni başlayanlar için biraz kafa karıştırıcı olabiliyor. Tam da bu nedenle otomobil kullanmaya başlayan yeni sürücülerin öncelikli tercihi genelde otomatik vitesli araçlardan yana oluyor.

Aslına bakarsanız yalnızca yeni sürücüler değil, yıllardır otomobil kullanıp da büyük şehirlerde yaşayanların da son zamanlardaki seçimi otomatik şanzımanlı otomobillerden yana. Bunun en önemli nedeni ise bolca dur-kalk yapmanız gereken trafik hali… Yoğun trafiğin olduğu saatlerde, örneğin iş çıkışında manuel şanzımanlı araçlarla bir yerden bir yere gitmek sürücüsü için zorlu bir uğraşa dönüşebiliyor. Öte yandan her geçen gün gelişen otomobil teknolojileri sayesinde otomatik vitesli araçların manuel şanzımanlı otomobillere kıyasla daha fazla yaktığına dair veriler de ortadan kalkıyor. Hal böyle olunca kullanıcılar da en rahat ve en kolay sürüş deneyimi vadeden araçlara yöneliyor.

Otomatik vites üzerindeki harfler ne anlama geliyor?

Şimdi gelelim otomatik vitesli araçların kullanımına… Otomatik şanzımanlı otomobillerin vites kolunda manuel şanzımanlı araçlardaki gibi rakamlar bulunmuyor, komutlar harflerle simgelenmiş durumda. Her bir harf farklı bir hareket halini temsil ediyor. Hangi harfin hangi hareketi temsil ettiğini bilerek işe başlamakta fayda var.

P – İngilizcede “Park” kelimesini temsil ediyor. Park pozisyonuna ulaşıp da sürüş halini sonlandırmak istediğinizde bu komutu kullanmanız gerekiyor. Aynı şekilde aracın başına ilk geçtiğinizde de vites konumu P’de oluyor.

D – İngilizcede “Drive” kelimesini temsil ediyor. Yolculuğunuza başlamak ve sürdürmek için bu vites konumunu tercih etmeniz gerekiyor.

R – İngilizcede “Reverse” kelimesini temsil ediyor. Aracınızın geri gitmesini sağlıyor.

N – İngilizcede “Neutral” kelimesini temsil ediyor. Aracınızı boşa almak istediğiniz zaman bu komutu kullanmanız gerekiyor. Trafikte yapacağınız uzun süreli beklemelerde aracınızı bu vitese alabilirsiniz.

Otomatik vitesli araçlar nasıl kullanılır?

Otomatik vites kolundaki harflerin ne anlama geldiğini, hangi durumlarda hangi vites konumunun kullanılması gerektiğini anlattık. Şimdi de bu değişiklikleri nasıl yapacağınıza, yani otomatik vitesli araçları nasıl kullanacağınıza bir bakalım.

Öncelikle aracınızı nasıl hareket ettireceğinizle başlayalım. Aracınızın başına geçtiğinizde, park halinde olduğunuzdan, vites konumu P’de olacak. Hareket edebilmeniz için frene basarak P konumundaki vitesi D konumuna getirmelisiniz ve tabii ki el frenini indirmelisiniz. Ardından yavaşça gaza basarak aracınızı dilediğiniz yöne doğru hareket ettirmeye başlayabilirsiniz. Otomatik şanzımanlı araçlarda manuel vitesli araçlardaki gibi hıza bağlı bir vites değişikliği yapmanız gerekmiyor. Sistem bunu otomatik olarak kendi yapıyor.

Diyelim ki dönmeniz gereken bir sokağı kaçırdınız ve geri geri gitmek istiyorsunuz. Bu kez önce frene basarak aracınızı durur pozisyona getirmeniz gerekiyor. Ardından da D konumundaki vitesi R’ye getirmelisiniz. Ayağınızı frenden çekmenizle araç geri geri gitmeye başlıyor.

Gelelim herkesin korkulu rüyası park meselesine… Otomatik şanzımanlı araçlar, bu konuda da kullanıcılarına kolaylık sağlamaktan geri durmuyor. Çünkü aslında bu araçlarla hareket etmek çok daha kolay. Dolayısıyla park için atacağınız adımlar da kolaylaşıyor:

  • Öncelikle uygun park alanını seçmeli ve aracınızı bu park alanına en ideal şekilde yerleştirmelisiniz.
  • Ardından frene basarak vites konumunuzu N’ye getirmelisiniz. Böylece aracınız boşa alınacak.
  • Son olarak da vitesinizi P konumuna getirerek aracınızı park edebilirsiniz.

2 yorum

  1. Bilgiler aydınlatıcı ve hatırlatıcı olmuş. çok iyi.
    Corolla Hybrid kullanıcısıyım; e-cvt şanzıman, klasik otomatik şanzımanlardan farklılık gösteriyor mu? veya farklı yanları nedir?

    1. Dilerseniz, Toyota İletişim Merkezi’ne 0212 354 0 354 numarası üzerinden ulaşabilir ve konuyu müşteri temsilcilerimizle paylaşabilirsiniz. İlgili ekiplerimiz sizlere yardımcı olacaktır. İyi günler dileriz.

YORUM YAZ