Pasta Cila Nedir? Nasıl Yapılır?

831 Gösterim

İnce detaylara takılan biriyseniz, arabanızdaki en ufak bir deformasyon bile canınızı sıkmaya yetebilir. Söz konusu otomobillerdeki küçük kusurlar olduğunda en yaygın problemlerin başında ise yüzey çizikleri geliyor. Üstelik bu çiziklerden kaçmak neredeyse olanaksız. Özellikle araç üzerinde uzun süre duran kuş pisliklerinin boyaya ne kadar zarar verdiği herkesçe biliniyor. Peki farklı dış etmenlerden dolayı aracınızda oluşan çizikleri yok etmek için ne yapmak gerekiyor?

Arabalardaki çizik, lekelenme ve oksitlenme gibi kusurlardan kurtulmak için uygulanan en yaygın işlemlerin başında pasta cila geliyor. Pasta ve cila uygulamaları birbirinden farklı olsalar da halk arasında bu komple bakımı tanımlamak için birlikte kullanılıyor. Peki pasta cila nedir ve ne işe yarar? Gelin bu işlemlerin detaylarına birlikte bakalım.

Pasta cila ne işe yarar?

Öncelikle pasta cila uygulamasının ne işe yaradığını anlatarak başlayalım. Bu noktada pasta ve cila uygulamaları arasındaki farkı iyice kavramak gerekiyor. Arabaların yüzeyindeki çizik ve asidik kusurların yok edilebilmesi için yapılan ilk uygulamaya pasta deniyor. Pasta uygulaması ile boya üzerinde aşındırma yapılarak çiziklerin yok edilmesi amaçlanıyor. Bu aşındırma işleminde yüzeydeki boya inceltilerek çiziklerle aynı seviyeye getiriliyor. Çiziklerin derinliğine ve aracınızın rengine göre farklı türde pastalar kullanmanız gerekebiliyor.

Cila ise pasta uygulamasının ardından yüzeyde kalan pürüzleri yok etmek ve mat görünümü daha parlak hale getirmek için yapılan işleme deniyor. Pastanın araba boyası üzerindeki yan etkilerini azaltmak ve arabanızın eskisinden daha parlak bir görünüme kavuşmasını istiyorsanız cila işlemini mutlaka yaptırmanız gerekiyor. Oldukça kolay ve kısa süren bir uygulama olan pasta cilanın yararları araç boyası üzerinde net bir şekilde görülebiliyor. Pasta cila arabanın eski boyasına canlılık katarak eskisinden daha parlak ve alımlı bir görünüm kazanmasına yardımcı oluyor. Üstelik yüzey üzerinde ikinci bir katman oluşturarak nispeten dayanıklı bir koruma da sağlıyor. Pasta cila işlemi yapılan arabalar diğerlerine nazaran daha canlı bir görünüme sahip olduğu için ikinci el piyasasında daha fazla tercih edilebiliyor.

Söz konusu pasta cilanın zararları olduğunda ise söylenecek pek bir şey yok; ancak araç boyasının zarar görmemesi için pasta cila uygulamasının işinin ehli kişilerce yapılması gerekiyor. Mümkünse sadece bu alanda uzmanlaşmış ustaları tercih ederek çok daha başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz. Nitekim pasta işlemi dikkat gerektiren bir uygulama olduğu için kullanılan maddenin miktarı veya uygulanış biçimi oldukça önem arz ediyor.

Pasta cila nasıl yapılır?

Arabaların estetik görünümünü gölgede bırakan yüzey kusurları için en iyi çözümün pasta cila uygulaması olduğu artık herkesçe biliniyor. Ancak bu uygulamanın sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için bazı kurallara uyulması gerekiyor. Siz de pasta cila yaparken nelere dikkat edilir sorusunun cevaplarına hakim olarak aracınıza yapılan uygulamanın doğru olup olmadığını kontrol edebilirsiniz:

  • Pasta cila işlemine başlamadan önce bazı ön hazırlıkların tamamlanması gerekiyor. Öncelikle uygulama yapılacak yüzeyler, toz ve kirlerden arınacak şekilde yıkanmalı.
  • Daha sonra pasta cila işlemi uygulanacak yüzeylerin sabunlu su ve kil hamuru yardımıyla tekrar temizlenmesi gerekiyor. Kil hamuruyla yüzeydeki son kalıntıların en ince gözeneklere kadar temizlenmesi amaçlanıyor.
  • Sonrasında arabanın yüzeyi tekrar yıkanıp kurulanıyor.
  • Pasta işlemine geçilmeden önce arabanın güneş ışığından uzak gölgeli bir alanda bulunduğundan emin olunması gerekiyor.
  • Pasta yapılacak alanların dışındaki bölgeler ve plastik yüzeyler gazete veya maskeleme bandıyla kaplanarak pastanın diğer bölgelere yayılması mutlaka önlenmeli.
  • Üzerine yeterli miktarda pasta sürülen polisaj makinesi ile dairesel hareketler çizilerek pasta işlemine başlanabilir. Makinenin düşük devirde çalıştığından ve işlemin yumuşak bir şekilde yapıldığından emin olmakta fayda var.
  • Pasta yapılan bölgelerin bir bez yardımıyla silinmesi gerekiyor. Silme işleminin ardından hare giderici yardımıyla polisaj makinesinin ve bezin yüzeyde bıraktığı dairesel lekeler mutlaka giderilmeli.
  • Yumuşak bir süngere cila sürülerek pasta işlemindeki gibi polisaj makinesiyle cila uygulaması tamamlanıyor.
  • Cilanın ardından yüzeyin tekrar silinip bir süre güneş ışığından uzak bir şekilde kurumaya bırakılması gerekiyor.

YORUM YAZ