Sararmış Farlar Nasıl Parlatılır?

867 Gösterim

Kim henüz yeni satın alınmış gibi parlaklıkta ve canlılıkta bir arabaya sahip olmak istemez ki? Pek çok araba kullanıcısı tam da bu hisle düzenli olarak arabasının dış bakımını gerçekleştirir. Kirlerden arındırmak için onu dikkatlice yıkar ve arabanın ilk günkü gibi parlak renkte gözükmesi adına gerekli tüm uygulamaları yapar. Ancak bu süreçte ihmal edilen bir şey var ki o da farların temizliği… Oysa far temizliği sadece estetik açıdan değil güvenlik açısından da sandığınızdan çok daha önemli.

Araba farları neden sararır?

Kimse tozlu ve kirli görünen bir arabaya binmek istemez. Ancak arabanızı yıkama esnasında farlarının üzerinden suyla geçmek onların temiz görünmesini sağlasa da parlaklığı için yeterli değildir. Genellikle gün ışığında çok da fark edilir olmayan bu durum bilhassa gece sürüşlerinde kendini gösterir. Bu noktada hem yol üzerindeki engel, kasis, araç ve küçük canlı dostlarımızı fark etmek hem de karşıdan gelen aracın sizi fark edebilmesi açısından far parlaklığınıza özen göstermelisiniz.

Araba farları darbelere dayanıklı olması için bir tür plastik malzeme olarak da düşünülebilecek polikarbon malzemeden üretilmiştir. Bu yüzden kristal netliğini zaman içinde yitirip sararabilir ya da soluklaşabilir. Bahsetmekte olunan durum aslında oldukça normaldir. Diğer yandan bu sararma ya da soluklaşma hem aracınızın dış görünüşü açısından hem de sürüş güvenliği açısından olumsuz etkilere sahip olabilir. Bu noktada sararan farlar düzeltilebilir mi sorusu da kendiliğinden gelir. Sararan farları eski haline dönüştürmek için bir otomotiv servisinden yardım almak bir seçenek elbette; ancak bu işlemi kendi kendinize uygulamanız da mümkün ve oldukça kolay.

Sararmış farlar nasıl parlatılır?

Far parlatma işlemi otomobil sahiplerinin kendi kendilerine de uygulayabilecekleri bir yöntemdir. Bu noktada birbirine alternatif yöntemler nelermiş birlikte bakalım.

Otomobil pastası ile far temizliği: Eğer farınızın yüzeyi çok kirli değilse hızlıca temizlemek için otomobil pastasını tercih etmek en doğru ve pratik yöntemdir.

  • Arabanızın far yüzeyini otomobil pastasını sürdüğünüz bir bez ya da fırça yardımı ile ovalayarak temizleyin.
  • Yüzeyi tamamen pasta ile ovduktan sonra bir müddet bekleyin.
  • Temiz nemli bir bez ile üzerinden geçerek farınızın üzerindeki otomobil pastasını tamamen silin.

Eğer araba farlarınız daha kirli ve sararmış tondaysa aşağıdaki iki yöntemden birini uygulamak daha uygun olacaktır. Ancak bunlara değinmeden evvel bir ipucu, her iki yöntemin ardından da araba pastası ile farların üzerinden geçmek farlarınızın parlaklığına ekstra katkı sağlar.

Zımpara ile far temizliği: Ahşap yüzeylerdeki fazlalıkları yok etmede kullanılan zımpara malzemesi aynı zamanda farlarınızın ilk günkü gibi parlak olmasında da kullanılabilir. Bu yöntemde genelde 1500 ya da üzeri numaralara sahip zımparalı kağıtlar tercih edilmelidir.

  • Aracınızın deforme olmaması için far çevresini maskeleme bandı ile sararak işe başlayın.
  • Zımpara kağıdını ıslatın. Aynı şekilde farlarınızın üzerine de bir miktar su fışkırtmak işinizi kolaylaştıracaktır.
  • Farınızın yüzeyini çok fazla kuvvet uygulamadan zımparalayın.
  • Oluşan mat yüzeyin tamamen ortadan kalkıp kirlerin temizlendiğinden emin olun.

Ancak zımpara yeni nesil farlarda ciddi hasar verebilir. Dolayısıyla bu araçlarda kaportada kullanılan özel temizleme keçelerden kullanmakta fayda var.

Diş macunu ile far temizliği: Evet yanlış duymadınız, her sabah dişlerinizi fırçalamada kullandığınız diş macununuz aynı zamanda far temizliğinin de ana malzemelerinden birisi.

  • Öncelikle diş macununu farın belli bölgelerine sürün.
  • Ardından araç farlarını bir bez yardımı ile ovalayın.
  • Son olarak da ovaladığınız yüzeyi bir bez ile silerek diş macunu tabakasını temizleyin.

YORUM YAZ