Toyota Otomobillerinin Silecekleri Nasıl Değiştirilir?

6.091 Gösterim

Silecekler zorlu yol ve hava koşullarına ek olarak normal zamanlarda da güvenli sürüş için hayati önem taşıyor. Bu nedenden dolayı hem ön hem de arka sileceklerin, lastikleri ile beraber belirli aralıklarla değiştirilmeleri gerekiyor. Yenileme işlemini kendiniz yapmak istiyor; ancak “Silecek nasıl değiştirilir?” sorusunun yanıtını bilmiyorsanız, tüm detayları yazımızın devamında öğrenebilirsiniz.

Silecek Nasıl Değiştirilir?

Değiştirme işlemine başlamadan önce otomobiliniz için doğru sileceği seçtiğinizden emin olmanız gerekiyor. Eğer bu konuda tecrübeniz yoksa doğru seçimi yapabilmek için aracınızın kullanım kılavuzuna göz gezdirebilir ya da bir uzmandan bilgi alabilirsiniz. Corolla için uygun olan silecekler Yarisiçin uygun olmayabilir. Silecekler standart olarak alt ve üst olmak üzere 2 kısımdan oluşuyor. Altta kalan kısım silecek kolu, üstteki ise silecek süpürgesi olarak adlandırılıyor. Seçim esnasında dikkat edilmesi gereken konuların başında süpürge boyu geliyor.

Aracınıza uygun sileceği seçtikten sonra araca takılı durumdaki eskisini dik konuma getirerek değiştirme işlemine başlayabilirsiniz. Sonraki aşamada orta kısımda bulunan klipsi açarak sileceği hafifçe aşağıya ve kendinize doğru çekip yerinden çıkartabilirsiniz. Yeni sileceği eskisini çıkardığınız yere takıp rahatça hareket ettiğinden emin olduktan sonra klipsi sıkıştırabilirsiniz. Sileceğiniz üzerindeki koruyucuyu çıkartarak, değiştirme işlemini sonlandırabilirsiniz.

silecek nasıl değiştirilir?

Sileceklerin uygunluğu dışında orijinal olmasına da dikkat etmeniz, uzun süre sağlıklı bir biçimde kullanabilmeniz adına önem taşıyor. Ömrünün uzun olması için ayrıca kullandığınız anda hem ön hem de arka cam üzerinde yabancı maddelerin bulunmadığından emin olmanız gerekiyor. Bu ayrıntıya dikkat ederek camların çizilme ihtimalini de azaltabilirsiniz.

Eğer otomobilinizin arka camında da silecek varsa, onun da değişiminin öndekilerle aynı anda değiştirebilirsiniz. Yenileme işlemini en az 6 ayda bir tekrarlarsanız, zorlu yol ve hava şartlarında sürüş deneyiminizi daha konforlu hale getirebilirsiniz.

Silecek Lastikleri Nasıl Değiştirilir?

“Silecek nasıl değiştirilir?” sorusunun cevabı kadar eşdeğer öneme sahip bir diğer konuyu ise silecek lastiklerinin değişimi ile ilgili ayrıntılar oluşturuyor. Sürüş kalitenizi yükseltmek ve güvenliğinizi artırmak için eskiyen silecek lastiklerinizi de periyodik olarak değiştirebilirsiniz. Kolayca kıvrılmaya başlayan, yer yer yırtılmış ve yıpranmış silecek lastiklerini yılda 1 defa değiştirerek maksimum fayda elde edebilirsiniz.

Silecek lastiklerini seçerken dikkat etmeniz gereken konuların başında uzunluk ve ürünün orijinalliği geliyor. Yenilerini satın alırken aracınızdaki mevcut silecek lastikleri ile aynı boyutta olmalarına dikkat ederseniz, vakit kaybı yaşamadan değişim işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Lastiklerin standart boyutları, 40 ila 50 santimetre arasında değişiyor. Ancak kullandığınız modelin ön camının büyüklüğüne göre daha uzun silecek lastiklerine ihtiyaç duyabilirsiniz.

Otomobillerdeki silecekler kanca bağlantılı, mandallı ve düz uçlu bağlantı parçalı kollara sahip olabiliyor. Sileceklerdeki bağlantı kollarının yapılarına bağlı olarak yeni lastiklerin montaj işlemleri farklılık gösterebiliyor.

Eğer kanca bağlantılı kollar varsa önce sileceği dik konuma getirip, bağlantı parçasında bulunan ve lastiği tutan kilitleri bastırarak açmanız gerekiyor. Tırnakları açtıktan sonra silecek kolunun merkezine hafifçe bastırarak lastiği kancadan ayırabilirsiniz. Yeni lastikleri kol boyunca kancaya yerleştirip yerlerine oturduklarına dair sesi duyana kadar bastırarak işlemi noktalayabilirsiniz. Mandallı kollarda lastiği tutan tırnağı açmak için alttan bastırabilir ya da tornavida yardımıyla üst taraftan kaldırabilirsiniz. Bu işlemin ardından lastiği yana doğru hareket ettirerek, bulunduğu yerden ayrılmasını sağlayabilirsiniz.

Düz uçlu bağlantı parçalı kollar için de değiştirme işlemi sırasında kolaylık sağlaması bakımından tornavida kullanabilirsiniz. Kilit çıkıntısını açıp, üzerindeki tırnağı kaldırdıktan sonra lastiği yatay konumda yukarı kaldırarak yerinden ayırabilirsiniz. Yeni lastiği takmak için isterseniz adaptörü kullanabilir ya da kaydırarak yerleştirmeyi tercih edebilirsiniz.

Otomobilinizde arka cam sileceği varsa onun da lastiğini belirli aralıklarla kontrol etmeli ve değiştirmelisiniz. Çünkü yoldaki yabancı maddelerden daha fazla etkilendiği için arka cam silecek lastiği öndekilere göre daha çabuk yıpranabiliyor.