Aracım Çok Benzin Yakıyor Diyenlere Öneriler

6.391 Gösterim

Hibrit ve elektrikli otomobillerin popülaritesi her geçen gün artsa da araçların büyük bir bölümü hala içten yanmalı benzinli ve dizel motorlardan oluşuyor. Giderek artan akaryakıt fiyatları da düşünüldüğünde sürücüler için verimli bir yakıt ekonomisi elde etmek kaçınılmaz hale geliyor. Sürüş tarzından parça bakımına kadar yakıt tüketimini artıran birçok sebep bulunuyor. Bu sebepler ve çözümleri hakkında fikir sahibi olarak daha ekonomik bir sürüş deneyimine kavuşabilirsiniz.

Yakıt tüketimi nasıl azaltılır?

Aracınızın eskisinden daha fazla yaktığını düşünüyorsanız gözden kaçırdığınız çok sayıda nokta olabilir. İşte otomobillerin fazla yakıt tüketmesine neden olan sebeplerinden bazıları…

  • Bakımsız motor

Yakıt tüketiminde araç donanımına bağlı sebepler nelerdir diye merak ediyorsanız aradığınız cevabı motor bölümünde bulabilirsiniz. Çünkü bakımı yapılmamış ve geciktirilmiş motorlar fazla yakıt tüketiminin birincil sebebini oluşturuyor. Söz konusu benzinli motorlar olduğunda aşınmış bujiler, tıkanmış hava ve yakıt filtreleri, bakımı yapılmamış gaz kelebekleri ve oksijen sensörleri yakıt tüketimini artıran başlıca sebepler arasında yer alıyor.

Bu konuda dizel motorlarda ise kirlenmiş yakıt enjektörlerinin yanı sıra bakımsız hava filtresi elemanlarından söz etmek gerekiyor. Yakıtın yanarak enerjiye dönüştüğü motor bölümü bu sebeple yakıt tüketimini doğrudan etkiliyor. Motorun üretici tarafından belirlenen yıllık ve kilometre bakımlarının yapılması yakıt tüketimini azaltmak için büyük bir adım olabilir.

  • Kötü motor yağı

Etkili bir yakıt verimliliği için motorun parçaları kadar bu parçaların serbestçe hareket etmesini sağlayan motor yağı da önemli bir rol oynuyor. Bu noktada motor yağının kalitesi ve özelliklerini es geçmemek gerekiyor. Motor için önerilen viskozite derecesinin dışında kalın motor yağlarının kullanılması motorun piston ve hareketli parçalarının rahatça hareket etmesini engelleyebilir. Düşük kaliteli motor yağları parçalar arasındaki sürtünmeyi artırarak motora ekstra yük bindiriyor ve dolayısıyla daha fazla enerji harcanmasına yol açıyor.

  • Hatalı klima kullanımı

Modern otomobillerin vazgeçilmez bir özelliği haline gelen klimaların yakıt tüketimine olan etkisi herkes tarafından biliniyor. Ancak klimayla ilgili hatalı kullanımlardan kaçınarak yakıt tüketimini minimuma indirmek mümkün. Örneğin düşük hızlı sürüşlerde ve dur-kalk trafiğinin yoğun olduğu zamanlarda klimayı çalıştırmak yerine camları açmak gereksiz yakıt tüketimini önleyebilir. Ancak camları açmak her zaman daha ekonomik olmayabiliyor. Çünkü yüksek hızlı sürüşlerde rüzgârın neden olduğu aerodinamik sürtünme, yakıt tüketimini artırıyor. Bu sebeple 80 km/s’nin üzerindeki hızlarda camları açmak yerine klimayı kullanarak daha fazla tasarruf edebilirsiniz.

  • Aşınmış lastikler

Lastikler sürüş güvenliği kadar yakıt tüketimini de etkileyen önemli bir donanım. Aşınmış lastikler kavrama ve çekiş gücünü kaybederek kazalara sebebiyet verebileceği gibi yakıt tüketimini de artırabiliyor. Çünkü ilerlemek için ihtiyaç duyulan sürtünmeyi yakalamak için daha fazla dönme eğiliminde oluyor. Bu da motorun daha fazla çalışmasına neden olarak yakıt ekonomisini olumsuz yönde etkiliyor. Buna ek olarak, lastikleri önerilen basınç değerinin üzerinde şişirmek de yakıt tüketimini artırıyor.

  • Yüksek devirde sürüş

Yakıt tüketiminde sürücüye bağlı sebepler nelerdir diye düşünüyorsanız, yüksek devirde sürüş bunların başında geliyor. Binlerle ifade edilen ve motordaki krank milinin dakikada yaptığı dönme sayısını temsil eden devir sayısının ideal değeri aşıldığında vites yükseltmek gerekiyor. İdeal devir aralığı araçtan araca farklılık gösterse de de orta ölçekli motora sahip benzinli bir otomobilde 2000-2500 civarında yer alıyor. Devir sayısı 2.000’in altına düştüğünde ise vites küçültmekte fayda var. Aracı ideal devir aralığında kullanarak hem motor bileşenlerinin uzun ömürlü olmasını sağlayabilir hem de yakıt tüketimi anlamında artıya geçebilirsiniz.

  • Sürüş tarzı

Agresif sürüşler, ani gaz pedalı yüklemeleri, kısa mesafeli araç kullanımı ve aşırı hız… Bunlar yakıt tüketimini artıran sürüş tarzını temsil ediyor. Araç kullanırken bu uygulamalardan kaçınarak yakıt tüketimini minimize etmek mümkün. 120 km/s’nin üzerindeki her hızda yakıt tüketiminin giderek artacağını belirtmekte fayda var. Otoyollarda hız sabitleyici kullanmak ve şehir içi trafiğinde takip mesafesini koruyarak ani frenlemeyi önlemek iyi bir yöntem olabilir. Kırmızı ışıklar fark edildiğinde frene basmak yerine önceden gazı kesmek de yakıt tüketiminde gözle görülür bir fark yaratabilir.

YORUM YAZ