Kuş Pisliği Nasıl Temizlenir? Boyaya Zarar Verir mi?

7.204 Gösterim

Arabanızın estetiğine önem veriyor ve düzenli olarak yıkıyorsanız kuş pislikleri ve reçine lekeleri sinir bozucu bir hale gelebilir. Özellikle açık havada veya bir ağacın altına park ediyorsanız bu problemle daha sık karşılaşıyorsunuz demektir. Kuş pislikleri asidik yapısından dolayı boya yüzeyine zarar verse de henüz kurumadan hızlı bir müdahale ile olası bir hasarın önüne geçebilirsiniz.

Kuş pisliği neden boyaya zarar verir?

Mide asitleri ve küçük çakıl parçacıklarından oluşan kuş pislikleri 3-5 aralığındaki pH değeriyle oldukça yüksek bir ürik asit oranına sahip. Bu özelliğiyle aşındırıcı bir özellik sergileyen kuş pislikleri boya yüzeyleri için önemli bir tehdit. Buna bir de kuşların sindirimi kolaylaştırması için yedikleri küçük taşlar da eklenince boya yüzeyinin paslanması ve cila yapısının bozulması kaçınılmaz hale geliyor. 

Kuş pisliği nasıl temizlenir?

Boyaları aşındıran yapısıyla sürücülerin korkulu rüyası haline gelen kuş pisliklerinin temizliğine özenle yaklaşılması gerekiyor. Eğer leke henüz kurumamışsa bir bez ve biraz su yardımıyla kolaylıkla çıkarılabilir. Peki günlerce beklemiş bir kuş pisliği için ne yapmak gerekiyor?

Kuş pisliklerini kuru bir bezle ovalayarak çıkarmayı düşünüyorsanız bunun iyi bir fikir olmadığını bilmelisiniz. Çünkü kuşların yiyecekleri sindirmek için yediği çakıl taneleri dışkılarına da karışıyor ve kuru temizlikte boya yüzeyinde istenmeyen çiziklere sebep olabiliyor. İster yeni ister eski olsun kuş pisliğini boyaya zarar vermeden çıkarmak için aşağıdaki temizlik yöntemlerini kullanabilirsiniz.

  • Tuzsuz maden suyu

Maden suyu kuş pisliği lekelerinden kurtulmak için en etkili yöntemlerden biri. Kuş lekesi gördüğünüzde bir miktar maden suyunu lekenin üzerine püskürttükten sonra bir bezle hafifçe ovalayarak boya yüzeyini kolaylıkla temizleyebilirsiniz. Maden suyundaki karbonatlaşma, kuş pisliğindeki doğal asidik nitelikleri parçalamaya yarıyor. Ancak bu yöntemin daha çok yeni lekelerde etkili olduğunu belirtmekte fayda var.

  • Detay sprey ve mikrofiber bezle temizlik

Lekeler derin ve kuru ise maden suyu ile istediğiniz sonucu alamayabilirsiniz. Öncelikle, asidik özelliklerin etkisini gidermek için lekeye biraz süt püskürtmeniz gerekiyor. Süt, boyaya daha fazla zarar gelmesini önlemeye yardımcı oluyor.

Ardından, mikrofiber beze bol miktarda katı balmumu veya detay spreyi uygulayın. Her iki madde de kuş pisliği ile boya arasındaki sürtünmeyi azaltarak çizilmeleri engelliyor. Bezin spreyli kısmını kuş pisliğine yerleştirdikten sonra üzerine bezi ıslatacak kadar su dökün. Birkaç dakika bekledikten sonra bezi kaldırdığınızda kuş pisliğinin çıktığını görebilirsiniz. Son olarak sprey ve balmumunu leke kalıntısının üzerine sürdükten sonra mikrofiber bezle temizleyebilirsiniz.

Camlardaki kuş pisliği nasıl temizlenir?

Tıpkı boya yüzeyinde olduğu gibi, camlardaki kuş pisliklerinin de kazınmaması ve kuru bezle temizlenmemesi gerekiyor. Cam üzerindeki kuş pisliğini temizlemek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  • Su veya maden suyu ile nemlendirdiğiniz mikrofiber bezi lekeli alanın üzerine koyun ve 10-15 dakika boyunca kuş pisliğinin gevşemesini bekleyin. Temizlik için başka kimyasallar da kullanabilirsiniz; ancak cam yüzeyine zarar vermeyeceğinden emin olmalısınız.
  • Bezi yeteri kadar beklettikten sonra lekelerin beze yapışıp yapışmadığını kontrol ederek hafifçe ovalamaya başlayın. Eğer inatçı bir lekeyle karşı karşıyaysanız aynı işlemi birkaç kez daha yaparak iyice gevşemesini sağlayabilirsiniz.
  • Lekeleri camdan çıkardıktan sonra tüm alanı suyla yıkamaya geçebilirsiniz.

Bu adımları takip ederek kuş pisliklerinin ne kadar kuru veya eski olduğuna bakmaksızın aracınızın farklı bölümlerindeki lekeleri etkili bir şekilde çıkarabilirsiniz. Her sürücünün yapabileceği kadar kolay bir işlem olan kuş pisliği temizliği, yalnızca lekenin yaşına bağlı olarak biraz zaman alabilen bir süreç.

YORUM YAZ