App Plaka Nedir?

3.668 Gösterim

Motorlu taşıtların trafiğe çıkabilmeleri için sahip olması gereken gereken birçok yasal zorunluluk bulunuyor. Trafik sigortası, araç muayenesi ve tescil belgesi derken bu yasal gereklilikler arasında en görünür olanını ise plakalar oluşturuyor. Sürücüler tarafından araç estetiğinin bir parçası olarak da görülen bu metal levhalar APP plaka uygulamasıyla değiştirilebiliyor. APP plakayla ilgili bilinmesi gerekenleri bu yazıda bulabilirsiniz.

APP Plaka Nedir?

Araçların ön ve arka tamponlarına monte edilen plakalar sayı ve harflerden oluşan karakterler içeriyor. Gerek duyulması halinde yetkililer tarafından araç ve araç sahibiyle ilgili bilgilere ulaşmak için kullanılıyor. 

Plakaların taşıdığı önem bununla sınırlı değil. Modifiye tutkunları başta olmak üzere araç estetiğine önem veren sürücüler en ufak ayrıntıyı değerlendirmekten kaçınmıyor. Öyle ki plakalar dahi otomobillerin dış görünümünü iyileştiren birer unsur haline gelebiliyor. Söz konusu modifiye ve plakalar olunca akla gelen ilk seçeneklerden birini de APP plakalar oluşturuyor. 

APP plaka ne demek diye merak ediyorsanız, Avrupa Press Plaka olarak da bilinen bu uygulama daha büyük ve kalın karakterlerden oluşan yazı stillerinin kullanılmasını içeriyor. Yazı karakterleri büyüdüğü için aralarındaki boşluklar azalarak daha dikkat çekici bir görünüm kazanıyor. 

APP plakanın estetik özelliklerini öne çıkaran Toyota tasarımlarına göz atmak için Toyota’yı ziyaret edebilirsiniz.

APP Plaka Yasak Mı?

APP plaka modelleri görünüm itibariyle çoğu sürücünün ilgisini çekmeyi başarıyor. Daha keskin hatlara sahip yazı stilleri özellikle agresif dış tasarıma sahip araçlarda görsel iyileştirmeye katkı sunuyor. 

Tabii, plakalar üzerinde bu gibi değişiklikler yapmadan önce iki kere düşünmekte fayda var. Çünkü plaka üzerinde değişiklik yapmak kusurlu bir davranış olarak kabul ediliyor. APP plaka yasak mı diye merak ediyorsanız standart dışı niteliklere sahip bu uygulamanın idari para cezasıyla sonuçlanabileceğini bilmeniz gerekiyor.

APP Plaka Cezası Ne Kadar?

Yasalarca belirlenmiş plaka kullanımının dışına çıkan her türlü uygulama cezai işleme tabi tutuluyor. Karayolları Trafik Kanunu’na göre kurallara aykırı plaka kullanan sürücülere 2024 yılı itibariyle 2.647 TL idari para cezası kesiliyor. Plaka cezaları yalnızca APP plaka kullanımıyla gerçekleşmiyor. Levhanın yanlış yere monte edilmesi durumunda 586 TL, plakasız araç kullanımında 10.917 TL ve başka bir araca tescilli plakayı takmak veya kullanmak içinse 32.170 TL para cezasıyla birlikte adli işlem uygulanıyor.

Doğru Plaka Kullanımı Nasıl Olur?

Resmî kurumlarca belirlenmiş standart plaka kurallarına uyarak trafik cezasından kaçınabilir ve araç muayenesini sorunsuz bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne göre araç plakalarının aşağıdaki özelliklere sahip olması gerekiyor: 

  • Plakanın sol bölümünde 4×10 cm mavi zemin üzerine yerleştirilmiş TR rumuzu,
  • Herhangi bir yerinde Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na bağlı cemiyetlere ait bir mühür,
  • Alt bölümde dalgalı şerit hologramı ve orta bölümde ise Ayyıldız hologramı bulunması gerekiyor.

Bu özelliklerin dışında yazı ve sayıların üzerinde veya yakınında vida bulunması muayene sırasında ağır kusur olarak değerlendiriliyor. 

Mühürlü APP Plaka Nedir?

APP plakalar yetkilendirilmiş kurumlar tarafından hazırlanmadığı için genellikle mühür ve hologram gibi yasal olduğunu belirten baskılar kullanılmıyor. Buna rağmen yasal engellere takılmamak için mühürlü APP plaka gibi uygulamalar yapıldığını da belirtmek gerekiyor. Mühürlü APP plakalardaki cemiyet mühürleri Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na bağlı kuruluşlar tarafından basılmadığı için resmi bir nitelik taşımıyor. Sonuç olarak APP plaka kullanımı mühürlü olsa dahi para cezasına tabi olabiliyor.

YORUM YAZ