Engelli Araç Hesaplama Nasıl Yapılır?

3.153 Gösterim

Engelli araç hesaplama nasıl yapılır sorusunu yanıtlamadan evvel bir güncellemeden bahsetmek istiyoruz. 01.01.2024 tarihi itibarıyla Resmi Gazete’de de yer verilen Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste  Uygulama Genel Tebliği kararınca malul ve engelli bireylerin otomobil satın alımlarında uygulamaya alınacak istisna artık 1.591.220 TL olarak kabul görecektir.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ÖTV Kanunu’nun 7/2. maddesine göre engel derecelerine bağlı olarak özel tüketim vergisi indiriminden yararlanabiliyor. Kanunda belirtilen maddelere göre taşıt alırken ÖTV indiriminden yararlanmak isteyen engelli kişilerin en az %40 engel derecesine sahip olması gerekiyor. Engelli ÖTV indirimi hesaplama işlemi ise kişilerin engel derecesine göre aracın vergiler dahil satış fiyatı üzerinden yapılıyor.

Engel derecesi %40 ve %89 arasında olan kişiler sıfır kilometre bir araç almak istediklerinde %26,3’lük ÖTV indiriminden yararlanabiliyor. Engel derecesi %90 ve üzerinde olan vatandaşlar ise beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisapları özel tüketim vergisinden tamamen muaf tutuluyor.

Engelli araç alımı hesaplama işlemi karmaşık gibi görünse de basit bir formüle sahip. %90 ve üzerinde engel derecesine sahip vatandaşların elde edeceği indirim miktarını hesaplamak için şu şekilde bir örnek verilebilir:

  • Vergiler dahil satış fiyatı 300.000 TL olan bir araç alacağınızı farz edin.
  • Satış fiyatı üzerinden %18 KDV bedelini hesaplayıp miktardan düşün (300.000 / 1.18 = 254.237 TL KDV’siz fiyat).
  • KDV’yi çıkardıktan sonra ÖTV dahil 254.237 TL’lik satış fiyatından %80 ÖTV bedelini de düşün (254.237 / 1.80 = 141.242 TL ÖTV ve KDV’siz fiyat).
  • Vergiler hariç fabrika çıkış fiyatı olan 141.242 TL’ye %18’lik KDV bedelini tekrar ekleyin (141.242 x 1.18 = 166.665 yalnızca KDV’li fiyat).
  • Satış bedeli 300.000 TL olan bir otomobili ÖTV muafiyetinden faydalanarak 166.665 TL’ye satın alabilirsiniz.

Engelli araç alımı hesaplama sürecinde yalnızca ÖTV değil her yıl iki defa ödenen MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) istisnası sunulduğunu da belirtmek gerekiyor. Buna göre engel derecesi %90 ve altındaki kişiler aracın engellilik haline uygun özel tertibata sahip olduğunu belirten motorlu araç tescil belgesiyle, %90 ve üstünde olanlar ise özel tertibat şartı aranmadan yalnızca engel derecesine ilişkin sağlık kurulu raporuyla vergi dairelerine başvurdukları takdirde motorlu taşıtlar vergisinden muaf tutulabiliyor.

01.01.2024 itibariyle Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından öngörülen taahhütname metninin de vergi dairesine sunulmak üzere engelli araç alımı esnasından imzalanması gerekmektedir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi ne kadar diye merak edenler için bu verginin aracın yaşına ve modeline göre değiştiğini belirtmekte fayda var.

Engelli Araç Alımı Şartları

Engelli araç alımı ÖTV Kanununun 7/2. maddesine göre kişilerin engel derecesine göre belirlenmiş çeşitli şartlardan oluşuyor.

  • Engelli raporu ile araç alımının gerçekleşmesi için 18 yaşından büyük ve zihinsel engeli olmayan kişi, kendi başına işlemlerini gerçekleştirebilir.
  • 18 yaşından küçük ise velisinin muvafakatname vermesi gerekir.
  • 18 yaşından büyük ve zihinsel engelli bireyler için vasi kararı gerekir.
  • Engel derecesi raporunun tam teşekküllü devlet hastanelerinden alınmış olması gerekir.
  • Engel derecesi %40 ila %89 arasında olan kişilerin 1 Ocak 2016’dan önce alınmış H sınıfı sürücü belgesi veya üzerinde engelli ibaresi bulunan yeni tip B sınıfı sürücü belgesine sahip olması, ehliyet üzerinde özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresi yer alması ve aracı kendi adına tescil ettirmesi gerekir.
  • Engel derecesi %90 veya üzerinde olan bireylerde özel tertibatı olmayan aracı, kişinin eşi, kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücünün kullanması zorunludur.
  • Alınacak aracın motor silindir hacmine bakılmaksızın tüm vergiler dahil satış fiyatının 1.591.220 TL’nin altında olması gerekir.
  • ÖTV indirimiyle alınacak aracın sıfır olması ve 5 yıl boyunca başka birine satılmaması gerekiyor.

Engelli Araç Alımı İçin Gerekli Evraklar

Engelli bireylerin ÖTV indiriminden yararlanarak taşıt sahibi olabilmeleri için birtakım evrakları eksiksiz olarak tamamlaması gerekiyor.

Engelli araç alımı için gerekli evraklar:

  • Devletin yetkilendirdiği hastanelerin sağlık kurulları tarafından verilmiş engelli raporu,
  • Alınan rapor neticesinde belirlenen engel derecesi belgesi,
  • Aracı engelli kişi kullanacaksa onun adına düzenlenmiş eski tip H sınıfı veya yeni tip B sınıfı sürücü belgesi,
  • İnteraktif Vergi Dairesi veya Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı vergi dairelerinden alınan ÖTV ödeme belgesi.

Bu yazı sadece bilgilendirme amaçlı olup, ÖTV muafiyetli araç alımlarında güncel mevzuatın geçerli olacağı ve uygulanacağını hatırlatırız. Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. burada yazan bilgilendirmenin uygulanması konusunda herhangi bir taahhüt vermemektedir. ÖTV muafiyetli araç alımınızda mutlaka satıcı ile alım koşulları konusunda güncel bilgileri edinmeniz gerekmektedir.

4 yorum

  1. 2021 1.5 vision %90 engel durumunda kaca mal olur

    1. Talebiniz ile ilgili 0212 354 0 354 numarasından Toyota Müşteri İletişim Merkezi’ne ulaşmanız durumunda, müşteri temsilcilerimiz sizlere yardımcı olacaktır. Teşekkür eder, iyi günler dileriz.

  2. Merhaba ben engelli aracı Corolla almak istiyorum lakin sizin yaptığınız engelli araç indirimi ile bayilerin verdiği fiyat farklı siz 300 bin fiyatlı aracı 166 bin olarak hesaplarınız bende sizden Corolla sedan 1.5 flame x pack otomatik aracı aynı fiyata istiyorum

    1. Talebinizin detaylı olarak incelenebilmesi için 0212 354 0 354 numarası üzerinden müşteri temsilcilerimize ulaşabilirsiniz. Anlayışınız için teşekkür ederiz.

YORUM YAZ