Ehliyet Yenileme: Randevu, Ücret & Gerekli Belgeler

4.653 Gösterim

Yeni tip sürücü belgeleri kullanıma girdiğinden beri ehliyet değiştirme işlemlerinde nasıl bir yol izleneceği konusu popülerliğini koruyor. Yeni tip ehliyetler eskilerle kıyaslandığında ek güvenlik katmanlarına sahip ve polikarbon yapısıyla yıpranmalara karşı daha dayanıklı bir kullanım imkanı sunuyor.

Bu düzenlemeyle birlikte eskiden sınırsız süreyle kullanılan sürücü belgeleri sınıfına bağlı olarak 5 veya 10 yıl süreyle geçerli hale geliyor.

Ehliyet Yenileme Randevusu Nasıl Alınır?

Ehliyet yenileme randevu işlemleri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden veya Alo 199 çağrı merkezi üzerinden gerçekleştiriliyor.

İnternet kanalıyla randevu almak için “Sürücü Belgesi Randevu Al” butonuna tıkladıktan sonra 5 aşamalı randevu alma süreci başlıyor:

  1. İlk aşamada sürücü belgesini yenilemek isteyen kişiye ait ad, soyadı, T.C. kimlik numarası, doğum tarihi ve telefon numarası bilgileri isteniyor.
  2. İkinci aşamada sürücü belgesi randevusu için il ve ilçe seçimi yapılıyor. Sürücüler bu aşamada istedikleri ilçe nüfus müdürlüğünü seçebileceği gibi en erken randevu tarihi ve doluluk oranı gibi detayları da görebiliyor.
  3. Üçüncü aşamada başvuru yapan kişinin soy kütüğüne bağlı anne, baba ve çocuklar listeleniyor. Bu adımda randevu almak istediğiniz kişilerin isimlerini seçmeniz gerekiyor. Seçim yaptıktan sonra vatandaşların kontrollü sosyal hayat için almaları gereken HES kodunun girilmesi gerekiyor.
  4. Dördüncü aşamada başvurunun ilk adımında seçilen ilçe nüfus müdürlüğünde hangi randevu saatlerinin boş olduğu listeleniyor.
  5. Beşinci aşamada ise başvuru yapan kişinin telefon numarasına doğrulama kodu gönderilerek belirtilen sürede sisteme girmesi bekleniyor.

Ehliyet Yenileme Son Tarihi Nedir?

Daha önce 31 Aralık 2020 olan ehliyet son yenileme son tarih günü İçişleri Bakanlığı tarafından mağduriyetleri önleme amacıyla iki yıl daha uzatılmış bulunuyor. Yeni düzenlemeyle birlikte sürücü belgesini 1 Ocak 2016 tarihinden önce almış kişilerin 31 Aralık 2022 tarihine kadar ehliyetlerini değiştirmesi gerekiyor.

Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar?

Ehliyet yenileme harcı 2020 yılı itibariyle eski tip ve yeni tip sürücü belgesine sahip kişiler için farklı miktarlarda ödeniyor. Buna göre eski tip ehliyet sahiplerinin toplamda 15,00 TL; yeni tip ehliyet sahiplerinin ise 237,00 TL harç bedeli ödemesi yapması gerekiyor.

Eski tip sürücü belgesi için yapılan 15,00 TL’lik ödemenin 2,00 TL’si Vakıf Hizmet Bedeli adıyla Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı’na, 13,00 TL’si ise Değerli Kağıt Bedeli adıyla vergi tahsil yetkisi verilen banka hesaplarına yatırılıyor. Aynı şekilde, yeni tip ehliyete sahip sürücülerin ödemesi gereken 237,00 TL’lik harç bedeli ise 37,00 ve 200,00 TL şeklinde bölünüyor. Bu bedeller kamu bankaları olan Ziraat Bankası ve Halk Bankası tarafından birlikte tahsil edilirken, anlaşmalı diğer bankalarda ayrı ayrı tahsil ediliyor.

Ehliyet yenileme ücreti yatırılırken anlaşmalı bankalar tarafından herhangi bir işlem ücret alınmadığını ve havale sırasında banka hesap numarasının belirtilmesine gerek duyulmadığını belirtmek gerekiyor.

Ehliyet Yenilemede Gerekli Belgeler Nelerdir?

Mevcut sürücü belgesinin kayıp, çalıntı, yıpranma veya kimlik bilgilerinde değişiklik sebebiyle yenilenme işlemlerinde ilgili kuruma gitmeden önce bazı belgelerin toplanması gerekiyor.

Ehliyet değiştirmek için gerekli belgeler:

  • Kimlik belgesi,
  • Kayıp veya çalıntı değilse mevcut sürücü belgesi,
  • Sürücü sağlık raporu,
  • Sürücü belgesi değerli kağıt bedelinin ve vakıf payının ödendiğine dair banka dekontu,
  • 1 adet biyometrik fotoğraf,
  • Kan grubunu belirten belge veya yazılı beyan,
  • Adli sicil belgesi (Elektronik ortamda sistemden kontrol ediliyor).

Yaklaşık 10-15 dakika süren başvuru işlemlerinin ardından eski sürücü belgesi alınarak yerine geçici bir belge veriliyor. Yeni ehliyet belgesi 15 gün içinde başvuru sahibinin adresine ücretsiz olarak gönderiliyor.

YORUM YAZ