Anahtarsız Çalıştırma Sistemi Nedir? Nelere Dikkat Etmelisiniz?

5.871 Gösterim

Otomobil elektroniğinde yapılan yeni teknolojik gelişmeler konfor sistemleri giderek daha yaygın hale geliyor. Sürücüye minimum eforla daha fazla fonksiyon sunmayı amaçlayan bu gelişmelerden biri de anahtarsız çalıştırma sistemi. Akıllı giriş ve çalıştırma sistemi olarak da bilinen bu pasif giriş teknolojisi birçok fonksiyonu anahtar kullanmadan yerine getiriyor.

Akıllı Giriş ve Çalıştırma Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır?

Akıllı Giriş ve Çalıştırma Sistemi sürücülere pasif olarak aracın kapılarını açma, kilitleme ve motoru çalıştırma kolaylığı sunuyor. Araçlarında bu sisteme sahip sürücülerin yapması gereken tek şey ise radyo sinyallerinin kullanıldığı Akıllı Giriş ve Çalıştırma Sistemi anahtarını yanlarında bulundurmak.

Anahtarsız çalıştırma sistemine sahip araçlarda şu bileşenler görev alıyor:

  • Kontrol ünitesi: Merkezi kilit sistemi, alarm kontrol sistemi, lastik basınç izleme ve immobilizer ile ilgili fonksiyonları yerine getirmekten sorumlu olan kontrol ünitesi arızaların tespit edilmesi görevine de sahip.
  • Kimlik vericisi: Anahtarda bulunan kimlik vericisi, sıradan uzaktan kumandaları pasif işlevlerde kullanabilmek için kimlik saptama özelliğiyle çalışıyor. Anahtar ve kontrol ünitesi arasındaki iletişim ise radyo dalgalarıyla sağlanıyor. Kimlik vericili anahtarlarda pilin bitmesi ihtimaline karşı bir de mekanik anahtar bulunuyor.
  • Kapı kolu elektronik modülleri: Ön kapı kollarında aracın ne zaman açılması veya kapatılması gerektiğini algılayan alıcı antenlere sahip yakınlık ve kilitleme sensörleri bulunuyor. Sürücünün eli yakınlık sensörü menziline girdiğinde sinyaller kontrol ünitesine iletilerek merkezi kilitleme sisteminin açılması sağlanıyor.

Akıllı Giriş ve Çalıştırma Sistemi ile Araç Kapıları Nasıl Açılır?

Anahtar kullanmadan kapıları açma fonksiyonu Akıllı Giriş ve Çalıştırma Sisteminin sunduğu en önemli avantajlardan biri. Süreç ise şu şekilde ilerliyor:

  • Sürücü yanında bulunan vericili anahtarla araca yaklaştığında kapı kollarındaki yakınlık sensörleri devreye giriyor.
  • Anahtardaki kimlik vericisi ile kapı kollarındaki antenler arasında radyo dalgalarının aktarımı gerçekleşiyor.
  • Kontrol ünitesi anahtarı tanıdığında merkezi kilitleme sistemi etkinleştirilerek kapı kilitleri açılıyor.

Araç uzun bir süre kullanılmadığında akım tüketimini optimize etmek için yolcu kapısındaki ve arka kapıdaki yakınlık sensörleri devre dışı bırakılıyor. Sensörlerin yeniden etkinleştirilmesi için aracın anahtarla mekanik olarak veya uzaktan kumanda yardımıyla açılması gerekiyor.

Akıllı Giriş ve Çalıştırma Sistemi ile Araç Kapıları Nasıl Kilitlenir?

Anahtarsız çalıştırma sistemlerinde evrensel bir standart bulunmadığı için farklı çalıştırma modellerine rastlamak mümkün.  Bu farklılık özellikle kapıların kilitlenme şekillerinde ortaya çıkıyor. Ancak çoğu modelde kilitleme işlemi de uzaktan kumanda kullanılarak veya kapı kolundaki kilitleme sensörüne dokunarak pasif şekilde gerçekleştiriliyor. Tabii, kapıların kilitlenebilmesi için anahtarın aracın dışında olması gerekiyor.

Kilitleme sensörüne bir kez dokunulduğunda araç kilitlenerek güvenlik fonksiyonu devreye giriyor. Sistemde ayrı olarak otomatik bir güvenlik özelliği daha bulunuyor. Aracın kilidi açıldıktan sonraki 30 saniye içinde bir kapı veya bagaj kapağı açılmadığı takdirde otomatik kilitleme mekanizması devreye giriyor.

Akıllı Giriş ve Çalıştırma Sistemi ile Bagaj Kapağı Açma ve Kilitleme

Anahtarsız bagaj kapağı açma işlemi de kapı kollarındaki mekanizmaya benzer şekilde gerçekleşiyor. Arka antenin algılama menziline girildiğinde otomatik olarak açılan bagaj kapağı özellikle sürücülerin yük taşıdığı durumlar için önemli bir kolaylık sunuyor. Bununla birlikte kimlik vericisi menzil dahilinde olsa dahi bagaj kapağı kapatıldığında otomatik olarak kilitleniyor.

Akıllı Giriş ve Çalıştırma Sistemi ile Araç Nasıl Çalıştırılır?

Genellikle start-stop teknolojisine sahip araçlarda kullanılan Akıllı Giriş ve Çalıştırma Sistemi kapıları açmanın yanı sıra motoru da anahtarsız bir şekilde çalıştırabiliyor. Bu noktada anahtarla birlikte araca giren sürücülerin fren pedalına bastıktan sonra start-stop düğmesine basması yeterli. Sürüşe başladıktan sonra anahtar aracın içinde bulunmasa dahi motor çalışmaya devam ediyor.

YORUM YAZ