Trafik İşaret Levhaları ve Anlamları

1.340 Gösterim

Trafiğe çıkan araç sayısı her geçen gün artıyor. Hal böyle olunca, sınırlı fiziki koşullarda kazaların, karışıklığın ve trafiğin önüne geçmek için gerekli uyarıların yapılarak sürücülerin bir düzen içinde hareket etmesi gerekiyor. Bunu en etkili biçimde yerine getiren uyarı işaretlerini ise trafik levhaları oluşturuyor.

Trafik işaret levhaları ve anlamları yerleşim yerleri, karayolları ve otoyollarda sürücülerin bilgi almasını sağlayarak her gün on binlerce aracın belirli bir uyum içinde hareket etmesini sağlıyor. Ancak trafik bilgi işaretleri sayesinde sürdürülen bu uyum, kurallara uyulmadığı takdirde kolayca bozularak can ve mal kayıplarına sebep olabiliyor.

Sürücülerden bütün trafik levhaları ve anlamlarını bilmeleri bekleniyor. Çoğu trafik levhaları ve adları sürücü kurslarında sürücü adaylarına öğretiliyor. Yol ve yolcu güvenliğini sağlamak adına hayati öneme sahip olan trafik levhaları ve anlamları hepsi birlikte sürücü ehliyet sınavlarında da soruluyor.

Tüm bu uygulamalar sürücülerin trafikte daha güvenli bir şekilde ilerleyebilmesi için yapılsa da yaya ve yolcuların da bu bilgilere hakim olarak genel trafik düzenine ayak uydurması gerekiyor.

Trafik Tabelaları Kaça Ayrılıyor?

En ücra köy yollarında bile yol güvenliğini sağlayan trafik işaretleri mevcutken, kısa süreli şehir sürüşlerde onlarca trafik levhasına rastlanıyor. Sürücülerin karşısında birbirinden farklı şekil ve renklerde çıkan sembollerin her biri farklı anlamlara sahip. Karayolları Genel Müdürlüğü’nce altı farklı kategoriye ayrılan trafik tabelalarının anlamları ise şu şekilde:

  • Tehlike Uyarı İşaretleri

Trafik levhaları arasında en önemlilerin başında gelen tehlike uyarı işaretleri sürücüleri yol üzerindeki tehlikelere karşı uyarma işlevi görüyor. Üçgen trafik levhaları ve anlamları nelerdir diye merak ediyorsanız tehlike uyarı işaretlerine bakmanız yeterli.

Büyük bölümü üçgen levhalardan oluşan tehlike uyarı işaretlerinin sayısı ise 52. Bu uyarı işaretleri arasında en sık rastlananları ise sağa viraj, sola viraj, kasisli yol, yaya geçidi ve okul geçidi gibi levhalar oluşturuyor.

Tehlike Uyari isaretleri
  • Trafik Tanzim İşaretleri

Adından da anlaşılacağı üzere trafikteki düzeni sağlamak için kullanılan trafik tanzim işaretleri sürücüleri bilgilendirme amacı taşıyor. Sürücüler arasında bir bakıma iletişim aracı görevi üstlenen bu işaretlerden 69 adet bulunuyor.

Mavi trafik levhaları ve anlamlarını merak ediyorsanız büyük bir bölümünü trafik tanzim işaretleri içinde bulabilirsiniz. Trafik tanzim işaretleri arasında en sık karşılaşılanların başında yol ver, dur, girişi olmayan yol ve hız sınırı tabelaları geliyor.

Trafik Tanzim Levhaları
  • Bilgi İşaretleri

Trafik levha grupları arasında en kalabalık olanını bilgi işaretleri oluşturuyor. Sürücülere yol ve çevresindeki yerleşim yerleri hakkında bilgi vermeyi amaçlayan bu işaretler çoğu zaman navigasyon görevi üstlenerek sürücülerin yanlış yöne girmelerini engelliyor. Kare şeklindeki trafik levhaları ve anlamları da bu gruba giriyor. Toplamda 112 adet olan bilgi işaretleri arasında il sınırı, meskun mahal ve şerit düzenleme levhaları da yer alıyor.

bilgi isaretleri
  • Durma ve Park Etme İşaretleri

Trafik akışını sağlama ve yanlış park uygulamalarının önüne geçmek gibi işlevlere sahip olan durma ve park etme işaretleri özellikle şehir içinde düzeni sağlamak adına büyük önem arz ediyor.

Sayısı oldukça az olan bu işaretler arasında en yaygın olanlarını park etmek yasaktır, duraklamak ve park etmek yasaktır gibi levhalar oluşturuyor.

durma ve park etme isaretleri
  • Yatay İşaretleme

Trafikte levha olarak bulunmayan ancak zemin işaretleri şeklinde görülen yatay işaretleme sembolleri yol, araç ve şeritlerle ilgili bilgiler taşıyor. Yaya geçidi, bisiklet yolu ve şerit çizgileri bu kategoriye giriyor.

yatay isaretleme
yatay isaretleme 2 1
yatay isaretleme 3
  • Yeni Standart Trafik İşaretleri

Trafik levhaları grubuna eklenen son işaretler bu kategoride yer alıyor. Sürücüleri ve yayaları yoldaki olası bir tehlikeye karşı uyarmak ve bilgilendirmek için kullanılan yeni standart trafik işaretleri arasında trafik sıkışıklığı, tramvay durağı ve trafik elektronik denetleme gibi levhalar bulunuyor.

yeni standart trafik isaretleri

YORUM YAZ