Otomobil Klima Temizliği Nasıl Yapılır?

7.994 Gösterim

Yaz sıcakları geldiğinde her sürücünün yaptığı gibi siz de arabanızın klimasını yoğun bir şekilde kullanıyor olabilirsiniz. Fakat unutmamalısınız ki bunaltıcı yaz günlerinin vazgeçilmezi olan klimalarla ilgili zamanla bazı olumsuzluklar ortaya çıkabiliyor. Bunlardan en yaygınını klimadan gelen kötü kokular oluşturuyor. Siz de klimanızı çalıştırdığınızda küf benzeri kötü kokular alıyor veya klimanızın eskisi kadar etkili çalışmadığını düşünüyorsanız klimanızın temizlik vaktinin geldiğini anlayabilirsiniz.

Araba klima temizliği nasıl yapılır?” sorusunun cevabına geçmeden önce bu tip kokuların neden olduğu yanlış kullanımlardan bahsetmek gerekiyor. Her sürücü gibi siz de klimanızı aracınızı kapatacağınız zaman kapatıyorsanız zamanla koku oluşumu gözlemeniz oldukça normal. Çünkü klima kaynaklı kötü kokuların en büyük nedeni bakteriler. Uzun süreli ve yoğun kullanımlar ardından klima radyatöründeki nem ve sıcaklık bakteriler için mükemmel bir üreme ortamı oluşturuyor. Öte yandan klimanın hava yollarındaki buhar otomobiller stop edince sıvıya dönüşerek zamanla kanallarda bakteri oluşumuna neden oluyor. Dolayısıyla bakteriyel maddelere üreme şansı vermemek için klimayı aracı stop etmeden yaklaşık dört beş dakika önce kapatmak gerekiyor.

Şimdi gelelim otomobil kliması nasıl temizlenir sorusunun yanıtına…

2 adımda otomobil kliması temizleme

Aracınızda hem daha sağlıklı bir hava solumak hem de önemli bir yakıt tasarrufu sağlamak istiyorsanız klima bakımınızı mutlaka yaptırmanız gerekiyor. Otomobil klima temizliğinin yararları nelerdir ve klima temizliği nasıl yapılır diye düşünüyorsanız işte araba kliması temizlemenin iki kolay adımı:

  • Polen filtresi temizliği

Klimayla ilgili bazı şeylerin yolunda gitmediğini anlamak için illaki kötü kokular almanıza gerek yok. Klimanızın polen filtresini sık sık kontrol ederek olası problemlerin ve kötü kokuların önüne geçebilirsiniz. Özellikle yeterli performansın alınmadığı zamanlarda araba klimalarındaki polen filtresinin değiştirilmesi gerekiyor. Polen filtresinin konumu arabadan arabaya değişse de genellikle ön panelin veya torpidonun altında bulunuyor.

Yeni filtreyi takarken hava akış yönünü doğru bir şekilde ayarladığınızdan emin olmalısınız. Polen filtresi değişiminin her 10 bin kilometrede bir mutlaka yapılması gerekiyor. Bu sayede klimanızdan sağlıklı bir şekilde faydalanabilir ve yakıt tüketimini düşürebilirsiniz.

  • Hava kanalları temizliği

Bakterilerin neden olduğu küf kokularından kurtulmanın bir diğer yolu da hava kanallarını temizlemek. Klimanız dışarıdan temiz bir hava alıyor olabilir; ancak araç içine aktarılan bu hava bakterilerle dolu kanallardan geçtiğinde tüm özelliğini yitiriyor. Hava kanallarını temizlemek için öncelikle piyasada satılan klima temizleme spreylerinden birini edinmeniz gerekiyor.

Temizlik işlemine başlamadan önce klimanızı yaklaşık beş dakika boyunca kalorifer moduna alarak en yüksek hızda çalıştırmanız gerekiyor. Bu uygulamayla hava kanallarını temizlik uygulamasına hazır hale getirebilirsiniz. Daha sonra klimayı ve aracı kapatarak spreyleri havalandırma deliklerine sıkmanız gerekiyor. Daha derinlere inebilmek için uzun sprey başlıklarını kullanabilirsiniz.

Spreyi tüm deliklere sıktıktan sonra klimayı sıcak moda alarak en düşük hızda çalıştırmanız gerekiyor. Bu şekilde hava kanallarındaki bakterilerin daha hızlı bir şekilde yok edilmesini sağlayabilirsiniz. Ancak bu noktada iç sirkülasyon modunun kapalı olduğuna dikkat etmelisiniz.

Tüm işlemleri tamamladıktan ve aracınızın klimasını yarım saat kapalı tuttuktan sonra kötü kokulardan uzak bir klima performansına hazır olabilirsiniz. Eğer sıcak bir iklimde yaşıyorsanız aracınızın hava kanallarındaki bakterilerin üremesi sandığınızdan daha kolay olabilir. Bu sebeple her 6 ayda bir kanal temizleme işlemini tekrarlayarak bakteri kaynaklı kötü kokuları önleyebilirsiniz.

YORUM YAZ