Manifold Nedir? Egzoz Manifoldu Nedir? Ne İşe Yarar?

5.058 Gösterim

İçten yanmalı motorların çalışması için havaya ihtiyaç vardır. Bu nedenle araçlarda hava akımını kontrol eden, motorun içerisine hava girmesini sağlayan ve kirlenen havayı dışarıya atan sistemler bulunur. Genel olarak manifold olarak isimlendirilen bu sistemlerde kendine özel görevleri olan parçalar yer alır. Bu sistemlerin nasıl çalıştığını bilmek ve parçaları tanımak herhangi bir sorun anında doğru aksiyon alabilmek için önemlidir. Peki, bahsettiğimiz bu sistemlerin ana parçalarından biri olan manifold ne işe yarar, sorunları nasıl anlaşılır; şimdi bu noktalar hakkında konuşalım.

Manifold Nedir?

Manifold, bir tür boru sistemidir ve tek bir borunun başka borularla birleşmiş haline denir. Araç aksamlarında farklı manifold türleri bulunur. Bunlardan en önemlileri emme ve egzoz manifoldudur. Emme manifoldu motora giren havanın motora iletilmesinden sorumludur. Yanma işleminden sonra ise egzoz manifoldu devreye girer.

Egzoz Manifoldu Nedir?

Egzoz manifoldu, motordaki yanmış gazların dışarıya atılmasını sağlayan parçaya denir. Silindir içerisinde yer alan gaz çıkış manifoldu olarak da tanımlanabilir. Egzoz manifoldları  genellikle yüksek egzoz sıcaklıklarına dayanabilen alaşımlı dökme demirden yapılır. Alternatif olarak, paslanmaz çelik egzoz manifoldları da kullanılır.

Egzoz Manifoldu Ne İşe Yarar?

Egzoz manifoldu bir tür tahliye parçasıdır. Motor içerisindeki yakıtın yanması sonucu oluşan atık gazı motorun içinden uzaklaştırmakla görevlidir. Motor içerisinde biriken pis hava emme manifoldu tarafından emildikten sonra egzoz manifolduna aktarılır. Bu sistemde kirli havayı araç içerisinden alarak dışarıya salar. Tabii, yeni nesil araçlarda bu kirli hava bir filtre sisteminden geçer ve dışarıya öyle verilir. Ama aracın modeli ya da yaşı ne olursa olsun egzoz manifoldunun görevi aynıdır. Bu sistem motorun daha verimli ve etkili çalışmasını sağlar.

Manifold ve Egzoz Manifoldu İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Manifold Arızası Nasıl Anlaşılır?

Aşağıdaki durumlarla karşılaşırsanız manifoldları kontrol etmeniz ya da bir servise danışmanız uygun olabilir.
Rölantideki aracın normalde devirini koruması gerekir. Eğer rölantide iken devirde dalgalanmalar oluyorsa muhtemelen manifoldlardan birinde sıkıntı var demektir. 
Egzoz manifoldunda sorun olması durumunda kirli hava dışarıya çıkamaz. Bu da aracın içerisine egzoz kokusu dolmasına sebep olur. 
Eğer bir kaçak söz konusuysa araç geç çalışır ve geç stop eder. Çünkü hava sistemlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle motor istenilen çalıştırma ve kapatma komutuna düzgün yanıt veremez.
Yine bir kaçak olması durumunda motordan hava kaçışı olduğunu belli eden bir ses gelir. İnce bir ıslık sesi duyduğunuzda manifoldları kontrol etmeniz gerekir.
Eğer egzoz ya da emme manifoldunda sorun varsa aracın çekişi ve performansı bariz bir şekilde düşer.
Aracın çalışması ve özellikle hızlanması esnasında motordan hırıltı geliyorsa, yüksek patlama sesleri duyuluyorsa; egzoz manifoldunda çatlak, kırılmalar veya contasında kaçak, sızıntı olabilir.

Manifold Temizliği Ne İşe Yarar?

Eğer egzoz manifoldu çok kirliyse zaman içerisinde çalışma verimi azalır. Bu durumda da kirli hava motordan dışarıya atılamadığı için motor içerisine dolar. Ama motorun belli bir kapasitesi vardır. Ve kirli hava ile dolu olan motor çalışmak için ihtiyaç duyduğu temiz havayı olması gerektiği kadar alamaz. Bu durumda da motorun ve dolayısıyla aracın performansı düşer.

Manifold Kaçağı Yakıtı Etkiler mi?

Eğer egzoz manifoldunda bir sorun varsa motorun çalışma verimi düşecektir. Bu durumu fark edemediğiniz ve gerekli bakımı yaptırmadığınız takdirde motor istenilen hıza ulaşabilmek için daha fazla hava almaya çalışacaktır. Bu da yakıt kullanımını artırır. Ama motorun içerisine giren hava etkili bir şekilde kullanılmadığı için tüketilen yakıt artmasına rağmen motor istenilen seviyede çalışamaz. Yani böyle bir durumdan normalden daha fazla yakıt harcayan fakat daha düşük verimle çalışan bir araç ile baş başa kalabilirsiniz. Yakıt tüketiminin az olduğu yeni nesil araçlarla tanışmak için Toyota modellerini inceleyebilirsiniz.

YORUM YAZ