Şehir İçi Sürüşlerde Yakıt Tüketimi Nasıl Düşürülür?

4.254 Gösterim

Akaryakıt fiyatlarının devamlı yükselişte olması sürücülerin hem araç tercihlerini hem de kullanım stillerini değiştirmeye yetiyor. Siz de özellikle şehir içi sürüşlerde yakıt tüketimini azaltmak için çıkış yolları arıyor olabilirsiniz. Eğer hibrit teknolojisinden yoksun benzinli veya dizel motora sahip geleneksel bir araç kullanıyor ve etkili bir yakıt tasarrufu amaçlıyorsanız, geriye bir tek sürüş tarzınızı değiştirmek kalıyor. Nitekim araba kullanırken gözden kaçırdığınız en ufak bir detay bile yakıt tüketimini oldukça artırabiliyor. Ancak bazı sürüş tekniklerine sadık kalarak gereksiz yakıt tüketimini minimum seviyede tutmak mümkün.

Şehir içi yakıt tasarrufu için 10 ipucu

Otomobilinizden minimum maliyetle maksimum verimi alabilmek için uygulaması basit sürüş kurallarına uymanız yeterli. Şehir içi yollarda yakıt tüketimini düşürmek için nelere dikkat edilir diye düşünüyorsanız işte yakıt tasarrufu sağlamanın püf noktaları:

  1. Gereksiz gaz pedalı kullanımın yakıt tüketimini artırdığı herkesçe biliniyor. Özellikle kalkış anında gaz pedalına kibarca basarak ve aracı uygun devirde kullanarak önemli bir yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz.
  2. Start-stop teknolojisine sahip bir aracınız yoksa, dur-kalk trafiğinde yakıt tüketimini azaltmanın en iyi yolu öndeki araçla takip mesafesini korumak. Tampon mesafesini koruyarak dur-kalk sayısını minimum seviyede tutabilirsiniz.
  3. Kırmızı ışıkta beklemek için acele etmenize gerek yok. Kırmızı ışığa yaklaştığınızda gaz pedalını erkenden bırakarak iyi bir zamanlamayla yeşil ışığı yakalayabilirsiniz.
  4. Araba kullanırken daha yüksek vites daha düşük motor devri anlamına geliyor. Yakıt verimliliğini artırmak içinse aracı mümkün olduğunca düşük devirlerde kullanmak gerekiyor. Bu sebeple motor devri ideal seviyeye ulaştıktan veya motordan boğulma sesi geldikten sonra mutlaka vites yükseltmeniz gerekiyor.
  5. Motor rölantide çalışıyorken neredeyse hiç yakıt tüketmediğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Birini beklerken aracınızın motorunu durdurarak gereksiz yakıt tüketimlerinin önüne geçebilirsiniz.
  6. Yakıt tasarrufunun altın kurallarından bir diğerini ise gereksiz yükler oluşturuyor. Bagajınızdaki gereksiz ağırlıklardan kurtulmak tasarruf adına iyi bir adım olabilir. Yakıt alırken depoyu tamamen doldurmak yerine ihtiyacınız kadarını almak da aracınızın daha hafif olmasını sağlayabilir.
  7. Düşük basınçlı lastikler yoldaki sürtünmeyi ve dolayısıyla yakıt tüketimini artıracağı için lastik basınçlarını sık sık kontrol edip ideal seviyede tutmanız gerekiyor.
  8. Herkesin bildiği üzere hem klima kullanımı hem de camların açık olması yakıt tüketimini artıran nedenlerin başında geliyor. Şehir içinde düşük hızlarda camları, yüksek hızlarda da klimayı açarak bu ikilemden en iyi şekilde sıyrılabilirsiniz.
  9. Yokuş aşağı gidiyorken vitesi boşa alarak yakıt tasarrufu sağlayacağınıza inanıyorsanız yanılıyorsunuz. Yokuştan inerken aracı devrine uygun bir viteste kullanarak hem yakıt tasarrufu sağlayabilir hem de önemli güvenlik problemlerinin önüne geçebilirsiniz.
  10. Yakıt tasarrufunda görülür bir fark elde etmek istiyorsanız arabanızın periyodik bakımlarını mutlaka yaptırmanız gerekiyor. Motor yağının, filtrelerin ve bujilerin yeniden gözden geçirilmesi hem verimlilik hem de güvenlik açısından oldukça önemli.

Toyota Hibrit ile daha az yakıt tüketin!

Özellikle şehir içi sürüşlerde sürücülerin en çok şikayet ettiği konuların başında geleneksel motorların yüksek yakıt tüketimi geliyor. Farklı arayışlara yönelen kullanıcılara en iyi seçeneği ise Toyota’nın hibrit teknolojiye sahip otomobilleri sunuyor.

Hibrit teknolojili otomobillerde benzinli motorun yanında bir de elektrikli bir motor bulunuyor. Benzinli motor özellikle düşük hızlarda elektrikli motor tarafından desteklenerek yakıt tüketimini büyük ölçüde azaltıyor. Özellikle kalkış anlarında ve dur-kalk trafiklerinde elektrikli motorun sağladığı avantaj sayesinde yüzde 40’a yakın yakıt tasarrufu sağlamak mümkün. Toyota’nın öncülüğünde hız kesmeden yaygınlaşan hibrit motorların avantajları yakıt tasarrufuyla sınırlı değil. Eğer siz de farklı sürüş modlarıyla daha konforlu bir sürüş deneyimi yaşamak ve düşük emisyonlu çevreci bir arabaya sahip olmak istiyorsanız Toyota’nın hibrit otomobillerini deneyebilirsiniz.

YORUM YAZ