Jant Nasıl Seçilir? Jant Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilir?

6.787 Gösterim

Sürücülerin araba satın alırken birbirinden farklı öncelikleri olabiliyor. Bu öncelikler kimi zaman performansla kimi zaman da görsellikle alakalı oluyor. Bu da hem performansı hem de görselliği etkileyen jantları arabalardaki en önemli detaylardan biri yapıyor. Ancak çoğu sürücü hatalı bir biçimde sadece jantların nasıl göründüğüyle ilgileniyor. Jantlar arabalardaki motor gücünü zemine aktaran aksamlar olduğu için teknik özelliklerinin ne olduğu da büyük öneme sahip. Frenlemeden viraj kabiliyetine kadar bir arabanın tüm performansını etkileyen bu parçalar hakkında bilgi sahibi olmak en doğru jantı seçmenize yardımcı olabilir. Doğru jantın nasıl seçileceğini belirleyen pek çok faktör olsa da ne aradığınızı bilmeniz yeterli. O halde gelin jant nasıl seçilir daha yakından inceleyelim.

Jant seçimi neye göre yapılır?

Jant seçerken ilk olarak boyut faktörünün dikkate alınması gerekiyor. Jant ölçüleri değiştirilebilir mi diye düşünüyor olabilirsiniz. Evet, jant boyutları değiştirilebiliyor; otomobillerde farklı boyutlarda jantlar kullanmak mümkün. Bu da sürücülere görünüm ve performans öncelikleri konusunda esneklik sağlıyor. Ancak jant boyutlarında aracın motor gücü ve ağırlığı belirleyici olduğundan yine de istediğiniz boyutlarda bir janta sahip olamayabilirsiniz. Üreticinin önerdiği jant boyutlarını kapı çerçevesindeki lastik basıncını gösteren tabloda görebilirsiniz.

Jant boyutları hesaplanırken çapın inç cinsinden değeri esas alınıyor. Daha teknik durumlarda bijon aralığı, flanş ve jant ofseti gibi teknik detaylar da devreye girebiliyor. Binek otomobillerde kullanılan jantların boyutları genellikle 14 inç ile 19 inç arasında değişiyor. Jantınızın çapını öğrenmek için jantın iç kısmına bakmanız yeterli. Peki büyük jant mı daha iyi, yoksa küçük jant mı?

Özellikle spor arabalarda kullanılan büyük jantlar daha agresif bir duruş sergileyerek şık bir görünüm sunuyor. Ancak jant boyutları lastik boyutlarında da değişikliğe sebep olduğu için beraberinde bazı sonuçlar getiriyor. İşte jant boyutlarının araç performansına etkileri:

  • Büyük jantlar dingil ağırlığını artırdığı için hızlanma kaybı yaşanmasına sebep oluyor
  • Büyük jant kullanabilmek için yanak yüksekliği az olan lastikleri kullanmak gerekiyor. Bu da yoldaki pürüzlerin daha çok hissedilmesine ve dolayısıyla konforun azalmasına neden oluyor. Ayrıca bu durum aracın süspansiyonlarında korozyon riski de oluşturabiliyor.
  • Diğer taraftan büyük jantlar sırt genişliği daha çok olan lastiklerle uyumlu olduğu için arabayla yol arasındaki sürtünmeyi artırıyor. Bu durum yol tutuşu sağlamada bir avantaj oluştursa da dönme direncini artırarak yakıt tüketiminin artmasına sebep oluyor.
  • Büyük jantlar arabada denge artışı sağlayarak fren mesafesinin daha kısa olmasını sağlıyor.
  • Büyük jantların çukur ve engebelere saplandığı durumlarda kırılma riski çok daha yüksek.
  • Küçük jantlar lastik yanak yüksekliği arttığı için virajlarda daha esnek dönüşler ile konforlu bir sürüş sunuyor. Ancak yol tutuşunda kayda değer bir azalmaya sebep oluyor.

Çelik jant ve alüminyum alaşımlı jantların farkları nelerdir?

Jant seçerken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da jantın hangi malzemeden yapıldığıyla ilgili. Bu noktada çelik ve alüminyum alaşımlı jantlar öne çıkıyor. Birbirinden farklı özelliklere sahip olan bu jantların sürücüye performans ve maliyet anlamında sunduğu fırsatlar da farklı. Çelik jantlar alüminyum alaşım jantlara kıyasla daha ucuz ve hasar gördüğünde daha kolay onarılabiliyor. Darbelere karşı kırılganlık göstermek yerine bükülmeleri çelik jantların en büyük avantajı olarak görülüyor. Genelde orta sınıf araçlarda standart olarak verilen çelik jantlar estetikten uzak bir görünüme sahip olduğu için jant kapaklarıyla kullanılıyor.

Eğer aracınızla ilgili estetik kaygılara sahipseniz seçmeniz gereken jant tipinin alüminyum alaşımlı jant olduğunu söylemek gerekiyor. Hafif metallerden yapılan alüminyum jantlar üretim aşamasında daha kolay şekil aldığı için birbirinden farklı modellere sahip olabiliyor. Alüminyum jantların hafif yapısı lastikler üzerinde daha az yük oluşturduğu için lastiklerin daha uzun ömürlü olmasını da sağlıyor. Alüminyum jantların pek çok avantajının yanında çeliklere göre daha dayanıksız ve pahalı olması gibi dezavantajları da mevcut.

YORUM YAZ