Ehliyetimi Kaybettim Ne Yapmalıyım?

807 Gösterim

Ehliyet kaybetmek çoğu sürücünün başına gelen talihsiz olaylardan biri. Böyle bir durumla karşılaştığınızda yapmanız ve yapmamanız gerekenleri bilmiyorsanız, endişelenmenize hiç gerek yok. Nitekim kayıp ehliyet yenileme süreci birkaç basit adım ve kurum ziyaretiyle kısa sürede tamamlanabilecek işlemlerden oluşuyor.

Ehliyetimi kaybettim randevu nasıl alınır diye merak ediyorsanız online kanallar yardımıyla randevunuzu birkaç dakikada alabilirsiniz. Kayıp sürücü belgesinin yenilenmesi için randevu alma işlemleri Nüfus İşleri ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesi https://randevu.nvi.gov.tr/ veya ALO 199 hattı üzerinden yapılıyor.

İnternet üzerinden alınacak randevular için kurumun internet sitesine girdikten sonra “Sürücü Belgesi Randevu Al” sekmesine tıklamak yeterli. 5 aşamada tamamlanan randevu alma işleminde kişisel bilgilerinizi girmeniz ve işlem gerçekleştireceğiniz il ve ilçedeki nüfus müdürlüğünü seçmeniz gerekiyor.

Kayıp Ehliyet Başvurusu İçin İstenen Belgeler

Kayıp sürücü belgesi randevusunu aldıktan sonra sıra yenileme için talep edilen belgelerin toplanmasına geliyor.

Ehliyet yenilemek için gereken belgeleri şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Kimlik belgesi,
  • Sürücü olur sağlık raporu,
  • Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedelinin ödendiğine dair banka dekontu,
  • 1 adet biyometrik fotoğraf,
  • Kan grubunu belirten belge veya yazılı beyan,
  • Adli sicil belgesi (Elektronik ortamda sistemden kontrol ediliyor).

“Sürücü olur” sağlık raporunu özel tıp merkezlerinden, devlet hastanelerinden veya aile hekimliklerinden alabilirsiniz. Sağlık raporu almaya giderken yanınızda kimlik belgesi ve 1 adet biyometrik fotoğraf olduğundan emin olmalısınız.

Sağlık raporu alırken ehliyet sınıfınızı belirtmeniz gerekiyor. Çünkü M, A1, A2, A, B1, B, BE ve F sınıfları için 1. Grup sağlık raporu; C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve G sınıfları içinse 2. Grup sağlık raporu veriliyor.

Ehliyet Kaybetmenin Cezası Nedir?

Ehliyetimi kaybettim cezası nedir diye merak ediyorsanız, kayıp ve çalıntı durumunda herhangi bir ceza ödemesi yapmanız gerekmiyor. Ehliyet yenileme işlemi için ödenmesi gereken evrak ücretlerini yatırmanız yeterli. Kayıp ehliyetinizi yenilerken ne kadar ücret ödemeniz gerektiği sürücü belgenizin eski veya yeni tip olup olmadığına bağlı olarak değişiyor.

Eski tip sürücü belgeleri için:

Sürücü belgeniz 1 Ocak 2016 tarihinden önce düzenlenmiş ise toplamda 15 TL değerli kâğıt ve vakıf hizmet bedeli ödemeniz gerekiyor. 15 TL’lik harç ödemesinin 2 TL’si vakıf hizmet bedeli olarak Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı hesaplarına; 13 TL’si değerli kâğıt bedeli adıyla vergi tahsil yetkisi verilen banka hesaplarına yatırılıyor.

Anlaşmalı bankalar üzerinden gerçekleştirilen ödemeler için herhangi bir hesap numarası belirtmeniz gerekmiyor. Tüm işlemleri tamamladıktan sonra 10 yıl süreyle geçerli yeni tip ehliyete sahip olabilirsiniz.

 

Yeni tip sürücü belgeleri için:

1 Ocak 2016 tarihinden sonra alınmış yeni tip ehliyetlerin kaybolması durumunda toplamda 237 TL’lik yenileme ücreti talep ediliyor. Bu ücretin 37 TL’si vakıf hizmet bedeli, 200 TL’si değerli kâğıt bedeli olarak ödeniyor. Devlet bankaları aracılığıyla yapılan ödemeler ayrı ayrı değil, tek seferde tahsil ediliyor.

Ehliyetsiz Araç Kullanmanın Cezası Nedir?

Ehliyet kaybetmek yasalarca belirlenmiş bir cezaya tabi tutulmasa da Trafik Ceza Kanunu’na göre ehliyetsiz araç kullananlara para cezası uygulanıyor. Trafik kayıtlarında ehliyete sahip olduğunuz görünse dahi denetim sırasında görevlilere sürücü belgenizi gösteremediğinizde 235 TL ehliyetsiz araç kullanma cezası kesilebilir.

Bu sebeple kayıp ehliyet başvurunuz sonuçlanmadan ve yeni ehliyetiniz adresinize gönderilmeden önce sürücü belgeniz olmadan trafiğe çıkmamalısınız. Öte yandan, başvuru sonrası verilen geçici sürücü belgesiyle 15 gün süreye kadar araç kullanabilirsiniz.

YORUM YAZ