Kaza tespit tutanağı sorgulaması iki farklı şekilde yapılıyor:
- İnternet üzerinde kaza tutanağı sorgulama,
- SMS ile kaza raporu sorgulama.
Online kaza tespit tutanağı sorgulama işlemi Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne bağlı https://www.sigortam360.com/ internet sitesi üzerinden gerçekleştiriliyor. Siteye girdikten sonra “Online İşlemler” menüsünden “Kaza Tespit Tutanağı Sorgula” sekmesine tıklamak yeterli. Sistem kullanıcıyı e-Devlet’e yönlendirerek giriş yapmasını istiyor. Giriş yapıldıktan sonra plaka ve sigortalı kişinin T.C. kimlik numarası bilgileri girilerek KTT sorgu işlemi yapılıyor.
SMS ile kaza tutanağı sorgulama işlemi için de “KTT” yazıp boşluk bıraktıktan sonra aracın plakasını yazarak 5664’e göndermek gerekiyor.
Kaza Tespit Tutanağı Nedir?
Kaza tespit tutanağı iki veya daha fazla aracın karıştığı maddi hasarlı trafik kazalarının detaylarının işlendiği belgeye deniyor.
1 Nisan 2008 tarihinden önce polis çağrılarak doldurulan kaza tespit tutanağı trafiği meşgul etmemek adına artık sürücüler tarafından doldurulabiliyor.
Kaza tespit tutanağı kazaya karışan tarafların anlaşmaya vararak doldurmaları gereken bir belge. Tutanağın doldurulması kazanın nasıl oluştuğuna ve diğer şartların neler olduğuna dair yetkili kurumları bilgilendirmeyi amaçlıyor. Kazaya karışan taraflar tutanakları kendi bakış açılarına göre ayrı olarak dolduruyor.
Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?
Polis çağırmadan kaza tespit tutanağı tutabilmek için üç temel şart aranıyor:
- Sürücülerin ehliyete sahip olması,
- Sürücülerin alkollü olmaması,
- Kazanın maddi hasarlı nitelikte olması.
Bu şartlar sağlanıyorsa kaza tespit tutanağı doldurma işlemine geçilebiliyor. Her iki tarafın da kendilerine göre doldurması gereken kaza tespit tutanaklarında 11 bölüm oluşuyor. Tutanak tutma işlemine geçmeden önce kaza mahallinin ve trafik işaretçilerinin fotoğraflarını çeşitli açılardan çekmek gerekiyor. Bu deliller daha sonra tutanak dosyasına ekleniyor.
11 adımda kaza tespit tutanağı nasıl doldurulur:
- İlk olarak tutanağın sol üst köşesinde bulunan kaza tarihi ve saati bilgileri giriliyor.
- İkinci adımda kazanın yapıldığı yer il, ilçe, semt, mahalle, cadde ve sokak bilgileriyle birlikte açıkça yazılıyor.
- Kazaya şahitlik etmiş görgü tanıkları varsa onların adı, soyadı, adresi ve iletişim numarası kaza tespit tutanağına işleniyor.
- Sonraki adımda her iki sürücünün de kişisel bilgileri tutanakta belirtilen A ve B sütunlarına yazılıyor.
- Araçların marka, model, plaka ve kullanım şekli gibi bilgiler aynı şekilde her iki tarafa da giriliyor.
- Zorunlu trafik sigortası poliçe bilgileri acente, poliçe ve tramer belge numarasıyla birlikte tutanağa işleniyor.
- Yedinci adımda yer alan araç krokileri üzerinde işaretleme yaparak aracın ilk darbe aldığı yerin belirtilmesi gerekiyor.
- Tutanağın orta sütunundaki kutucuklara ihlal edilen kurallar ve kaza sırasında araçların hız durumları işaretleniyor.
- Dokuzuncu bölümde çarpışma yeri ve anının taslak çizimi yapılıyor.
- Tutanağın bu bölümünde sürücüler kendilerine ayrılan bölümde kazaya ilişkin görüşlerini beyan ediyor. Bu adımda kazanın nasıl gerçekleştiğinin açık ve anlaşılır biçimde anlatılması gerekiyor.
- Tutanağın son bölümünde yazılan bilgilerin doğruluğu teyit edildikten sonra sürücüler imza atıyor.
Kaza Tespit Tutanağı Doldurulduktan Sonra Ne Yapılır?
Sürücülerin kaza tespit tutanağı doldurduktan sonra yapmaları gereken ilk işlem bu raporu zorunlu trafik sigortası hizmeti alınan kuruma iletmek. Daha sonra tutanaklar sigorta şirketleri tarafından Sigorta Bildirim ve Gözetim Merkezi’ne iletiliyor. Tutanakların merkeze gönderilmesinden sonraki 3 iş günü içinde her iki tarafın sigorta şirketi kusur oranlarını belirliyor.
%0, %50 ve %100 şeklinde belirtilen bu kusur oranları karşı tarafa iletiliyor. Her iki taraf da kusur oranlarında anlaştığı takdirde dosya sonuçlanıyor. Anlaşmanın sağlanamadığı durumlarda dosya Kaza Kusur Değerlendirme Komisyonu’na havale edilerek komisyon tarafından sonuçlandırılıyor. Dosyanın sonucu sigortalı kişilere SMS veya e-posta yoluyla iletiliyor.