A Sınıfı Ehliyet

946 Gösterim

Motosiklet tutkunlarının yakından tanıdığı A sınıfı ehliyet iki ve üç tekerlekli motorlu taşıtları kullanabilmek için gerekiyor. A grubu sürücü belgesiyle ilgili merak ettiğiniz soruların cevabını bu rehberde bulabilirsiniz. 

A Sınıfı Ehliyet Nedir?

A sınıfı ehliyet motosiklet kullanmak isteyen sürücülerin sahip olması gereken belge olarak biliniyor. 1 Ocak 2016’dan önce A1 ve A2 olmak üzere iki sınıfa sahip olan bu ehliyet grubu, yeni düzenlemeyle birlikte A, A1 ve A2 ve M olarak dört tipten oluşuyor. Motosiklet ehliyetinin geçerlilik süresi 10 yıl olduğundan kullanım zamanı dolunca yenilenmeleri gerekiyor. 

A Sınıfı Ehliyet Kaç CC Motosiklet Kullanabilir?

Motosikletler genel itibariyle iki tekerli taşıtlar olarak bilinse de farklı güç ve özelliklere sahip çeşitli modellerden oluşuyor.  A grubuna ait ehliyetlerin her biri motor hacmi ve beygir gücü bakımından farklı özellikteki motosikletleri kullanabiliyor. Buna göre A1 ehliyet maksimum 125 cc motor hacmi ve 14 beygir gücüne sahip motosikletleri kapsıyor. 

A2 ehliyet kaç cc motosiklet kullanabilir diye merak ediyorsanız, A2 sınıfı sürücü belgesi gücü 35 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,2’yi geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motorsikletleri kullanacaklara verilir. Motosikletlerde en yüksek ehliyet derecesini ise A sınıfı sürücü belgesi temsil ediyor.

A Sınıfı Ehliyet Kaç Yaşında Alınır?

A grubu sürücü belgelerinin her biri için farklı yaş şartları aranıyor. A1 ehliyeti için 16, A2 ehliyeti için 18 ve A ehliyeti içinse 20 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. Buna ek olarak A ehliyeti almak isteyen adaylar 24 yaşın altındaysa en az 2 yıllık A2 deneyim şartını yerine getirmeleri bekleniyor.

A sınıfı Ehliyet Çeşitleri

İki ve üç tekerlekli motorlu taşıtları kullanmak isteyen sürücüler motosiklet çeşidi, motor gücü ve motor hacmine göre değişen A ehliyet çeşitlerinden birine sahip olması gerekiyor. Motosiklet ehliyeti A, A1, A2 ve M olmak üzere dört farklı kategoriden oluşuyor.

A Ehliyet

A1, A2 ve M sınıflarını kapsayan A ehliyetle motor hacim kapasitesi 600 CC üzerindeki yüksek performanslı motosikletleri kullanmak mümkün. Aynı gruptaki diğer sürücü belgelerine kıyasla yaş ve deneyim şartı bakımından daha yüksek yeterlilik gerektiriyor. 

A1 Ehliyet

A grubu ehliyetler arasında en düşük yaş şartı A1 ehliyette bulunuyor. 16 yaşını dolduran sürücüler bu ehliyete sahip olarak motor hacmi maksimum 125 CC olan tüm motosikletleri kullanabiliyor. A1 ehliyet M sınıfı sürücü belgesinin kullandığı taşıtları da kapsıyor. 

A2 Ehliyet

Motor hacmi kapasitesi olarak diğer iki sınıfın arasında bulunan A2 ehliyet için hiçbir deneyim şartı aranmıyor. Motor gücü 35 KW’a kadar olan motosikletler için alınan bu sürücü belgesi A1 ve M sınıflarını kapsıyor. 

M Sınıfı Ehliyet

Karayollarında küçük tip motosiklet kullanmak isteyenlerin A sınıfı motor ehliyeti yerine M sınıfı sürücü belgesine sahip olmaları yeterli kabul ediliyor. MOPED olarak da bilinen motorlu bisikletler maksimum hızı saatte 45 km’yi geçmeyen taşıtları kapsıyor. M sınıfı ehliyet almak için de 16 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor.

A Sınıfı Ehliyet Nasıl Alınır?

A motor ehliyeti almak isteyen adaylar sürücü kursunda teorik ve pratik eğitimleri tamamladıktan sonra ehliyet sınavına giriyor. Sınavda 50 sorudan 35’ini doğru cevaplayıp başarılı olanlar direksiyon sınavına girmeye hak kazanıyor. Sürüş becerilerinin test edildiği direksiyon parkuru ise yaklaşık 30 dakika sürüyor.

Motosiklet ehliyeti almak için gereken belgeler ise şu şekilde:

  • Kimlik kartı fotokopisi,
  • 4 adet biyometrik fotoğraf,
  • Sağlık raporu,
  • Adli sicil kaydı,
  • En az ilkokul eğitim seviyesi diploması.

YORUM YAZ