Sinop Gezilecek Yerler

3.474 Gösterim

Karadeniz’in en özel şehirlerinden biri olan Sinop, Türkiye’nin de en mutlu yerlerinden biri. Nedenini merak ediyorsanız Sinop’a minik bir gezi düzenlemenizi öneririz. Emin olun, yalnızca 2 gün geçirmek bile bu minik sahil şehrini daha iyi anlamanıza ve Sinop’u çok sevmenize yeterli olacaktır!

Sinop Merkezde Gezilecek Yerler

Turunuza şehir merkezinden başlayabilirsiniz. Zaten oldukça küçük bir merkezi olan Sinop’u keşifte ilk olarak sahili turlayabilirsiniz. Sonrasında Edip Akbayram’ın şarkısına konu olan ve içeriye girdiğiniz anda etkisini hissettiren tarihini cezaevinin duvarlarının içini keşfe çıkabilirsiniz. Ardından MÖ 8. yüzyılda inşa edilen Sinop Kalesini gezebilirsiniz. Şehirde dolaşırken tarihin en renkli karakterleri arasında yer alan bir ilk çağ filozofu olan Diyojen’in heykelini ziyaret etmeyi de unutmayın. Acıktığınızda ise Sinop mantısı, nokul ya da kaşık çıkartması ve hamursuz tatlısı ile kendinize minik bir ziyafet çekebilirsiniz.

Sinop Gerze Gezilecek Yerler

Gerze, Sinop’un minik bir ilçesi. Sahilde yer alan bu ilçe sakinliği ve güzelliği ile dikkatleri üzerine çekiyor.

Büyük Gerze Plajı

Bu plaj ilk görüşte Karadeniz’in kendine has koyu sularına hiç benzemediği için kendinizi bir an Ege sahillerinde sanabilirsiniz. Geniş kumsalı ile ön plana çıkan Gerze plajında yazın keyfini sürebilirsiniz.

Yangın Evleri

Bu isim size biraz garip gelebilir. Şöyle ki, Gerze’de 1956 yılında çok büyük bir yangın felaketi yaşanmış. Bunun sonucunda kül olan tam 1000 evin yerine o dönemin şartlarında oldukça güzel evler yapılmış. Sıra sıra ve düzenli duruşlarıyla dikkat çeken bu evler şimdilerde oldukça turistik bir yer olarak ön plana çıkıyor.

Saklıköy Şelaleleri

Gerze merkeze 15 kilometre mesafede olan bu şelaleler gerçekten de yeşilliklerin arasına saklanmış durumda. Asar tepesinin yamaçlarında yer alan onlarca farklı bitki türünün oluşturduğu muhteşem ekosistem içerisinde yer alan bu şelaleler Gerze’ye yolu düşenlerin mutlaka görmesi gereken yerlerden.

Gerze Bahçeleri

Gerze’de her sene en güzel bahçe yarışması düzenlenir. Bu nedenle de buradaki evlerin bahçeleri hep bakımlı ve süslüdür. Siz de şehrin sokaklarında kendinizi kaybederken keyifle bahçelerini cennete dönüştüren insanlara şahit olabilirsiniz.

Sinop Ayancık Gezilecek Yerler

Sinop’un ikinci büyük ilçesi olan Ayancık bölgesinde de mutlaka görmeniz gereken harikalar var.

İnceburun Feneri

Ülkemizin en kuzeyindeki şehrinin simgelerinden biri olan İnceburun Feneri sizi uçsuz bucaksız Karadeniz ile başbaşa dakikalar geçirmeye davet ediyor. Bembeyaz gövdesi ile azgın sulara karşı duran bu fenerin etrafında dolaşabilir, tadına doyulmaz manzara eşliğinde kendinizi huzurun kollarına bırakabilirsiniz.

İnaltı Mağaraları

Ayancık merkeze 35 kilometre uzaklıkta olan bu mağara yeraltı yapılarını sevenleri kendine çeken bir yer. Çok sayıda ve farklı boyutlarda sarkıtların yer aldığı mağara içerisinde travertenler de var. Misafirlerin gezmesi için özel olarak ışıklandırılan mağarada dolaşırken zamanın akışını unutabilirsiniz.

İstefan Limanı ve Kaya Mezarları

Pontus Krallarına ait mezarların bulunduğu İstefan Kaya Mezarları dağlara işlenmiş özel yerler olarak dikkatleri üzerine topluyor. Sinop gezilecek yerler haritası üzerinde yer almasına rağmen az bilinen bir rota olan bu bölge doğal güzelliğiyle de dikkat çekiyor. İstefan Limanı ise bölgenin en eski yapılarından biri. Çaylıoğlu Köyünde yer alan limanın ucunda hala aktif olan bir deniz feneri de bulunuyor.

Bonus: Hamsilos Koyu

Sinop merkeze bağlı olan Hamsilos Koyu fiyort olarak da biliniyor. Fakat denizin buzul vadileri ile buluşması ile oluşan fiyort yapısının ülkemizde görülmediği söylendiği için resmi kaynaklarda adı Hamsilos koyu olarak geçiyor. İnceburun Fenerine giderken uğrayabileceğiniz bu koy güzelliği ile sizi kendine hayran bırakacak. Yemyeşil ağaçların masmavi sularla bir araya geldiği Hamsilos, sizi hayal kırıklığına uğratmayacak yerlerden biri.

YORUM YAZ