Araç Tavan Döşemesi Temizliği Nasıl Yapılır?

402 Gösterim

Araçlar, yaşamın önemli bir parçası haline gelmiştir ve kişilere konfor alanı sağlar. Fakat zaman içerisinde araçların iç kısımları kirlenebilir. Özellikle tavan döşemesinde meydana gelen leke ve kirler, can sıkıcı olabilir. Ancak endişe etmeye hiç gerek yok; doğru yöntemlerle beraber araç tavan döşeme temizliği kısa sürede tamamlanabilir. İşte bilinmesi gerekenler!

  1. Leke Tespiti Yapılır

Oto tavan döşemesi temizliği yaparken lekeleri belirlemek için yüzeye dikkatli şekilde bakılmalıdır. Kahve lekesi, yağ lekesi ya da sigara dumanı nedeni ile oluşan lekelere rastlanabilir. Leke türüne göre temizlik malzemesi seçimi yapılmalıdır. 

  1. Yüzey Hazırlığı Yapılır

Alanı temizliğe hazırlamak adına yumuşak bir fırça ya da elektrik süpürgesi yardımıyla tozların uzaklaştırılması sağlanır. Tozlardan arınmış bir araba daha kısa sürede hijyenik hâle getirilecektir.

  1. Temizlik Aşamasına Geçilir

Gerekli leke tespiti aşamasından sonra temizlik için hangi malzemelerin nasıl kullanılması gerektiğine geçilir. Olası sarkma ve bozulmaları önlemek adına uygun temizlik ürünleri kullanılmalıdır. Hafif ve az lekeli kirler için nokta temizliği yapabilirsiniz. Döşeme temizleyicisi, bir bez ve yumuşak uçlu fırça kullanarak leke görünümünü önüne geçebilirsiniz. Derin leke ve kirler ise derin temizlik yöntemini tercih etmeniz gerekir. Derin leke ve kirlerde sert fırçaya ek olarak döşeme temizleyicisi, yumuşak bir bez ve kokpit sprey kullanabilirsiniz. 

  1. Kurulama Yapılır

Fazla su kullanılmadığı için araç tavanı sırılsıklam olmayacaktır. Bu yüzden hem kurulanması hem de kuruması son derece kolaydır. Kuru bir bez yardımı ile hafifçe bastırarak tavanın nemi alınabilir. 

Araba Tavan Temizlemede Dikkat Edilmesi Gerekenler

açık renk koltuklara sahip bir araç

Genel hatlarıyla araç tavan döşeme temizliğinde uygulanan adımları paylaştık. Bir de temizlik işleminde dikkat edilmesi gerekenleri derlememiz gerekir. Öncelikle temizliğe geçmeden önce aracınızın ve tavanınızın hangi temizlik yöntemiyle ele alınması gerektiğini öğrenmelisiniz. 

Araç tavan kaplama malzemeleri, araç modellerine göre farklılık içerir. Bundan dolayı da temizlikte kullanılması gereken malzemeler de tavan kaplama yöntemine ve modeline göre değişir niteliktedir. Örneğin, plastik kaplamalı bazı araçlarda evde hazırlanabilen malzemeler kullanılabilir. Ancak siyah tavana sahip araçlarda bu durum ters etki yaratabilir. Kısacası profesyonel temizleme yöntemlerine sadık kalmak, iç yapıdaki bozulma ve sarkmaların önlenmesini sağlayacaktır.

Aracınıza uygun olmayan temizleme yöntemleri ise tavandaki lekeleri, bozulmaları ve sarkmaları da artırabilir. Ayrıca tavan döşemesini temizleme adımında tavanın sökülmesi ya da yerinden çıkarılması gibi yöntemler uygulanmamalıdır. Böyle bir durumda araç tavanınızda sarkmaya bağlı olarak bazı deformasyonlar ile karşılaşabilirsiniz. 

Bunun yerine leke tespitinde bulunarak uygun malzemeler seçmelisiniz. Ayrıca derin temizlik işlemlerinde kullanılan malzemelerden dolayı zarar görmemek adına lateks eldivenler de takabilirsiniz. Uzun vadede faydalı bir temizleme için mutlaka orijinal ve profesyonel temizleme ürünlerine yönelmeyi de unutmayın. Yine ürünlerin kullanım talimatlarını da dikkate alarak hareket edebilirsiniz.