Jant Temizleme Nasıl Yapılır? Jant Parlatma

160 Gösterim

Jantlar; hem estetik açıdan aracın dikkat çekici hâle gelmesini sağlar hem de sürüş performansını etkiler. Fakat zamanla toz, kir ve kalıntılar jant üzerinde birikir. Bu da parçanın eskimese bile eski görünmesine neden olabilir. Bahsi geçen parçanın temizliğinin yapılması, olumsuz tüm etkileri ortadan kaldırmanın en iyi yoludur. Jant parlatma doğru yöntemlerle yapılırsa araç ilk günkü haline döndürülebilir. İşte bu konuda bilmeniz gerekenler!

Jant Parlatma İşleminde Hangi Malzemeler Kullanılmalıdır?

parlak bir araba jantı

Araç jantı; sünger, sabunlu su, araba şampuanı, arap sabunu ve fırça gibi malzemelerin kullanılması ile temizlenir.

Sünger

Sünger, yumuşak yapısı sayesinde jantın nazikçe temizlenmesini sağlar. Ayrıca emici bir forma sahip olduğu için tüm tozları emerek jantın ilk günkü halini almasını kolaylaştırır.

Sabunlu Su

Temiz suya sabun eklenmesi ile oluşturulan bu karışım, jant yüzeyinde yer alan kir ve lekelerin çözünmesine yardımcı olur. Etkili bir temizlik için son derece idealdir.

Araba Şampuanı

Araba şampuanı, araçların genel bakımı için kullanılan bir hijyen ürünü olmaktadır. Jant temizliğinde de görev alan bu ürün; yağ, kir ve toz gibi kalıntıların her birini yok eder.

Arap Sabunu

Arap sabunu, doğal bir sabun türüdür. Araç jant temizleme konusunda da işlev görür. Özellikle yüzeyde yer alan inatçı kirleri tek seferde çıkarır.

Jant Temizleyici

Araç jantına özel olarak üretilen jant temizleyicileri; alaşımlı, çelik ve plastik aksamı temizleme işlevini yerine getirir. Ayrıca lastiklere de zarar vermeden fren balata tozu ve yol kirlerini temizler. Bununla beraber bazı jant temizleyicilerini, boyalı yüzeylere sıkmamak gerekir. Bu gibi durumlara sahip ürünleri kullanmadan önce kullanım talimatlarını dikkate almak önemlidir. 

Fırça

Fırça, jant temizliğinde kullanılan gereçlerden bir tanesidir. Jantın girintili çıkıntılı kısımlarına fırça ile ulaşmak her daim daha kolay olur. Ancak fırçanın uygun boyutta olması önemlidir. Bunun yanı sıra jant yüzeyine zarar vermemesi için yumuşak yapıda seçilmesi gerekir. 

Ayrıca Toyota aracınız için Toyota orijinal bakım ürünleri ile dilediğiniz zaman bakım ürünlerine ulaşabilirsiniz. Orijinal ürünlerle gerçekleştirilen jant parlatma işlemi daima güvenilirdir.

5 Adımda Jant Temizleme Nasıl Yapılır?

araç jantının aralarını temizleyen bir erkek
  1. Jantlar Soğutulur

Jant parlatma ve temizleme işlemine başlamadan önce araç park edilir, jantların soğuması beklenir. Şayet jantlar sıcakken temizleme işlemine başlanırsa temizlik ürünleri ve su daha kısa sürede kurur. Bu da yüzeyde istenmeyen lekelerin oluşmasına neden olacaktır.

  1. Jantlar Nazikçe Fırçalanır

Jant tipine uygun bir jant temizleyici ürün seçerek talimatlara uyarak ürünü kullanmak gerekir. Temizleyiciyi jant üzerine püskürtüp 5-10 dakika bekletmek kafidir. Ardından fırçayla nazikçe fırçalanmalıdır. Dikkatli biçimde jantların her yerine ulaşılmaya çalışılır. 

  1. Durulama İşlemi Yapılır

Fırçalama işlemini tamamladıktan sonra jantlar iyice durulanmalıdır. Hortum eşliğinde bol su kullanılarak durulama yapılır. Böylelikle kir, toz gibi kalıntılar yok olur gider. 

  1. Kurulama İşlemi Yapılır

Jantları temizledikten sonra temiz bir havlu ya da mikrofiber bez ile jantlar kurulanmalıdır. Bu, su lekelerinin geçmesini sağlar. Ayrıca kireçlenme oluşumunun da önüne geçer.

  1. Parlatma İşlemi Gerçekleştirilir

Jant yenileme işlemi olarak da bilinen parlatma aşamasında, uygun malzemeleri kullanmak gerekir. Su ile yıkanan jantlar, daha sonra kuru bezle kurutulur. Uygun jant temizleyici ile temizlenen ve durulanan jantlar, yine özel olarak üretilen jant parlatma spreyleri ve jant parlatıcılar ile parlatılır. Parlatma işlemini doğru şekilde yapmak adına ev yapımı malzemeler yerine profesyonel şekilde üretilen özel ürünlere yönelmek gerekecektir. 

Jant Temizliği Araca Ne Gibi Yararlar Sağlar?

Toyota Corolla Hybrid'e yaslanan bir erkek

Jant temizliğinin başlıca işlevi; toz, kir ve çamurdan jantları arındırmaktır. Bu amaca yönelik olarak araba jant tipine göre çamur, kimyasal madde ve balata tozlarının kalıcı hasar bırakmasını önleyici adımlar uygulanır. Ayrıca düzenli yapılan bakım ve temizlik, arabanın estetik görünümünü korumaya da yardımcıdır. Paslı bir jantınız olsun istemiyorsanız düzenli bir temizlik yaparak aracınızı ilk günkü görünümüyle kullanmaya devam edebilirsiniz. Jant temizliğinin aracınıza olan faydalarını ise şu şekilde özetleyebiliriz:

1- Balata, Birikmiş Yağ ve Kirleri Çözer

Doğru ve düzenli bir jant temizliği, kalıcı hasar bırakabilen kir ve yağ izlerinin de arınmasını sağlar. Özellikle balata tozları ve birikmiş yağlar, jantların kalıcı hasar görmesini etkiler. Bu durumun önüne geçmek adına düzenli ve doğru yöntemleri içeren bir jant temizleme işlemini yerine getirebilir, jantların kötü görüntüsünü ve olası hasarlarını önleyebilirsiniz. 

2- Estetik Bir Görünüm Katar

Paslı ve kirli jantlar aracın görünümünü olumsuz yönde etkilemektedir. Jantları parlatmak ise daha parlak ve temiz bir görünüm elde etmeye yardımcı olur. Aracın her daim göz alıcı görünmesini istiyorsanız düzenli aralıklarla jant parlatma işlemi yaptırmalısınız.

3- Bakım Yapmayı Kolaylaştırır

Düzenli bir jant temizleme ve parlatma işlemi, jant bakımını da kolaylaştırır. Düzenli temizlik yapılmadığı zaman jantlardaki tozlar ve yapışabilen kimyasal maddeler de birikmiş olur. Bu durumun da önüne geçerek zor ve uzun süreli bir temizlik yerine düzenli aralıklarla kolay ve hızlı adımlarla bakım işlemine başlayabilirsiniz. 

Jant temizliği nasıl yapılır, nelere dikkat edilmeli sorularını yanıtladık. Siz de Toyota’nın satış sonrası hizmetlerini inceleyerek jant parlatma işlemleri için gerekli ürünleri temin edebilirsiniz!