Araba Camı Nasıl Temizlenir?

163 Gösterim

Güvenli ve dikkatli bir araç sürme deneyimi için mutlaka araba camlarının temizlenmesi gerekir. Peki tecrübeli araba sürücülerinin bile zaman zaman es geçtiği araba camı temizlemede dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Yazımızda araba camı nasıl temizlenir sorusu eşliğinde dikkat etmeniz gerekenlere değineceğiz.

Araba Cam Temizliği Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bez ile cam silen biri

Araba camı nasıl temizlenir sorusuna detaylı cevap vermeden önce bazı püf noktaları aktarmak gerekir. Araç cam temizleme işleminden önce camın kirlilik seviyesine, mevsimsel koşullara ve kirleten ana maddelere dikkat etmek önemlidir. Örneğin, cam temizliği kışın yapılacaksa oluşan kalın çamur tabakalarını engellemek amacıyla sünger ve su yardımıyla bu tabakayı engellenmelidir. Yine araba cam fitili temizliğini de aksatmamaya özen göstermek önemlidir. Özellikle yağışlı havalarda işe yarayan araba cam silecekleri, kauçuk malzemeli fitillerle cama yapışan lekeleri temizler. Bundan dolayı düzenli yapılan araç cam fitil temizliği, leke oluşumunu önlerken görüşün devamlılığını da sağlar.

Bir başka dikkat edilmesi gereken ise kireç oluşumlu lekelerin nasıl çıkaracağını bilmektir. Bazı kireçli lekelerde, bu duruma özel olarak üretilen malzemeleri kullanmak gerekir. Yine kış aylarında karşılaşılan buzlu camlar da dikkat edilmesi gerekenler arasındadır. Buz tutan camlara su dökmek, geri dönüşü olmayan bazı sorunlara sebep olabilir. Böylesi durumların önüne geçmek için araç camını akşamdan antifirizli cam suyuyla temizlemek gerekir. Buzlanan araba camları, buz temizleyici kazıma aletleriyle de temizlenebilir. Kazıma aletlerinden sonra ise yine antifrizli sıvılarla temizleme işlemi gerçekleştirilebilir. Su ve sirke de buzlanan camları çözse de daha sorunlu lekeler için özel temizleyicileri kullanmak gereklidir. Toyota arabalarına özel olarak üretilen orijinal araç bakım ve koruma ürünleri hakkında bilgiler edinerek doğru ürün ile arabalara bakım yapabilir ve koruma sağlayabilirsiniz. Araba camı temizleme konusunda dikkat edilmesi gerekenleri derlediğimize göre şimdi de araba camı temizleme yöntemleri hakkında bilgiler sunalım.

4 Adımda Araba Cam Temizliği Nasıl Yapılır?

su bicagi ile cami silen biri 1

İşte adım adım araba cam temizliğinde izlenen aşamalar şu şekildedir:

Gerekli Malzemeleri Almak

Araba cam temizliğini doğru şekilde yapmak için uygun malzemeleri temin etmek gerekir. Bu kapsamda; araba cam temizleyici sprey, yumuşak sünger, temizleme bezi ve yeterli miktarda su lazımdır. Gerekli araba cam temizliği malzemeleri almadan önce hangi mevsimde temizlik yapacağınızı göz önünde bulundurmalısınız.

Yazın yapılacak bir cam temizleme işleminde genellikle biriken tozlarla karşılaşılır. Bu durumda cam temizleyici sprey ve durulamak için kuru bir bez yeterli olabilir. Kışın ise buz tutan cam, çamur tabakası gibi durumlara karşı temizleme yöntemleri denenmelidir. Cam temizleyici sprey ile birlikte temiz ve yumuşak bir sünger ve yine temiz bir bez ile temizlemeye başlanır. Camı içten temizleme işleminde de aynı şekilde temizleyici sprey ve bez kullanılabilir. Bununla beraber kaba temizlikte kullanılan bez ile derin cam temizliğinde kullanılan bezin aynı olmamasına özen gösterilmelidir.

Kireç Oluşumunu Önlemek

Araba camındaki kireç lekesi nasıl çıkar sorusu da bu konuda merak edilenlerden biridir. Araba cam lekeleri arasındaki kireçleri, diğerlerinden ayırarak ele almak gerekir. Zor lekelerden biri olarak kireç oluşumlarını temizlemek için sirke ve su karışımı en bilinen yöntemdir. Bununla beraber kireçlenme söz konusu olduğunda her zaman bu yöntem işe yaramayabilir. O zaman uygulanacak yöntem ise söz konusu araba için özel üretilen kireç çözücü kimyasallardır. Kireç gibi çıkması zor gözüken lekeler için özel üretimli ürünler kullanılarak araba camları temizlenebilir. 

camı sıvı ile yıkayan bir adam

Yapışkan Maddeleri Temizlemek

Araç cam temizlemede merak edilen bir diğer soruyu da yanıtlamak gerekir: Araba camındaki yapışkan nasıl çıkar? Cama yapışan bant izlerini çıkarmak için kolonya, aseton, beyaz sirke, deterjan, ispirto ve sıcak su nazik hareketler ile bant izlerini temizlemede kullanılabilir. Zorlu bir cam lekesi olarak çıkmayan yapışkanlar için ise uzmanlara danışmak gerekebilir. Araba camındaki yapışkanları temizlemek kısıtlanan görüş açısını açabilir ve  güvenli bir sürüş gerçekleştirilmesini sağlayabilir. 

Sinek Kalıntılarını Zamanında Temizlemek

Genellikle uzun yol sürüşlerindeki sorunlardan biri olarak sinek kalıntılarına da çözüm bulmak gerekir. Cama yapışan sinekleri temizlemek ve sineklerin cama yapışmasını önleyici sıvıları bulmak mümkündür. Söz konusu sıvılar, arabanın cam suyu haznesinde kullanılır ve sinek yapışmasını da önler. Arabanın camına yapışan sinekleri temizlemek için ise fazla beklemeden su ve sabun kullanmak yeterlidir. Bununla beraber uzun zamandır yapışmış hâldeki sinekler zor çıkabilen lekelere yol açar. Bu durumun önüne geçmek adına araba camını düzenli olarak kontrol etmek ve araç camını temizlemek gerekecektir. İçeriğimizde araba camı temizleme yöntemlerini etkin bir şekilde sizlere aktarmış olduk. Bundan böyle siz de bahsi geçen adımları uygulayarak araba camı temizliğini gerçekleştirebilirsiniz. Araç bakım dönemlerini asla es geçmemeniz gerektiğini de bir kez daha belirtmiş olalım. Bu tür konularda Toyota’nın satış sonrası hizmetler bölümünden istediğiniz zaman yardım alabilirsiniz.