Cam Suyu Nedir? Cam Suyu Nasıl Değiştirilir?

7.496 Gösterim

Söz konusu yol güvenliği olunca arabaların görünmeyen kahramanlarına büyük iş düşüyor. Çoğu sürücünün aklına bile gelmeyen cam suyu da bunlardan biri. Cam suyu nedir diye düşünüyorsanız, sileceklerin camları en etkili şekilde temizlemesini sağlayan özel formüllü ürünler olarak tanımlamak mümkün. Ancak cam suyuyla ilgili bilmeniz gerekenler bunlarla sınırlı değil.

Cam Suyu Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Kaliteli bir cam suyu kullanarak sürüş güvenliğinden arızaların önlenmesine kadar pek çok fayda elde edebilirsiniz.

  • Kötü hava koşullarında görünürlüğü artırır.

Olumsuz hava şartlarındaki araç kazalarının önemli bölümü düşük görüş kabiliyetinden kaynaklandığı için araba cam suyu hayati bir önem taşıyor. Aracınız için yağmur kaydırıcı özelliklere sahip en ideal ürünü seçerek kötü hava koşullarında dahi yol hakimiyetini artırabilirsiniz.

  • Düşük sıcaklıklarda donmaz.

Normal sudan daha iyi temizlik yapmak için özel olarak formüle edilen oto cam suyu ürünleri -30 dereceye kadar etki gösterebiliyor. Özellikle kış aylarında silecek suyu olmadan çıkılan yolculukların tehlikeli olabileceğini belirtmekte fayda var.

  • Ön camın çizilmesini ve su kanallarındaki kireçlemeyi önler.

Silecek suyu kullanmak lekeleri gidermenin haricinde cam çiziklerini ve yalnızca su kullanımının sebep olduğu kireçlenmeleri önlemeye yardımcı olabilir.

Doğru Cam Suyu Seçimi Nasıl Yapılır?

Aracınız için en doğru cam suyuna karar verebilmek için farklı özelliklere sahip ürün çeşitlerine göz atmanız gerekebilir.

  • Klasik mavi cam suyu: Her benzin istasyonunda bulabileceğiniz mavi renkteki klasik oto cam suyu ile acil durumlarda etkili sonuç alabilirsiniz. Ancak söz konusu cam temizliği olunca ölü böcekleri ve ön camdaki buzu yok etmek için daha fazlasına ihtiyacınız olabilir. Silecek suyu deposuna eklemeden önce hava sıcaklığı talimatlarına uymanızda yarar var. Aksi takdirde silecek suyu aracınızın su kanallarında donarak hasara neden olabilir. Tasarruf etmek için konsantre halde satın aldığınız mavi cam suyu ürünlerini saf suyla karıştırarak kullanabilirsiniz.
  • Antifrizli cam suyu: Soğuk iklimde yaşıyorsanız ön camda görülen donmaları en aza indirmek için antifrizli cam suyu kullanmalısınız. -30 dereceye kadar güvenle kullanabileceğiniz bu tip ürünlerle kış aylarında silecek ve su püskürtme kanallarındaki donmaların da önüne geçebilirsiniz.
  • Böcek temizleyici cam suyu: Arabanızın camlarında çıkması zor polen, reçine, kuş pisliği ve böcek ölüsü gibi kirler birikiyorsa özellikle yaz mevsimlerinde böcek giderici cam suyu ürünlerini tercih edebilirsiniz. Ancak bu ürünler 0 santigrat derecede donma eğiliminde olduğu için kış mevsimi için antifrizli cam suyu seçeneklerine yönelmekte fayda var.
  • Dört mevsim cam suyu: Silecek suyu her mevsimde aynı etkiyi göstersin istiyorsanız, dört mevsim ürünler en iyi seçenek. Genellikle konsantre halde bulunan bu tip ürünler belirli oranda suyla karıştırıldığında donma sıcaklığı ve temizlik derecesinde farklı etkiler gösterebiliyor. Kullanım talimatlarına sadık kalarak böcek ve kirleri giderebileceğiniz gibi cam üzerindeki donmayı da ortadan kaldırabilirsiniz.

Cam Suyu Nasıl Değiştirilir?

Su seviyesi azaldığında veya antifriz özellikli bir ürün almayı düşündüğünüzde cam suyunun nasıl değiştirileceğini bilmeniz gerekebilir. İşte silecek suyu değiştirmenin püf noktaları:

  • Aracınızdaki eski silecek suyunu boşaltmak için direksiyonun yanındaki silecek kolunu kullanabilirsiniz.
  • Yeni sıvıyı doldurmadan önce motorun kapalı ve el freninin çekili olduğundan emin olmalısınız.
  • Kaputu açtıktan sonra neredeyse her araçta evrensel bir işaretle sembolize edilen mavi kapaklı cam suyu deposunu görebilirsiniz.
  • Kapağı çıkardıktan sonra kullanmak istediğiniz ürünün kullanım talimatlarına uyarak huni yardımıyla silecek suyunu doldurabilirsiniz.
  • Cam suyu deposu kapağını ve kaputu kapattıktan sonra yeni sıvıyı birkaç kez püskürterek kanallardaki eski suyun tahliyesini sağlayabilirsiniz.

YORUM YAZ