Araç Segmentleri Nelerdir? Kaç Farklı Segment Vardır?

6.857 Gösterim

Otomobiller de farklı özellik ve standartlara göre sınıflandırılır. Bu sınıflandırma, araba segmentleri olarak adlandırılır. Otomobil almadan önce araçların neye göre segmentlere ayrıldığını ve farklı standartlara sahip olduğunu bilmek gerekir. İçeriğimizde kaç farklı araç segmenti vardır sorusunu da yanıtlayarak araba segmentlerinin sınıflandırılmasındaki kriterlere göz atacağız. 

Araç Segmentleri Nasıl Belirlenir?

Otomobilleri tanımlarken genellikle hatchback, sedan veya coupe gibi kelimeler kullanılır. Bu kavramlar, kasa tipini belirlemek için kullanılsa da otomobiller belirli standartlara bağlanmış bir sınıflandırma sistemine sahiptir. Bu sınıflandırma, otomobil segmentleri araç sınıfları ve çeşitleri olarak bilinir. Avrupa’daki üreticiler otomobilleri kategorize etmek için Euro Car Segment düzenlemelerini kullanır. Buna göre otomobiller; A, B, C, D, E, F, J, M ve S gibi sınıflara ayrılır. 

Otomobillerde segment neye göre belirlenir diye düşünüyorsanız; aracın boyutları, ağırlığı, fiyatı, kullanım amacı ve bazı fiziksel niteliklerine göre belirlendiğini söyleyebiliriz. Otomobiller, esasen tüketicinin farklı ihtiyaç ve isteklerini karşılamak üzere segmentlere ayrılır. Lüks, spor, çok yönlü veya güvenli sürüş deneyimi gibi araç özelliklerini karşılayan otomobil segmentlere, bölge ve ülkelere göre de farklı kategorileri içerebilir. O hâlde gelin, üst ve alt segment araç ne demek ve A-B-C-D-E sınıfları nelerdir, diğer otomobil sınıfları neler birlikte göz atalım.

Otomobil Segmentleri ve Araç Sınıfı Çeşitleri 

Avrupa standartları tarafından belirlenen araba segmentleri ve başlıca standartlarını sizin için derledik!

sarı renkli Toyota Aygo otomobil

A Segmenti Araçlar

Mini-kompakt arabalar olarak da tanımlanan A segmenti otomobilleri şehir içi kullanım için tasarlanan ve park edilmesi kolay otomobilleri temsil eder. A segmenti otomobiller genellikle dört koltuğa sahip olsa da arkada oturan yolcular için geniş bir alan bulunmadığını belirtmek gerekir. 

Küçük hacimli ve motorlu a sınıfı otomobilleri otoyolda seyahat kabiliyetine sahipler; ancak üstün bir performanstan söz etmek mümkün değildir. Düşük işletme maliyetleriyle bilinen bu sınıftaki otomobiller daha çok şehir içi yolculuklarını keyifli hâle getirmek isteyenlere ve fiyat-performans dengesine dikkat edenlere hitap eder. A segment araçların geniş çaplı özelliklerine göz atmak isterseniz A segment araç özellikleri adlı içeriğimizi inceleyebilirsiniz. 

TOYOTA YARIS 1500 1000

B Segmenti Araçlar

A segmenti otomobillerinden biraz daha büyük olan B segmentine ait araçlar sürücüler arasında oldukça popüler modellere sahiptir. Bu otomobiller, sedan veya hatchback kasa modelleriyle beş koltuğa kadar oturma alanı sunar. Toyota Yaris’i B segmentinin en başarılı modellerinden biri olarak göstermek mümkündür. B segment araçlar, en çok satan araçlar kategorisinde yer alıp A segmentinden daha konforlu ve güçlü özelliktedir. 

B segment araçların tüm özelliklerine aşina olmak isterseniz B segment otomobil özellikleri adlı içeriğimize de göz atabilirsiniz. 

TOYOTA COROLLA SEDAN 1500 844

C Segmenti Araçlar

Kimi zaman kompakt otomobil olarak da adlandırılan C segmenti otomobilleri için küçük aile arabası tanımlaması yapmak yanlış olmaz. C segmenti en popüler sınıflardan birini temsil eder. Beş koltuğu ve geniş bagaj alanıyla iki çocuklu aileler için ideal bir kullanım sunar. C segmentinin hatchback modellerinde genellikle katlanır arka koltuklar mevcuttur. Bu da ortalama büyüklükteki eşyaları kolaylıkla taşıyabileceğiniz anlamına gelmektedir. 

Rekabetin yüksek olduğu C segmentinde hem uygun fiyatlı hem de yüksek performanslı bir otomobil bulmak oldukça kolaydır. Toyota’nın Corolla ve Auris modelleri c segmenti otomobilleri arasında en çok tercih edilen seçenekler arasında yer alır. C segment arabalar hakkında detaylı bilgiler edinmek için C segment otomobil özellikleri adlı içeriğimizi inceleyebilirsiniz. 

D Segmenti Araçlar

Geniş aile arabası arayanların incelemesi gereken araba segmenti D-sınıfıdır. Bu sınıfta genellikle makam aracı olarak kullanılan lüks otomobiller bulunabildiği gibi orta sınıf bütçelere hitap eden modeller bulmak da mümkündür. Geniş bir bagaj alanı, beş koltuk ve 1.8 litreden başlayan büyük motor yelpazesiyle D sınıfı araçları uzun yol sürüşlerini oldukça keyifli bir deneyime dönüştürür. D segmentini temsil eden araçlar ile ilgili detaylı bilgiler için D segmenti araçlar ve özellikleri blog yazımızı inceleyebilirsiniz. 

E Segmenti Araçlar

Üst sınıf otomobillerin orta boyutlardaki modellerini barındıran E segmenti, D sınıfındaki araçlara göre daha geniş bir iç alan ve gelişmiş teknolojiler sunar. Bu sebeple executive car olarak da bilinen E segmenti araçlarının oldukça pahalı olduğunu bilmekte fayda var. Yüksek hacimli motorları ve standart olarak gelen ekstra donanımlarıyla üst sınıf bir otomobile binmek istiyorsanız bu sınıfı tercih etmeniz gerekir. E segment araçlar hangileri sorusunun yanıtlarından biri ise Toyota Camry aracıdır. Üst segment araçlar arasındaki bu otomobiller; yüksek performans, konforlu sürüş deneyimi, gelişmiş akıllı teknoloji ve kaliteli materyal kullanımı ile öne çıkar. 

E sınıfına ait detaylı bilgiler ve otomobiller hakkında bilgi almak için E segment araç özellikleri adlı yazımızı inceleyebilirsiniz. 

F Segmenti Araçlar

Sedan modellerin hakim olduğu F segmentinde tam boyutlu lüks otomobiller bulunuyor. Otoyol sürüşlerini en konforlu hâle getirmek için tasarlanan bu sınıftaki otomobillerin iç mekan tasarımında oldukça lüks detaylar bulmak mümkündür. F segmentine ait araçlar geniş bagaj ve iç hacmine sahip olsa da geniş aileler için pek kullanışlı değildir. Çünkü bazı üst düzey modellerinde yalnızca dört koltuk bulunur. 

M Segmenti Araçlar

M segmenti çok amaçlı kullanım sunan geniş taşıtlara sahip bir sınıftır. Bu sınıfın küçük otomobilleri beş koltuğa sahip olsa da yedi ve dokuz koltuklu modellere rastlamak da mümkündür. Katlanabilen arka koltuklar eşya taşımak için pratik bir kullanım sunar. Öte yandan çok koltuklu modellerinde bagaj hacminin küçük olduğunu da belirtmek gerekir. Çok amaçlı SUV araç arayışındaysanız Toyota SUV özellikli otomobiller bu konuda bilgi ve fikir sahibi olmanıza yardımcı olacaktır. 

arazide SUV özellikli siyah bir otomobil

J Segmenti Araçlar

Suv araçlar hangi segment sorusunun da cevabı olan J araç sınıfı, arazi sürüşleri ve off-road sporu için uygun segmenttir. Suv (Sport Utility Vehicle) yani spor amaçlı araçlar, J segmentinin başlıca otomobilleri temsil eder. Bu segmente dahil araçlar, konforlu ve performans açısından da arazi koşullarına uyum sağlayan özellikler taşır. Ayrıca geniş hacimli yapıları ve iç-dış tasarımı ile de öne çıkan J sınıf araçlar, şehir içinde de rahatlıkla kullanılır. Bu sınıfın en çok tercih edilenlerinden ve spor araba ihtiyacını yüksek konfor ile sunan Toyota RAV4 modeline göz atabilirsiniz. 

J sınıfında yer alan SUV araçlar ile ilgili aklınızdaki tüm sorulara yanıt almak için SUV araçlar ve özellikleri adlı yazımızı okuyabilirsiniz. 

S Segmenti Araçlar

S segmenti diğer sınıflardan çok daha çeşitli otomobillere ev sahipliği yaptığı için net bir tanımlama yapmak mümkün değildir. Ancak tümünün spor arabalardan oluştuğunu belirtmek gerekir. Dört ya da beş koltuklu üstü açılabilen cabriolar veya iki kişilik roadster otomobiller bu sınıfa girer. Üstü açılan bu modeller güzel bir estetiğe sahip olsa da diğer sınıflara ait otomobiller kadar çok amaç bir kullanım sunmaz. Yine bazı ülke standartlarına göre bazı Suv araçlar da bu segmentte yer alır. 

Yazımızda, kaç farklı araç segmenti vardır ve araçlarda segmentler arası farklılıklar nelerdir sorularını yanıtladık. Otomobil segmentlerine uygun şekilde tasarlanan ve yüksek performans özelliğiyle sunulan Toyota araçları için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

 

C segment araç ne demek?

C sınıf araçlar, kompakt otomobil olarak da geçen küçük aile otomobilleri temsil eder. Bu araçlar, genellikle 410-460 cm aralığında ve şehir içi sürüşte yüksek konfor sağlayan segmenttedir. C segment araçlar daha çok yüksek performans ve modern dış tasarımlı aile aracı arayanlara yöneliktir. 

B segment araçlar hangileri?

B segment grubundaki araçlar, şehir içi ulaşıma uygun olan ve maliyet açısından da ulaşılabilir popüler araçları temsil eder. Motor performansları A sınıfı araçlara göre daha güçlüdür. Bu sınıfa sahip olan popüler araçlardan biri de Toyota Yaris modelidir. Hatchback, Sedan, Station Vagon, Coupe, Cabriolet, Roadster, SUV, CUV ve MVP gibi farklı tasarımlarda modeller de bu sınıfa dahildir. 

Araç segmentleri nasıl belirlenir?

Otomobil segmentlerini belirleyen ana unsurlar; fiyat, kullanım amacı, performans, teknik özellikler ve tasarımdır. Bu kriterlere sınıflandırılan araçlar; lüks, spor, şehir içi kullanım, off-road ve aile aracı gibi kullanıcı istek ve ihtiyaçlarını karşılar niteliktedir. 

Suv araçlar hangi segment?

SUV araçlar spor amaçlı kullanılan arabaları temsil eder. Avrupa standartlarına göre bu araçlar, J segmentine dahildir. Bununla birlikte SUV niteliğine sahip bazı araçlar, D ve S segmenti de dahil edilir. 

E segment araçlar hangileri?

Lüks üst sınıf araçları temsil eden E segmenti, boyut ve dizayn açısından tercih edilen araçları barındırır. E segmente dahil olan yüksek konfor ve dış görünüşü ile dikkat çeken araçlardan biri de Toyota Camry aracıdır. 

Otomobil Segmentleri Nedir ve Araç Segmenti Neye Göre Belirlenir?

Araç segmentleri; kullanım amacı, teknik özellikleri, fiyat, boyut ve ağırlık standartlarına göre birbirinden ayrılır. Ayrıca ülkeden ülkeye de değişen otomobil sınıflandırması söz konusudur. Genel olarak belirlenen segmentler; A,B,C,D,E,F, J ve M araç segmentleridir.

Otomobiller Neden Segmentlere Ayrılır?

Araçların çeşitli segmentlere göre sınıflandırılması esasen aracın kullanım amacını kolayca tasarlamak ve pazarlamak amacıyla yapılmıştır. Tüketicinin istek ve ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlayan her bir segment, otomotiv endüstrisinin fiyatı ve kullanım özelliklerini pazarlaması adına bir gösterge olarak sunulur. 

Kaç Farklı Araç Segmenti Vardır?

Otomobil segmentleri, Avrupa ve Amerika standartlarına göre değişir. Genel olarak kabul görülen araç segmentleri; A,B,C, D, E, F,M ve J sınıflandırılmasıdır. Bu sınıflandırmadaki araçlar; fiyat, performans, tasarım ve fiziksel özellikler açısından farklı nitelikleri barındırır. 

Araçlarda Segmentler Arası Farklılıklar Nelerdir?

Araçların farklı şekilde sınıflandırılmasının temelinde otomobil üretici şirketlerin pazarlama, tasarım ve kullanım amacı açısından otomobil üretmelerini kolaylaştırmaktır. Fiyat ve kullanım amacına göre farklılaşan araçlar, buna uygun şekilde tasarlanır ve pazarlanır. 

YORUM YAZ