Geri Vites Lambası Yanmıyor, Geri Vites Müşür Arızası

654 Gösterim

Araçlarda diğer sürücülere ve yolculara işaret vermek için farlar ve uyarı lambaları kullanılır. Sorunsuz bir sürüş deneyimi yaşamak için geri vites lambalarında ışık yer alır. Araç geri vitese alındığında ortaya çıkan bu ışık yolcu ve sürülerce kolayca fark edilir. Geri vites lambasının işlevi aracın arka kısmını aydınlatmak ve geri gideceğine yönelik işaret vermektir.

Araçlarda geri vites kullanıldığında geri vites lambası yanar. Geri vites lambası yanmıyorsa bir ampul arızası veya müşür arızası oluşmuş olabilir. Geri vites lambası aralıklı olarak yanıyorsa bu durum yüksek ihtimalle müşür arızası olduğuna işarettir. 

Aralıklı olarak yanan lamba müşürünün arızalandığını bildirebileceği gibi aşındığı sinyalini de verebilir. Aracınız geri viteste olmasa bile geri vites lambası yanıyor ise müşür kısa devre yapmış olabilir.

Kesintisiz olarak geri vites lambası yanıyorsa ampulün ömrünü tüketir ve trafikte diğer araçları ve yayaları da yanıltır. Geri vites müşürü, araçta bulunan geri vites lambasının çalışmasını kontrol eden sensördür.

Sensör, araç geri vitese alındığında devreye girerek geri vites ışığını çalıştırır. Işık trafikteki yolcu ve yayalara sinyal gönderir. Trafikteki kişiler lambadan yola çıkarak adım atar. Arıza meydana gelmesi durumunda sürücü ve diğer kişiler zarar görebilir. 

Geri Vites Müşürü Nedir?

Geri vites müşürü aracın geri viteste kullanımı esnasında lambanın çalışmasını kontrol eden mekanik bir cihazdır. Araçlar ve yayalara geri vites kullanımı esnasında uyarma amaçlı çalışan cihaza geri vites müşürü denir.

Geri vites müşürü araçta vites kutusunun alt ön kısmında yer alır. Vites kutusu motora yakın bir yerde bulunur. Cihaz farklı birçok sebepten arıza verebilir. Kablolarında meydana gelen hasarlar, aşınmalar veya geri vites rölesindeki sorunlar müşürün arızalanmasına sebep olabilir. 

Geri Vites Müşürü Nasıl Çalışır?

Geri vites müşürü araç kullanıcılarının ismini az duyduğu parçalar arasında yer alır. Geri vites müşürü ikaz ışığını devreye sokmak amacıyla çalışır. Aracın geri vites (R) konumuna getirildiğinde geri vites müşürü devreye girerek lambayı çalıştırır.

Geri vites hareketini sağlayan dişli kombinasyonu ile beraber geri vites müşürü çalışarak lambayı aktif eder. Geri vites lambası yalnızca yayalar ve diğer araçları bilgilendirmekle kalmayıp karanlık havalarda diğer sürücülerin arkasını görmesini de sağlar.

Aracınızın performansını yükseltmek ve çevreye olumlu katkı sağlamak için DPF temizliği, partikül temizliği nasıl yapılır, isimli blog içeriğimize göz atabilirsiniz.

aksam yanan geri vites lambasi

Geri Vites Müşürü ve Lamba Arızası Nasıl Anlaşılır?

Geri vites müşürü arıza belirtileri araç geri vitese takıldığında arkada bulunan beyaz veya kırmızı lambanın çalışmaması durumunda anlaşılır. Aracınızın geri vites lambası yanmıyor ise ampul kesik de olabilir. Ampul yeni ve çalışıyor ise geri vites müşürü arızası olma ihtimali yüksektir. 

 Arızalar 3 farklı şekilde anlaşılır: 

  1. Geri vites kullanımında aracın lambası kesik veya aralıklı şekilde çalışıyor ise müşür arızası olma ihtimali düşünülür.
  2. Geri vites kullanılmıyorken de lambanın sürekli olarak yanması müşürün kısa devre yapmış olduğunu gösterir. 
  3. Geri vites lambaları hiçbir şekilde çalışmıyor ise bu durum, müşürün arızalı olduğunu belirtir. Hiç çalışmayan lamba trafikte tehlikeli sonuçlara yol açabilir. 

Geri vites müşürü arızası sebepleri:

  • Geri viteste bulunan ampullerinin patlaması 
  • Lambada bulunan sigortanın atması 
  • Ampul kablolarındaki aşınma, eskime 
  • Geri vites müşürünün bağlantı yerlerindeki oksitlenme
  • Geri vites rölesinde meydana gelen oksitlenme
  • Geri vites müşürü ve far soketlerini birbiriyle bağlantı sağlayan kablonun hasar görmesi
  • Araç içi elektrik tesisatında temassızlık durumu

Araçlar aktif olarak geri vites lambasına ihtiyaç duyar. Herhangi bir arıza durumunda trafiğe çıkmadan önce sorunun tespit edilip çözülmesi önemlidir. Geri vites müşürü sorununun çözüm yöntemlerinden birisi değiştirilmesidir.

Araçlarda farklı yerlerde bulunabilen geri vites müşürü genellikle şanzımanın üstü gibi kolay ulaşma imkânı olan yerdedir. Ulaşmanın kolay olması tamirini de basit hale getirir. Parçanın aracınızdaki yeri tespit edilerek lamba soketi yerinden çıkarılır. Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra mevcut parça sökülerek yerine yeni geri vites müşürü takılır.