EGR Valfi Nedir?

4.172 Gösterim

Otomobillerde verimliliği artırmak için kullanılan birçok farklı sistem bulunuyor. Egzoz gazı devridaimi olarak da bilinen EGR (Exhaust Gas Recirculation) de bu sistemlerden biri. Adından da anlaşılacağı üzere yanma sonrasında oluşan atık gazların motor içinde devridaimini sağlayan bu parça emme manifolduyla birlikte çalışıyor. EGR valfi, devridaim edilen egzoz gazı miktarını motor yüküne ve devir sayısına bağlı olarak değiştirebiliyor.

EGR Valfi Ne İşe Yarar?

EGR valfi içten yanmalı dizel motorlu araçlarda yanma işlemi sırasında üretilen azot oksit (NOx) emisyonlarını kontrol etmeye yarıyor. EGR valfi egzoz gazının küçük bir kısmını emme manifoldu aracılığıyla motorun yanma odalarına yeniden gönderiyor. Bu sayede yanma sıcaklıklarının düşürülmesi ve dolayısıyla yayılan NOx miktarının azaltılması sağlanıyor.

NOx gazı yanma odasında meydana gelen yüksek sıcaklıktaki atmosferik azot ve oksijen karışımlarından üretiliyor. Bir miktar azot oksidin yanma odasına yeniden gönderilmesinin bir diğer sebebi de yanma kalitesini düşürmek. Fazladan azot oksit ile yanma odasındaki oksijen miktarı azaltılarak yanma kalitesi düşürülüyor ve böylece yanmayla meydana gelen ısı seviyesi de azalıyor.

Isı seviyesinin düşmesi ise azot oksit oluşumunun önüne geçiyor. Bir döngü şeklinde gerçekleşen bu olay sekteye uğradığında farklı arızalara sebep olan belirtiler şeklinde ortaya çıkıyor.

EGR Valfi Arızası Belirtileri

Arızalı bir EGR valfi güçte, hızlanmada ve yakıt verimliliğinde azalma gibi performans sorunlarına yol açabiliyor. İşte EGR Valfi arızası nasıl anlaşılır sorusunun cevapları:

  • Motorun rölantide sert çalışması,
  • Performans düşüklüğü,
  • Yakıt tüketiminde artış,
  • Rölantide aracın sık sık stop etmesi,
  • Yakıt kokusu,
  • Gösterge panelinde motor arıza lambasının yanması,
  • Motordan gelen tekleme ve vuruntu sesleri,
  • Yüksek emisyon değerleri.

EGR Valfi Neden Arızalanır?

EGR valfi arızalarının başlıca sebepleri arasında elektrik tesisatı sorunları ve EGR sistemi boruları geliyor. Bununla birlikte sürekli olarak yüksek sıcaklığa ve egzoz dumanına maruz kalarak çalışan bu parçada kirlenmeye bağlı olarak gelişen arızalar da meydana gelebiliyor. Valfin karbon atıkları ve yabancı maddeler tarafından kirlenmesi temizlikle giderilebilecek sorunlara sebep olsa da uzun vadede değiştirilmesi gerekebiliyor.

EGR Valfi Temizliği

EGR valfindeki tıkanma problemlerinin sebep olduğu performans sorunlarını ortadan kaldırmak için valfin temizlenmesi gerekiyor. EGR valfi temizleme işlemi motor bloğunun yanında bulunan valfin yerinden sökülmesiyle başlıyor. EGR valfinin çıkarılması profesyonellik isteyen bir iş olduğundan işinin ehli kişilerde yapılmasında fayda var.

. İlk olarak valfi motora bağlayan cıvataları gevşeterek parçayı çıkarabilir ve valf bağlantı borularını temizleyebilirsiniz. Temizlik işleminin son aşaması valf kapalıyken borularının emme manifolduna bağlandığı yer olan giriş portunun karbon birikintilerinden arındırılmasını içeriyor.

EGR Valfi İptal Edilirse Ne Olur?

Egzoz gazının devridaimini sağlayan EGR valfi sürücüler tarafından çeşitli motivasyonlarla iptal edilebiliyor. Dizel motorlarda performans artışı sağlamak için EGR valfi iptali sık yapılan işlemlerin başında geliyor. EGR valfi iptal edildiğinde daha düşük motor sıcaklığı, iyileştirilmiş gaz kelebeği tepkisi, daha iyi yakıt ekonomisi, yağ kirliliğinin ve motordaki karbon yataklarının azaltılması gibi avantajlar sunabiliyor.

Ancak dizel partikül filtresinin kullanıldığı araçlarda EGR valfinin çıkarılmamasında yarar var. Çünkü EGR valfi dizel partikül filtresinin rejenerasyonu için bir ön koşul olduğundan bu parça çalışmayabiliyor. Öte yandan egzoz gazı sıcaklığının artması ve emisyon testlerinde başarısızlık riski gibi dezavantajlar EGR valfi iptali zararları arasında yer alıyor.

YORUM YAZ