Oto Ekspertiz Ne Demektir?

3.094 Gösterim

Yeni bir araç satın almayı düşünen her sürücünün oto ekspertiz nedir sorusunun cevabını bilmesi gerekiyor. Ekspertiz, araçların değişen parçalarından elektronik sistemine, motor performansından fren kabiliyetine kadar çok sayıda özelliğin test edildiği teknik değerlendirmeleri ifade ediyor.

Özellikle ikinci el otomobil alım satım işlemlerinde taraflar arasındaki güven problemini kaldırmaya yarıyor. Oto ekspertiz uygulaması bir aracın hangi parçasının boyalı olduğu veya kilometre değerinin orijinal olup olmadığı hakkında en doğru sonuçları veriyor.

Araç Ekspertiz Raporunda Nelere Bakılır?

  • Boya ve kaporta testi: Boya ve kaporta testinde aracın kapı, tavan, bagaj kapağı ve kaporta gibi bölümlerinde değişen ve boyalı parça olup olmadığı kontrol ediliyor. Bu işlem sırasında birleşme noktalarındaki puntaların durumu kontrol ediliyor ve yüzeylerde boya kalınlığını ölçen cihazlar kullanılıyor.
  • Motor bölümü kontrolü: Motor bölümünde bulunan podye, sac, ön panel, şasi ve şasi uç bağlantıları gibi noktaların kontrolü gerçekleştirilerek deformasyon, hasar veya değişime dair izler aranıyor.
  • AIRBAG kontrolü: Hava yastıklarının orijinal olup olmadığı kontrol edilirken montaj tarihi ile aracın model yılı karşılaştırılıyor.
  • Alt Kontrol Testi: Alt kontrol testinde aracın ön takımında ve amortisör kulelerinde boşluk olup olmadığı test ediliyor. Aynı zamanda disk ve balataların kontrolüyle birlikte yağ kaçaklarına dair izler de aranıyor. Ardından şasi birleşme noktalarında herhangi bir kazadan dolayı kaynak veya onarım olup olmadığı gözden geçiriliyor.
  • OBD Beyin (Kontrol Ünitesi) Testi: Beyin testiyle aracın gözle görülmeyen elektronik sistemlerinde arıza olup olmadığı kontrol ediliyor. Kontrol ve güç ünitesi üzerinden bilgisayar destekli olarak gerçekleştirilen bu testte araçların motor, şanzıman, ABS, AIRBAG ve klima beyinleri test edilerek detaylı rapor hazırlanıyor.
  • Amortisör testi: Önce gözle, ardından platform üzerinde amortisörlere ve helezon yaylara kuvvet uygulayan motorlar yardımıyla amortisörlerin verimi hesaplanıyor.
  • Yanal Kayma Testi: Yanal kayma testinde platform üzerine çıkarılan aracın rot değerleri incelenerek sağa veya sola çekme olup olmadığı kontrol ediliyor.
  • Fren testi: Ekspertiz platformu üzerinde yapılan fren testinde pedala basıldığında her tekere eşit frenleme yapılıp yapılmadığı test ediliyor. Hidrolik sisteminde eksiklik veya kaçak olması durumunda bu durum ekspertiz raporuna işleniyor.
  • Dyno testi: Dinamometre testi olarak da bilinen dyno testi ile aracın motor performansı ve motordan üretilen gücün aktarma organlarına ne kadar aktarıldığı inceleniyor. Vites geçişleri arasında ivmelenmenin ne kadar olduğu somut verilerle ortaya koyuluyor. Test yapılırken araç platform üzerinde ulaşabileceği maksimum hız değerine çıkarılarak motor performansı yüzde cinsinden araç sahibine sunuluyor.

Ekspertiz Raporu Örneği

Oto ekspertiz servisi veren kuruluşlar tarafından araç sahiplerine, kontrolü yapılan iç ve dış bölümler hakkında bilgiler içeren detaylı bir araba ekspertiz raporu sunuluyor. Ekspertiz raporu nedir ve ne içerir diye düşünüyorsanız, bir ekspertiz raporu örneğinde araç parçaları hakkında boyalı, lokal boyalı, değişmiş veya orijinal olduğuna dair değerlendirmeler yer alıyor. Bu noktada, camlar, kapılar, çamurluklar, tamponlar, iç paneller ve şasi gibi araç bölümleri yer alıyor.

Ekspertiz raporlarının daha detaylı sunumlarında ise farlardan aynalara, lastiklerden park sensörlerine kadar birçok ayrıntıyı görmek mümkün. Bu gibi mekanik kontrollerin haricinde fren testi, OBD beyin testi, yanal kayma testi ve amortisör testi gibi değerlendirmelerin sonuçları da araç ekspertiz raporu örneğinde yer alıyor.

Oto Ekspertiz Fiyatları

Ekspertiz ücreti, hizmeti veren kuruluşa ve hizmetin kapsamına göre değişkenlik gösterdiği için net bir rakamdan söz etmek mümkün değil. Firmalar fiyat politikasını genellikle farklı paket seçeneklerine göre belirliyor. En ucuz araç ekspertizlerini genellikle değişen ve boya kontrolleriyle birlikte yürüyen aksamların kontrol edildiği mini paketler oluşturuyor. Bununla birlikte kapsamın giderek genişlediği standart ve kapsamlı ekspertiz hizmetlerinde daha yüksek ücretler talep ediliyor.

 

YORUM YAZ