Günümüzde otomotiv sektörü çevre dostu hibrit ve elektrikli araçlara yönelmiş olsa da mevcut arabaların büyük bölümünde fosil yakıtlar kullanılıyor. Sürekli olarak zehirli gaz salınımına sebep olan bu durum ekosistemde büyük tahribata yol açıyor. Bunun üzerine her gün artan araç sayısı da eklenince çevre kirliliğiyle baş etmek giderek zorlaşıyor.
Tam da bu nedenle Avrupa ülkeleri Euro 6 Emisyon Standartları’nı uygulamaya alarak bunun önüne geçmeye çalışıyor. Euro 6’ya göre dizel arabalardaki NOx salınımının normalden yüzde 67 oranında daha düşük olması gerekiyor. Bu standartlara uyum sağlamayı amaçlayan otomobil üreticileri özellikle dizel arabalardaki atık gaz salınımını düşürmek için farklı teknolojiler deniyor. Bunlardan biri de AdBlue adı verilen sıvı. Esasında bir marka adı olan AdBlue çözeltisinin yüzde 35’i üreden geri kalan kısmı da saf sudan oluşuyor. AdBlue kullanımı dizel motorlu arabalarda bir zorunluluk haline gelmiş durumda. Peki AdBlue tam olarak ne işe yarıyor?
AdBlue ne işe yarar?
AdBlue sıvısı kısaca dizel araçlarda atık gaz salınımını düşürmeye yarıyor. Bu sayede dizel araçların Euro 6 Emisyon Standartları’nı karşılaması bekleniyor. Üre ve saf su çözeltisinden oluşan bu sıvının ne işe yaradığını tam olarak anlamak için araç içindeki serüvenine kısa bir göz atmak gerekiyor.
Zararlı egzoz gazlarının motorda yakıt yakılması sonucu oluştuğu biliniyor. Bu atık gazlar arabadan atılmadan önce bazı filtreleme işlemlerinden geçiyor. Bu işlemler sırasıyla katalitik konvertör, dizel partikül filtresi ve seçici katalitik indirgeme sisteminde (SCR) gerçekleşiyor. Ancak bu sistem içinde karbon gazları filtrelenebilirken azot gazlarında aynı performans gösterilemiyor ve bu azot gazları doğaya zararlı bir şekilde salınıyor. Filtreleme işleminin yetersiz kaldığı aşama SCR katalizöründe gerçekleşiyor. AdBlue da tam bu noktada devreye giriyor. SCR’ye gelen zararlı NOx gazlarının egzoz vasıtasıyla havaya karışmasından önce bu gazlara AdBlue sıvısı püskürtülüyor. Burada NOx gazları ile AdBlue sıvısı tepkimeye girerek saf azot ve su oluşturuyor. Bu şekilde asit yağmurlarına ve bitki örtüsünün yok olmasına sebep olan NOx gazının salınımı minimize edilmiş oluyor.
Adblue’nun ne işe yaradığıyla ilgili bazı yanlış inanışlar da mevcut. Adblue’nun ne olduğunu ve hangi süreçlerden geçtiğini bilmeyen biri yakıt tüketimini azalttığını veya araç performansını artırdığını düşünebiliyor. Sadece emisyon değerlerini düşürmeye yarayan AdBlue, eskiden ticari araçlarda kullanılırken şimdi binek otomobiller arasında da yaygın bir kullanıma sahip.
AdBlue nasıl doldurulur?
AdBlue çok eski bir geçmişe sahip olmadığı için sürücülerin kafasında nasıl ve nerede doldurulacağı konusunda birçok soru işareti bırakıyor. Arabalar AdBlue miktarı azaldığında sürücüleri sürekli olarak uyarıyor. Belirli bir kilometre mesafesi kaldığında yapılan bu uyarıdan sonra AdBlue kullanmamayı tercih etmek gibi bir şansınız yok. Çünkü AdBlue sıvısı biten bir arabayı çalıştırmak mümkün değil. Peki, AdBlue nerede doldurulur?
AdBlue’yu dilediğiniz yerde doldurabilirsiniz. Benzin istasyonlarında kolaylıkla bulunan bu sıvıyı doldurmadan önce arabanızın kapalı olduğundan emin olmanız gerekiyor. Bir diğer husus da AdBlue’nun nereden doldurulacağı hakkında. Görsel olarak araçtan araca farklılık gösteren AdBlue kapağı dizel yakıt kapağının hemen yanında bulunuyor. Bir otomobil 1000 kilometrede ortalama 1 litre AdBlue’ya ihtiyaç duyuyor.
AdBlue’yu saklarken nelere dikkat edilmeli?
AdBlue’yu doldurabilmek kadar saklayabilmek de dikkat gerektiren bir mesele. Eğer artan AdBlue sıvısını muhafaza etmek istiyorsanız şu kurallara uymanız gerekiyor:
- AdBlue’nun temiz ve kapalı bir kapta güneş ışığı almayacak şekilde depolanması gerekiyor.
- Sıvıyı yanlış bir ekipman içinde saklarsanız kirlenme nedeniyle aracınıza hasar verebilirsiniz. Bu da SCR katalizörünün değişmesine neden olabilir.
- AdBlue’nun saklandığı ortamın -6 ve 25 derece arasında olmasına özen göstermek gerekiyor. AdBue bu koşullar altında 12 aylık bir raf ömrüne sahip olabiliyor.
- AdBlue -11 derece donmaya başlıyor. Ancak normal koşullara döndükten sonra tekrar kullanılabiliyor.
İSO 22241 standartları kapsamında üretilmiş olsa da, araçlarımızın kullanıcı el kitaplarında da belirtilen uygun şekillerde saklanmamış;
- güneş ışığına maruz bırakılmış
- araç içinde stoklanmış
- hava ile uzun süreli temas etmiş
- Raf ömrü dolmuş
ürünlerde Adblue özellikleri farklılaşacaktır. Bu nedenlerle herhangi bir arıza durumunda arıza teşhis süreçleri bayilerimiz tarafından gerçekleştirilmekte ve buna göre garanti kararı verilmektedir.
Bugünlerde Adblue satışının çok farklı kanallar aracılığıyla çok yaygınlaştığı görülmektedir. Yukarıda belirtilen uygun olmayan koşullarda saklanan ürünleri almamanızı tavsiye etmekteyiz.