Otomatik ve Manuel Vites Farkları

192 Gösterim

Otomatik Vites mi, Manuel mi? Farkları Nedir? 

Otomobillerde kullanılan teknoloji farklı özelliklere sahip olmasını sağlar. Manuel vitesli araçların devir ve vites kontrolleri araç sürücüsü tarafından kontrol edilir.

Araç seçimi yaparken “Otomatik vites mi, manuel mi?” tercih konusu, araç kullanıcısına göre değişkenlik gösterir. İki tercihin de avantaj ve dezavantajlarını detaylarıyla inceleyelim.

sanziman tutan biri

Otomatik ve Manuel Vites Farkları

Otomatik araçlarda vites değişimleri sürücü müdahalesi olmadan gerçekleşir. Otomatik şanzıman sistemine sahip araçlarda tork konvertörü, vites dişlileri, hidrolik kumanda gibi parçalar vardır. Otomatik şanzıman sistemine sahip araçlarda 3 ila 10 arasında vites bulunur.

Manuel ve otomatik vites farkı otomobili kullanma tarzını belirler. Manuel araçlarda devir sayısına göre vites değiştirilmesi gereken sistem yer alır. Yüksek devirde araç kullanımı yapmak yakıt kullanımını artırır ve motoru zorlar.

Aracınızı sürerken aşırı düşük devirde kullanmak stop ettirir. Stop etme sorununu yaşamamak için motoru zorlamadan kademeli olarak vites değişimi yapılması gerekir. Bu durum iki model arasındaki en büyük farklar arasındadır.

Farklar arasında yakıt tüketimi de öne çıkar. Sahip olduğu aracın ne kadar yakıt tükettiği sürücüler için önemli bir sorudur. Otomatik vites ve manuel vites arasındaki yakıt farkı için net bir cevap yoktur. Yolun seyrine göre cevap değişebilir. Şehir içinde ulaşımda sürücünün istediği gibi aracı yönetebilmesi sebebiyle manuel şanzımanın az yakıt tükettiği durumlar olabilir. Bunun sebebi vitesi kullanıcının istediği gibi değiştirebilmesidir.

Uzun yollarda ise vites genellikle sabit kalır. Bundan dolayı aracın vitesi ayarlaması uzun yol boyunca tasarruf etmeyi sağlayabilir. Genel olarak uzun yolda otomatik olarak geçişleri sağlayan şehir içinde ise kullanıcının yönettiği araçlar daha tasarruflu olabilir.

Yakıt tüketimi aracı kullanmaya bağlı olarak da değişir. Araçlarda çok fazla dur kalk yapılması halinde yakıt tüketimi artacaktır. Trafiğin akıcı olduğu bir alanda her iki model de aynı yakabilir. Akıcı bir trafiğe rağmen manuel sisteme sahip bir otomobilin daha az yakma ihtimali de vardır. Bundan dolayı tam olarak bir netlik yoktur. Tüketimi belirleyen en önemli faktör yolun akıcılığı ve uzunluğudur.

Otomatik Vitesin Avantajları

Otomatik vitesli araçların kullanımı avantajlı olsa da bazı durumlarda bu durum otomatik vitesin dezavantajları arasında yer alabilir. Genel olarak araçların sahip olduğu avantaj ve dezavantaj şöyledir:

Avantajlar:

  • Şehir içi trafikte kullanımı oldukça rahattır.
  • Yokuşta ve rampada durmanız halinde araç yüksüz ve eğim çok fazla değilse kalkış yaparken geriye doğru kayma yaşanmaz.
  • Kullanmayı öğrenmesi çoğunlukla daha basittir.
  • Aracınızın pedal sistemi gaz ve fren pedalları ile kullanım kolaylığı sağlar.

Avantajlar arasında uzun yollarda kullanım kolaylığı sunması da sayılabilir. Aracında uzun vakit geçiren, sıkça uzun yollara çıkan kişiler için kontrolü eline alan otomobil kolaylık sağlar. Aynı zamanda bu durum yakıt açısından da az tüketim demektir.

Dezavantajlar:

  • Onarım ücreti düz vitese göre daha maliyetlidir.
  • Otomatik vitesli araçların fiyatları daha yüksektir.
  • Şanzıman problemleriyle düz vitese göre daha sık karşılaşılmaktadır.
  • Fren balataları daha kolay yıpranır.

Toyota tarafından geliştirilen, sürüş esnasında kolaylık sağlayan otomatik vites Toyota Corolla modellerini ve özelliklerini inceleyebilirsiniz. 

manuel sanziman tutan biri

Düz Vitesin Avantajları

Düz vitesli araçlarda sürücünün manuel olarak vites kullanması gerekir. Manuel ve otomatik vites ehliyet farkı da öne çıkan detaylar arasındadır. Araçların özelliklerindeki farklılık ehliyet alımında da etkili olmuştur.

Otomatik araçları kullanmak için ehliyet aldığınızda yalnızca bu özellikteki otomobilleri kullanabilirsiniz. Düz vitesli araç ehliyeti aldığınızda ise hem manuel hem de otomatik özellikteki araçları kullanabilirsiniz. Düz vitese sahip otomobillerin de kendi içinde avantaj ve dezavantajları bulunur. 

Avantajlar:

  • Manuel vitesli araçlar otomatik vitese göre daha uygun fiyatlıdır.
  • Düz vitesli araçların arıza vermesi durumuna daha az rastlanır.
  • Daha az bakıma ihtiyaç duyar.
  • Parça fiyatı kendiliğinden vites değiştiren araçlara oranla daha uygundur. Daha basit bir sistemi bulunur.
  • Araç kontrolü tamamen kullanıcının elindedir. Bu özelliği, yönetimin kendisinde olmasını isteyen kullanıcıların tercihidir.
  • Otomatik vites ve manuel farkı araç şanzıman yapısında da bulunur. 

Dezavantajlar:

  • Manuel vitesli araçlarda otomobilin hızını ve devrini sürekli olarak kontrol etmek gerekir. Bu durum araç kullanıcısının daha dikkatli olmasını gerektirir.
  • Manuel araçların devirlerini sürekli kontrol etmek kullanıcının daha çabuk yorulmasına neden olur.
  • Öğrenmesi daha zordur ve zaman alır. Düz vitesli araçların öğrenimi sırasında stop etmesi ve yokuş kalkışlarında geriye kaydırma gibi durumlar yaşanabilir.
  • Manuel araçlarda kendiliğinden vites değiştirenlere kıyasla 1 pedal daha fazla bulunur. Debriyaj pedalı vites değişimi sırasında kullanılır. Kullanıcının pedalı doğru kullanması ve zamanında vites değiştirmesi gerekir. 

İki araç tipinin de avantajları ve dezavantajları değerlendirilerek “Düz vites mi, otomatik vites mi?” sorusuna cevap verilebilir. Manuel ve otomatik araçların ikisi de kullanışlıdır. Otomobilden beklentiye ve sürüş tarzına göre seçim yapılabilir.  

https://en.wikipedia.org/wiki/Automatic_transmission

https://en.wikipedia.org/wiki/Manual_transmission