Marşpiyel Nedir? Ne İşe Yarar? Önemli Midir?

186 Gösterim

Araçlarda birçok ekipman bulunur ve her bir parçanın ayrı ismi vardır. Marşpiyel ismi sürücüler tarafından pek bilinmez. Bundan dolayı “Marşpiyel ne demek?” sorusu çokça sorulur.

Marşpiyel her arabada yer alır ve kapının alt kısmında, gövdede bulunur. Parça, araba için oldukça önemli görevlere sahiptir. Arabalar için değerli olan parçayı “Marşpiyel nedir?” sorusuyla detaylı olarak inceleyelim.

Marşpiyel Nedir, Ne İşe Yarar?

Araçların sağında ve solunda yer alan parça çelikten veya plastik bir kaplamadan oluşur. Aracın alt kısmında olduğu için parça yere sıkça değer.

Çoğunlukla “Marşpiyel nedir, ne işe yarar?” sorusu kaza sonrasında düşünülür. Kazanın ardından parçadaki hasar görüldüğü için ne işe yaradığına ve önemine dair konular merak edilir.

Olası bir kaza durumunda aracın hasarının azalmasını ve hasarın kritik olmamasını sağlaması “Araçlarda marşpiyel önemli mi?” sorusunun cevabı olarak verilebilir.

Araçlarda Marşpiyel Önemli mi?

Marşpiyel az bilinen bir parça olduğu için önemli olup olmadığı sorgulanır. “Marşpiyel önemli mi?” sorusunun cevabına evet denebilir. Bu parça araçlar için olmazsa olmaz konumundadır.

Araçtan inerken ve araca binerken bu ekipmanla temas edilir. Sürüş esnasında aracın herhangi bir nesneyle, farklı bir araçla çarpışması durumunda güvenlik sağlar. Geliştirilen otomobiller için güvenlik en önemli konular arasındadır.

Güvenli bir araç için ekipmanın sorunsuz olması, temiz ve sağlam olması gerekir. Sorunsuz bir ekipmanla seyahat etmek daha güvenlidir. Bu ekipmanın önemi olası kaza anlarında ortaya çıkar. Otomobillerin iskelet sisteminde bulunan bu yapı kazada güvenli alan oluşturmayı sağlar.

Bir kaza gerçekleşmesi durumunda bu yapı güvenli bir kabin alanı oluşturur. Böylece kazadan zararsız kurtulma ya da en az hasarı alma ihtimali artar. Aynı zamanda otomobillerin daha dayanıklı olması için de bu yapının sağlamlığı önemlidir.

Toyota geliştirdiği araçlarda güvenliği önemser ve sürücülerin içini rahat ettirecek teknolojiler kullanır. 

aracin marspiyel kisminin yakin cekimi

Arabada Marşpiyel Neresi?

Araçların parçalarını öğrenmek isteyip merak edenler “Arabada marşpiyel neresi?” sorusunun cevabını düşünebilir. Marşpiyel arabalarda her zaman görülen bir parçadır. 

Bu ekipman araba kapısının altında yer alan kısımdır. Bu noktadan başlayarak tekerlek boşluğuna kadar gider. Farklı bir tarif ile aracın ön ile arka çamurluğunun arasında kalan yer olarak tanımlanabilir. Bulunduğu yer sebebiyle aracın yaşadığı sürtünmelerden etkilenir.

Sürtünmeler parçanın yıpranmasına sebep olur. Aracın dayanıklılığını etkileyen parça yıprandığında, hasar gördüğünde ekipman hakkında sorular sorulmasına sebep olur.

Marşpiyel Onarımı Ne Zaman Gerekir?

Bu ekipman diğer araç parçaları gibi yıpranabilir, eskiyebilir veya hasar görebilir. Parçada meydana gelen sorunlar onarım ihtiyacını ortaya çıkarır.

Marşpiyel onarımı gerektiren birden fazla sebep bulunur. Sebeplerden en yaygını paslanmadır. İçten dışa doğru gerçekleşen paslanma kolay fark edilmez. Genellikle kaza gerçekleştiğinde hasar alan ekipman incelenirken paslanma olduğu fark edilir.

Paslanmış durumdaki ekipman yaşanabilecek kazalarda güvenlik açığı ortaya çıkmasına sebep olur. Paslanma ile karşılaşıldığında basit çözümler ile sorun giderilebilir. Çözüm yöntemlerinden birisi boyamadır. Aracın ekipmanı otomobilin rengine uygun bir boyayla boyanır.

Boyama ile çözüm küçük sorunlar içindir. Büyük sorunların çözümü için parçayı değiştirmek gerekebilir. Parça değişimi çoğunlukla kaza sonrası gerekir. Kaza sonrasında araçta göçükler oluşur ve bunların giderilmemesi hem güvenlik hem estetik açıdan sorun oluşturur.

Genel olarak parçadaki paslanma veya hasar tamir gerektirir. Tamir, üretici standartlarında onarım yöntemini bilen, uzman ve eğitimli teknisyenler tarafından yapılmalıdır.

Boyama işlemi sadece ağır hasarlarda tercih edilmez. Boyada herhangi bir solma ya da kötü görüntü ortaya çıkmışsa da bu yöntem tercih edilebilir. Bu sorunun giderilmesinde genelde zımparalama yöntemi tercih edilir. Gerekli boyalar kullanıldıktan sonra yüzeyde bulunan pürüzler giderilir. Böylece boya daha doğal bir görünüm kazanır. 

Parçanın dayanıklılığı sürücülerin ve yolcuların hayat güvenliği için önem taşır. Ekipman hasar almış durumdaysa onarım yaptırmadan seyahate çıkmak risklidir, önce sorunun düzeltilmesi, ardından yola çıkılması önerilir. 

İçerikte yararlanılan kaynaklar

https://www.otonakit.com/blog-detay/marspiyel-nedir-ve-ne-ise-yarar#:~:text=Mar%C5%9Fpiyelde%20meydana%20gelecek%20t%C3%BCm%20hasarlar,i%C3%A7in%20bir%C3%A7ok%20sorunu%20ortaya%20%C3%A7%C4%B1karacakt%C4%B1r.

https://www.hurriyet.com.tr/egitim/marspiyel-nedir-ve-ne-ise-yarar-marspiyel-nerede-bulunur-41808241

https://www.tasit.com/oto-servis-tamir/marspiyel-degisimi

https://www.tasit.com/oto-servis-tamir/marspiyel-duzeltme

https://www.milliyet.com.tr/egitim/marspiyel-nedir-araclarda-marspiyel-neresidir-6440665

https://www.benzinlitre.com/turkiye/blog/detay/marspiyel-nedir

https://www.pratikaraba.com/marspiyel-nedir.html