Hasar (Tramer) Kaydı Nedir? Nasıl Sorgulanır?

5.537 Gösterim

Yeni bir otomobil alırken performanstan donanım özelliklerine kadar birçok detay hesaba katılıyor. Bununla birlikte özellikle ikinci el araç alımlarında sürücülerin dikkat ettiği hususların başında aracın geçmişine ait bilgiler geliyor. Çünkü daha önce hangi kazalara karıştığı ve hasar kaydı miktarı gibi detaylar araç fiyatı üzerinde belirleyici bir rol oynuyor. Yeni bir araç almadan önce bu bilgilere nasıl ulaşacağınızı merak ediyorsanız aradığınız cevapları hasar kaydı sorgulama rehberinde bulabilirsiniz.

Tramer Kaydı Nedir?

Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi’nin kısaltması olan TRAMER, motorlu ve motorsuz taşıtlara ait sigorta kayıtlarındaki tüm bilgilerin toplandığı bir veri havuzunu ifade ediyor. Genellikle araç hasar sorgulama işlemleri için veriler sunan bu sistemde farklı kayıtlara ulaşmak da mümkün. 

Tramer kaydı sorgulaması ile aşağıdaki bilgilere ulaşabilirsiniz: 

  • Kasko poliçesi,
  • Trafik poliçesi,
  • Araç hasar kaydı,
  • Kaza tespit tutanakları sonrasında belirlenen kusur oranı.

Tramer Kaydı Nasıl Sorgulanır?

Taşıtların geçmişiyle ilgili detaylara ulaşabileceğiniz tramer kaydını üç farklı şekilde sorgulayabilirsiniz. 

  • E-Devlet ile Tramer Kaydı Sorgulama

Ücretsiz hasar sorgulama için e-Devlet sistemi üzerinden online işlem gerçekleştirebilirsiniz. Bu uygulama kullanırken ilk olarak TC kimlik numarası ve şifrenizle sisteme giriş yapmanız gerekiyor. Ardından ana sayfadaki e-Hizmetler butonuna tıklayarak Sosyal Güvenlik ve Sigorta bölümüne girmelisiniz. Karşınıza çıkan ekranda Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi kurumunun sunduğu online hizmetler arasından Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama bağlantısına tıkladıktan sonra plaka numarasını girerek tramer kaydını sorgulayabilirsiniz.

  • Sigortam360 Üzerinden Tramer Kaydı Sorgulama

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin bir hizmeti olan Sigortam360 uygulaması ile tramer kaydının detaylı sorgulamasını online olarak yapabilirsiniz. Uygulamanın websitesine giriş yaptıktan sonra ana sayfadaki Sorgular sekmesinden Hasar Sorgula bağlantısına tıklamanız gerekiyor. Ardından plaka veya şasi numarası bilgilerini girerek hasar tarihi, nedeni ve tutarıyla ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz. SBM üzerinden tramer sorgulama yapmak için sisteme üye olmanız ve hizmet bedeli ödemeniz gerektiğini belirtmekte yarar var. Sigortam360 uygulamasıyla hasar kaydının yanı sıra kaskosuz dönem, değişen parça ve plaka değişimi gibi detaylar da öğrenilebiliyor.

  • SMS ile Tramer Sorgulama 

SMS yöntemini kullanarak dilediğiniz aracın plakadan hasar sorgulama işlemini saniyeler içinde tamamlayabilirsiniz. Tüm operatörler için 11 TL hizmet bedeli karşılığında sunulan bu hizmetten yararlanmak için plakayı boşluksuz olarak 5664’e SMS atmanız yeterli. Şasi numarası ile hasar sorgulaması için de 5664’e “HASAR boşluk S boşluk ŞASİ NO” formunda bir mesaj göndermeniz gerekiyor. 

SMS sorgulamasıyla hasar kaydı dışında bilgilere ulaşmak da mümkün. Örneğin kaza geçmişine sahip bir aracın hangi parçalarının değiştiğini öğrenmek için “PARCA boşluk PLAKA boşluk HASAR TARİHİ” şeklindeki mesajı 5664’e gönderebilirsiniz. Buna ek olarak; aracın trafiğe çıkış tarihi, son sahiplik süresi, kasko durumu, kaskolu ve kaskosuz toplam süresi, plaka il değişimi gibi daha detaylı bilgilere tek seferde ulaşabilirsiniz. Bu hizmetten yararlanmak için “DETAY boşluk ARAÇ PLAKASI” yazarak 5664’e mesaj göndermeniz yeterli.

Ağır Hasar Kaydı ve Pert Kaydı Nedir?

Kazaya karışan araçların hasar miktarları sigorta şirketleri tarafından belirlenerek buna uygun onarım maliyetleri çıkarılıyor. Kaza sonucunda hasar miktarı normal sınırları aşıyorsa araç için ağır hasar kaydı oluşturuluyor. 

Hasar oranı %70 ve üzerinde olan araçlar için ise pert kaydı oluşturularak trafikten men işlemi yapılıyor. Trafikten menedilen pert kayıtlı araçlarda genellikle sigorta bedeline yakın kaza masrafı çıkıyor. Bu kategorideki araçların tekrar trafiğe çıkabilmeleri için onarım işlemlerinin prosedürlere uygun biçimde gerçekleştirilmesi gerekiyor

YORUM YAZ