Kasko Sigortası Nedir? Kasko Yaptırmanın Avantajları Nelerdir?

535 Gösterim

Karayollarında gerçekleşen kazalar, insanların karşılaşabileceği kaza türleri arasında ilk sıradadır. Yüksek kaza riskini barındıran karayollarında araba sürerken kendiniz ile birlikte aracınızı da teminat altına almanız gerekir Bu kapsamda başvurulacak sigorta, kasko sigortası olarak geçer. Sizin için kasko sigortası nedir, ne işe yarar ve aracınız için hangi faydaları barındırır sorularını yanıtlayacağız!

Kasko Ne İşe Yarar?

Kasko kısaca trafikte karşılaşabileceğiniz hasar ve kazalara karşı aracınızı korumaya alan bir sigorta türüdür. Karayollarında meydana gelmesi muhtemel kazalara karşı araç sürücüsü ile beraberi aracı da güvence altına almak gerekir. Böylece hasar ve kaza durumunda oluşacak maddi kayıplara ve teknik arızaların önüne geçilir. Kaskonun ne işe yaradığını şu dört başlık altında daha detaylı sıralamak mümkündür:

Kaza Durumunda Oluşan Hasarları Karşılar

Kasko sigortasının başlıca faydası, çarpma veya çarpışma durumunda aracı güvenceye almasıdır. Çarpma, devrilme, yuvarlanma, yanma, patlama ve aracın düşmesi gibi durumlarda, kasko devreye girer. Bu kapsamda, teknik servis desteği ve maddi zararın karşılanması gibi kasko avantajları sunulur. Kasko sigortası aracılığıyla hasarlara karşı gerekli desteği alarak aracı güvenle kullanmaya devam edebilirsiniz. 

Kaza Durumunda Kişi Sağlığını İlgilendiren Giderleri Karşılar

Araç kaza yaptığında, aracın karşılaşabileceği hasarlar ile birlikte araç sahibini etkileyen sağlık sorunları da ortaya çıkar. İşte bu gibi durumlarda kasko sigortası hizmetleri kapsamında sağlık hizmetini de ekleme imkânı bulunur. Yapılacak sigorta kapsamında, araç sahibinin tedavi masrafları karşılanır. 

arabası kaza yapan üzgün bir adam

Doğal Afet ve Hırsızlık Durumundaki Maddi Kayıp ve Hasarları İçine Alır

Kasko yaptırmak, insan müdahalesi olmayan olumsuz durumları da içine alır. Doğal afetlerden kaynaklı hasar ve kayıpların yaratabileceği hasarlar için de kaskoya başvurmak doğru olacaktır. Hasarlardan kaynaklı zararlar yine kasko sigortası tarafından karşılanır. 

Ek Hizmetler Sunarak Araç İhtiyaçlarını Karşılar

Kasko sigortası, araç sahibinin zararları ve hasarlarını karşılamakla beraber aracın ihtiyaçlarını da karşılamayı içerir. Sigortaya ekletilen ek teminat hizmetlerinden; araç içi aksesuar temini, anahtar kaybı, araç çilingir hizmeti ve kilit sistemi teminatı gibi kaza ve hasarlardan kaynaklı sorunlara karşı da önlem alınır. Örneğin, Toyota’nın toyota sahiplerine özel olarak sunduğu kasko yardım paketinin içinde ek hizmetler de dahildir. 

Kaskonun faydaları görüldüğü üzere hem araç sahibini hem de aracı koruyan niteliktedir. Buradan da anlaşılacağı üzere kaskonun önemi, sahibi olduğunuz aracı güvenceye almasıdır. Zorunlu Trafik Sigortası karşı tarafı koruyan bir sigorta çeşidi iken kasko ise araçtaki eşyalardan kişisel sağlık harcamalarına kadar sizi ilgilendiren tüm hasar ve kaza maliyetlerini karşılamayı içerir. Peki kasko sigortası neleri karşılar?

Kasko Neleri Karşılar? Kasko Yapmak Gerekli Mi?

Zorunlu Trafik Sigortası zorunlu olmakla birlikte kasko yaptırmak kişi tercihindedir. Bununla birlikte olası kaza, hasar ve olumsuz durumlara karşı kasko sigortası pek çok avantajı beraberinde getirir. Örneğin, araç hırsızlığı durumunda oluşabilecek zararlar sigorta teminatındadır. Yine olumsuz hava koşullarında (sel, dolu, çığ vb.) da kasko hizmetini devreye sokarak araç  ilk günkü konforuyla trafiğe çıkmaya uygun hâle gelir. Kısacası kasko sigortası yaptırmak, gün sonunda aracın karşılaşabileceği risklere karşı kalkan görevi görür. Böylelikle araç sürücüsü ile beraber araç da güvence altına alınarak karayolu trafiğine rahatça çıkmak mümkün olur. Kasko neleri karşılar sorusunun cevabı ise Kara Araçları Kasko Sigortası Genel Şartlarına göre şu şekildedir:

1-  Aracın karayolunda ya da demiryolunda kullanılabilen motorlu, motorsuz araçlarla çarpışması, 

2-  Gerek hareket gerek durma hâlinde iken sigortalının ya da aracı kullananın iradesi dışında araca ani ve harici etkiler neticesinde sabit veya hareketli bir cismin çarpması veya aracın böyle bir cisme çarpması, devrilmesi, düşmesi ve yuvarlanması gibi kazalar, 

3-  Üçüncü kişilerin kötü niyet veya muziplikle yaptıkları hareketler ile fiil ehliyetine sahip olmayan kişilerin yol açabileceği zararlar, 

4-  Aracın yanması,

5-  Aracın ya da araç parçalarının çalınması veya çalınmaya teşebbüs edilmesi.

Buradan da görüleceği üzere kasko yaptırarak irade dışında olan her tür olumsuz duruma karşı aracı sigorta altına almak mümkündür. Ayrıca sigorta kapsamında, ek teminat hizmetleri de poliçeye ekletilir. Bununla beraber kaskonun neleri karşılamadığını da iyi bilmelisiniz. Örneğin, aracın mekanik arızası kasko kapsamında değildir. Kasko yaptırma aşamasında hangi unsurlara dikkat etmeniz gerektiğini de öğrenmek istiyorsanız kasko sigortası seçerken nelere dikkat edilmeli adlı yazımıza göz atabilirsiniz.  Peki avantajları ile öne çıkan kasko sigorta işlemi için nereyi tercih etmek gerekir?

Kasko Nasıl Yapılır?

Araç kaskosu sigorta şirketleri ve otomobil şirketlerinin özel sigortaları aracılığıyla yapılır. Araç kaskosu yaptırma aşamasında dikkat etmeniz gereken şey, poliçede yani sözleşme belgesinde yer alacak kapsam maddeleridir. Poliçeye hangi şartların ve hizmetlerin ekleneceğini, başvuracağınız sigorta şirketine mutlaka sormak gerekir. 

Eğer araç Toyota’dan ise Toyota’nın otomobil kullanıcılarına özel hazırladığı kasko hizmetine de mutlaka bakılmalıdır. Ek hizmet avantajı ile öne çıkan Toyota Kasko; hasar, kaza ve yakıt bitmesi durumunda 7/24 aktif olarak yol yardım desteği sunar. Ayrıca far, cam, stop etme ve sinyal hasarları da kasko hasarsızlık indirimini etkilemeden sözleşmeye dahil edilir.  Alacağınız Toyota kasko yardım paketi kapsamında; araç çekme-kurtarma, kiralık araçla ulaşım, tıbbi nakil ve profesyonel sürücü temin etme gibi güvencelere sahip olursunuz. Genel olarak kasko sigortası yaptırmadan önce kasko çeşitlerini incelemek ve araç markasına özel bir sigorta hizmeti olup olmadığını araştırmak önemlidir. 

Kasko nedir ve kaskonun faydaları nelerdir sorularını yanıtladık. Toyota sahiplerine özel olarak sunulan kasko avantajları hakkında detaylı bilgileri edinmek için Toyota’yı ve Toyota bayilerini ziyaret edebilirsiniz.