Kasko Sigortası Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

850 Gösterim

Kasko sigortası, olası kazaların sonucunda kişinin aracının güvence altına alınmasıdır. Günümüzde trafik kazalarının oranı son derece yüksektir. O nedenle de her araç sahibinin bu sigortayı yaptırması gerekir.

Karayolları tüm dünyada insanların en çok tercih ettiği ulaşım biçimdir. Bununla birlikte en yüksek kaza da karayollarında gerçekleşir. Bu durum, maliyeti yüksek hasarların ortaya çıkmasına sebep olur. Bu anlarda kasko sigortası devreye girer.

Peki, nedir bu sigorta ve yaptırırken nelere dikkat edilmesi gerekir? Bu soruların cevaplarını ayrıntılarıyla birlikte inceleyelim.

Kasko; bir aracın kaza yapması, çalınması ya da yanması gibi durumlarda oluşan hasarın karşılanmasını sağlayan bir sigortadır. Bu sigortaların belirli poliçe şartları olduğu unutulmamalıdır. Bu sigorta ile Zorunlu Trafik Sigortası birbiriyle karıştırılmamalıdır.

Zorunlu Trafik Sigortası, kanunen yaptırılması zorunlu tutulan bir sigorta türüdür. Trafik kazası sırasında karşı tarafın maddi ve manevi zararları bu sigorta kapsamında karşılanır. Araç kaskosu ise araç sahibinin hasarını karşılar ve tamamen isteğe bağlıdır.

Sigortanızın olası bir kazada hangi hasarı karşılayacağı, türüne ve teminatlara bağlıdır. Dört farklı çeşit kasko sigortası vardır. Dar seçenek, ana teminat maddelerinden yalnızca bir kısmını karşılar. Genel sigorta seçeneği ise, yangın, çalınma, çarpma ve çarpışma gibi teminatları karşılar.

Genişletilmiş sigorta seçeneğinde, poliçede belirtilen teminatların tamamı karşılanırken, ek teminatlar da sağlanır. Sel, deprem gibi teminatlar bunlara örnek verilebilir. Halk arasında full kasko olarak da bilinen tam sigortada ise, poliçedeki kasko sigortası genel şartları ile ilgili detayların tamamı ve araç için tüm risk durumları güvence altına alınır.

Kaskonun ne olduğuna ve çeşitlerine ilişkin kısa bilgiler bu şekildedir. Şimdi de, “Kasko yaptırırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?”, bu soruyu cevaplayalım.

Kasko Sigortası Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Otomobil Bayisinde Evrak Dolduran Adam

Aracınızı güvence altına alırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Aracınızın hangi risklere karşı güvence altında olduğunu bilmek önemlidir. Sigorta yaptırırken dikkat edilmesi gereken hususlar şöyle sıralanabilir:

  • Öncelikle kasko sigortası kapsam konusuna dikkat edilmesi gerekir. İhtiyacınız olan teminatların neler olabileceği dikkatlice seçilmelidir. Hangi risklerle karşılaşma ihtimaliniz var, hangi olumsuz durumlar yaşanabilir, bu durumlarda maliyet nedir gibi soruların tüm cevapları öğrenilmelidir.
  • Poliçelerde birçok teknik detay yer alabilir. Poliçe dikkatli şekilde okunmalı ve tamamen anlaşılmış olmalıdır. Eğer anlaşılmayan ayrıntılar varsa, bunlar hakkında bilgi istenmelidir.
  • Poliçede yer alan tüm özel şartların kapsamını öğrenmek faydalı olacaktır. Özel şartlarda yer almasını isteyeceğiniz teminatlar söz konusu olabilir. Bunlar, toplumsal hareketler, sel ve deprem gibi konular olabilir. Bu durumlarda yaşanacak hasarları güvence altına almak için poliçedeki özel şartlar iyice incelenmelidir.
  • Poliçede gösterilen miktarın aracınızın değerini yansıtmasına özen gösterin. Özellikle yeni bir araç aldıysanız, poliçede gösterilen miktarı mutlaka aracı satın alırken ödediğiniz miktar olarak belirleyin.
  • Poliçede yer alan tüm muafiyet uygulamaları kontrol edilmelidir. Bu uygulamalar, aracın hasar bedelinin, sigortalı ile firma arasında paylaşarak ödenmesidir. Burada ödeyeceğiniz payın ne kadar olduğuna dikkat edilmelidir. Eğer böyle bir şart yoksa firma tüm hasarı ödeyecektir.
  • Poliçenin ücreti geciktirmeden mutlaka ödenmelidir. Zira, bu ödeme yapılmadığı takdirde sigorta durdurulmakta veya poliçeniz iptal edilmektedir.
  • Birçok firma hasarsızlık indirimi uygulamaktadır. Bir yıllık poliçe kapsamında hiçbir kaza yaşamadıysanız, firmalar gelecek yıl için size indirim uygulayabilir.

“Kasko kaç yıllık araçlara yapılır?” sorusu, araç sahipleri tarafından sıklıkla sorgulanır. Bu sigortanın yapılması için 15 yaş sınırı vardır. Araç yaşı 15’i geçmişse sigorta kapsamına alınmamaktadır. Araba kaskosunda dikkat edilmesi gerekenler bu şekildedir. Bu poliçeler birçok teminatı barındırır. Bu teminatların neler olacağı, size bağlıdır.

Ayrıca, Toyota blog sayfasında yer alan Kaskonuzun Hasarları Karşılamayacağı Durumlar Nelerdir? başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Kasko Sigortası Yaptırırken Sorulması Gereken Teminatlar

Otomobil Bayisinde Evrak Imzalayan Musteri

Poliçelerde farklı teminatlar yer alabilir. Sigorta yaptıran kişi, bu teminatlara dikkat etmeli, ihtiyaçları doğrultusunda ekleme ve çıkarma yapmalıdır.

Standart poliçelerde ana teminatlar genel olarak aynıdır. Buna karşılık ek teminatlar, sigorta şirketlerine göre farklılık gösterir. İhtiyaçlarınıza göre en fazla risk olan durumlar teminat altına alınmalıdır.

“Kasko hangi araçlara yapılır?” sorusuna gelecek olursak, 15 yaşın altındaki tüm motorlu araçlara teorik olarak kasko yapılabilir. Bununla birlikte sigorta şirketleri bazı durumlarda sigorta yaptırmayı zorlaştıran tedbirler alabilir.

Poliçede yer alan ana teminatlar, aracın yanması, çalınması ya da çalınmaya teşebbüs edilmesi, çarpma, çarpılma ve üçüncü kişilerin kötü niyetle yaptıkları hasarlardır.

Kasko sigortası kapsamında alabileceğiniz ek teminatlar ise şu şekildedir:

  • Deprem, fırtına, sel gibi doğal afetler
  • Yurt dışında meydana gelen hasarlar
  • Grev, halk hareketleri, terör ve benzeri durumlarda meydana gelen hasarlar
  • Kemirgen hayvanlar tarafından araca verilen hasarlar
  • Sigara ve benzeri yanıcı maddelerin vermiş olduğu zararlar
  • Yetkisiz kişilerce araç çekimi sırasında oluşan zararlar

Bu ek teminatlar dilenirse poliçeye eklenebilmektedir. Bununla birlikte şirketlerin bazı durumlarda poliçeyi karşılamadığı da bilinmelidir. Aracın sürücü belgesine sahip olmayan kişilerce kullanılması, savaş ve benzeri olaylar, yasaklanan miktardan fazla alkol ya da uyuşturucu kullanan kişilerin aracı kullanması, nükleer yakıt sonucu meydana gelen hasarlar, aracın taşma yükünden fazla yük taşıması sonucu meydana gelecek hasarlar şirketler tarafından teminat dışı bırakılmasına sebep olur.

“Hangi araçlara kasko yapılmaz?” sorusuna gelecek olursak, 15 yaşın üzerindeki araçlara kesin olarak bu sigorta yapılmamaktadır. Bununla birlikte, aracın hasar geçmişi çok fazla ise, aracın sahibi kaza nedeniyle soruşturma geçirmiş ve suçlu bulunmuş ise, firmalar bu sigortayı yaptırmayı zorlaştırır.

Türkiye’nin en çok tercih edilen otomobil markası Toyota tarafından Toyota sahipleri için tasarlanan Toyota Kasko ise birçok özel imkân tanır. Bu sigorta ile huzur, güven ve gönül rahatlığıyla sürüşün keyfi çıkarılabilir. Bu paket diğer seçeneklere oranla birçok farklı teminat sunmaktadır. Bu teminatları dikkatlice inceleyerek, birçok avantajdan faydalanabilirsiniz.

Kaynakça:

https://www.iii.org/article/what-auto-insurance

https://blog.araba.com/tavsiye/kasko-sigortasi-secerken-nelere-dikkat-etmeli/

https://www.birinciel.com/blog/kasko-sigortasi-secerken-nelere-dikkat-etmeli-10