Sisli Havalarda Nasıl Araç Kullanılır? Püf Noktaları Nelerdir?

4.551 Gösterim

Profesyonel bir sürücü olsanız bile, bazı hava koşullarında sürüş yapmak tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Sürüş için en tehlikeli hava koşullarının başında ise sisli havalar geliyor. Küçük su damlacıkları ve buz kristallerinden oluşan sis bulutları genellikle büyük su kütlelerinin yakınında yer alan bölgelerde oluşuyor. Görüş mesafesini kısaltarak araba sürmeyi sürprizlerle dolu bir deneyime dönüştüren sisli havalarda dikkat edilmesi gereken birçok nokta var. Şimdi gelin bu noktaların üzerinden geçelim.

Sisli havalarda araç kullanırken nelere dikkat edilmelidir?

Takip mesafesini koruyun: Sisli bir havada görüş mesafesi kısalacağı için beklenmedik bir duruma karşı hareket kabiliyeti elde edebilmek adına öndeki araçla aranızdaki mesafeyi olabildiğince fazla tutmalısınız. Hedefinize daha geç ulaşsanız da can güvenliğiniz için bu sürüş talimatını mutlaka yerine getirmeniz gerekiyor.

Ön cam sileceklerini kullanın: Ön camın dışında, sisin neden olduğu nem ve buzlanma yansımayı artırarak görüşünüzü zorlaştırabilir. Ön camı tamamen silerek veya gerekiyorsa buz çözücüleri kullanarak ihtiyacınız olan görüş kabiliyetini yakalayabilirsiniz.

Uzun farları kapatın: Sisli havalarda uzun farları açarak görüş mesafenizi artıracağınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Yüksek huzmeli uzun farlar siste yansıyarak daha tehlikeli koşullara neden oluyor. Dolayısıyla düşük ışık huzmeleri yayan kısa farlar sisli sürüşlerde daha etkili bir performans sergiliyor.

Sis farlarını açın: Görüş mesafesinin 100 metrenin altında olduğu sisli havalarda kullanılması gereken sis farları hayat kurtarıcı olabiliyor. Genellikle sarı renkte olan sis farları uzun dalga boyuna sahip olduğu için sis bulutlarını kırabilen bir özelliğe sahip.

Hız sabitleyiciyi kapatın: Sisli yollar sürprizlerle dolu olabilir. Aracın kontrolünü tamamen elinize almak için hız sabitleyiciyi kapatarak sürüşünüzü düşük hızlarda sürdürmelisiniz.

Sağ şeridi takip edin: Görünürlüğün az olduğu durumlarda bir rehber arıyorsanız yolun sağındaki şeritler en iyi yardımcınız olabilir. Yolun sağından dikkatli bir şekilde ilerlerken yol kenarındaki reflektörlerden de faydalanabilirsiniz.

Arkanızda araba varsa hızlanmayın: Kuyruğunuzda bir otomobil varken hızlanarak ondan kurtulmayı denemek cazip gelebilir, ancak bu sisli havalarda yapılmaması gereken bir davranış. Diğer sürücüler uymasa bile, siz güvenli ve makul hız sınırlarına mutlaka uymalısınız.

Yumuşakça frenleyin: Yavaşlamadan önce aynalarınızı kontrol ederek frenlere yumuşak bir şekilde basmalısınız. Böylece durma mesafesini uzatarak hem ani sonuçlardan kaçınabilir hem de fren lambalarınızın arkanızdaki sürücüyü daha uzun süre uyarmasını sağlayabilirsiniz.

Sürüşünüzü erteleyin: Sis bulutları genellikle geceleri ve sabahları yoğunlaşıyor. Sisin kötü koşullarından etkilenmemek için sürüşünüzü öğleden sonraya erteleyebilirsiniz.

Sisli havalarda araç kullanmanın tehlikeleri nelerdir?

Sisle ne zaman, nerede ve ne sıklıkta karşılaştığınızın bir önemi olmaksızın, bunun sürüş için en tehlikeli hava koşullarından biri olduğunu bilmeniz gerekiyor. Sisli havalarda yapılacak en iyi davranış otomobil kullanmamak olsa da bu, her zaman mümkün olmayabiliyor. Sisin içinden geçmek dışında bir seçeneğinizin olmadığı zamanlarda geriye sürüş talimatlarına uymak ve farkındalığınızı artırmak kalıyor.

Sis, havada asılı duran su damlacıklarından meydana geliyor. Bir bulutun içinde uçmaya benzeyen sisli havalarda sürüşü tehlikeli kılan şey ise görüş kabiliyetlerinin kısalması oluyor. Sisli havalarda görüş mesafesi normalde olanın dörtte birine inerek hem diğer araçları görmenizi hem de onlar tarafından fark edilmenizi büyük ölçüde engelliyor. Su damlacıklarından oluşan nemli sis parçacıkları sürüş boyunca ön camın dış yüzeyinde birikerek zaten az olan görüşü daha da azaltıyor. Böylesi tehlikeli bir durumdan kaçınmak için ön cam sileceklerini çalıştırmak iyi bir çözüm olabilir. Öte yandan sisin içindeki su damlacıkları başka tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Siste ışık olmadan sürüş yapmak mümkün olmadığı gibi yüksek ışıkta sürüş yapmak da zor. Çünkü su damlacıkları ışığı yansıtarak yolun bir göl yüzeyi gibi parlak görünmesine neden oluyor

YORUM YAZ