Motor Neden Yağ Yakar? Nasıl Tamir Edilir?

785 Gösterim

Araçlardaki en temel bileşen olan motor bölümü, uyum içinde çalışan birçok hareketli parçadan oluşuyor. Bu parçalar dakikada yüzlerce, hatta binlerce kez hareket ettiği için motordaki sürtünmeyi azaltmak adına motor yağına ihtiyaç duyuyor. Ancak motor yağı bazı faktörlere bağlı olarak ateşlenmenin yapıldığı pistonun üst kısmında birikerek motorların yağ yakmasına neden olabiliyor. Bir motorun normal şartlar altında belirli bir seviyede yağ tükettiği bilinen bir gerçek. Bu da motor yağı seviyesinin zamanla düşerek değiştirilmesini gerektiriyor. Örneğin modern teknolojiye sahip motorlar genellikle 5 bin kilometrelik sürüşte yarım litreden daha az yağ tüketiyor. Bu seviyenin üstündeki yağ tüketimleri ise motor yağının yanmasıyla açıklanıyor.

Motor neden yağ yakar?

Yağ yakan motorun arızası nedir veya motor nasıl yağ yakar diye düşünüyorsanız bu soruların birçok ortak cevabı bulunuyor. En yaygın sebeplerini ise şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Aşınmış piston halkaları

Motordaki pistonlar silindirlerin içinde aşağı ve yukarı yönde hareket ederken sürtünmenin en aza indirilmesi için motor yağından faydalanıyor. Pistonlarda segman adı verilen yağ kontrol halkaları bulunuyor. Bu piston halkaları yağın yanma odasına girmesini engelleyerek silindir duvarlarının ve hareketli parçaların yağlanmasını sağlıyor. Halkalar sürekli hareket halinde olduğu ve sıkıştığı için bir süre sonra aşınarak yağın yanma odasına girmesine sebep oluyor. Bu da motor yağının yanma odasında yakılması anlamına geliyor.

  • Kalitesiz yağ kullanımı

Motora uygun olmayan veya eskimiş bir yağ kullanıldığında zamanla yağ yakılması meydana gelebiliyor. Daha da önemlisi, kalitesiz bir yağ motor bileşenlerini yeterince yağlayamadığı için motorun daha fazla yağ tüketmesine sebep oluyor. Eğer motor yağınız koyu kahverengi veya siyah renkteyse en kısa zamanda değiştirmenizde yarar var. Aksi takdirde yüksek maliyetli daha ciddi problemlerle karşılaşabilirsiniz.

  • Yüksek yağ basıncı

Yağ basıncının yüksek olması motordaki fazla yağın taşmasına ve silindirler üzerine düşerek yanmasına sebep olabiliyor. Yüksek yağ basıncının en temel sebeplerinin başında ise otomobilin beynindeki hatalı ayarlamalar geliyor. Yağ değişimi sırasında gereğinden fazla yağ eklemek de aynı soruna sebep olabilir.

  • Aşınmış contalar

Motordaki krank mili veya silindir kapağı contaları aşındığında veya hasar gördüğünde yağ sızmaları meydana gelebiliyor. Yağ sızıntısı ise her sürüşte daha fazla yağ tüketimi anlamına geliyor. Böylece motorun zarar görmesini engellemek için sürekli yağ değişimi yapmak zorunda kalmanız da kaçınılmaz oluyor.

Aynı şekilde, hava-yakıt karışımının girişini ve egzoz gazının tahliyesini kontrol eden valflerde meydana gelen aşınmalar da bu duruma sebebiyet verebiliyor. Valfler aşındığında yağ silindire girerek yanma meydana getirebiliyor. Aracınızı ideal devir aralığında kullanarak contaların aşınmasını ve olası bir yağ yakma problemini önleyebilirsiniz.

Motorun yağ yaktığı nasıl anlaşılır?

Motorunuzun yağ yakıp yakmadığını anlamak istiyorsanız, egzoz borusundan çıkan dumanın rengini önemli bir referans kabul edebilirsiniz. Eğer egzozdan çıkan duman mavimsi bir renge sahipse motorunuzun yağ yaktığından emin olabilirsiniz. Çünkü dumandaki mavi renk tonu yanan yağın karakteristiğini temsil ediyor. Bazı otomobillerde, özellikle sentetik motor yağı kullananlarda, egzoz borusundan çıkan duman o kadar belirgin olmayabiliyor. Ancak yanan yağın ağır kokusunu belirgin bir biçimde hissedebilirsiniz.

Yağ yakan motor tamir edilebilir mi?

Mavi duman veya yanan yağ kokusu olmasa bile motorunuz yağ yakıyor olabilir. Motordaki yağın azalması gayet normal bir durum olsa da gereğinden sık motor yağı değişimi yapıyorsanız bu konuyu ciddiye almanızda yarar var. Çünkü hareketli motor parçalarının aşırı sürtünmesi daha büyük problemleri beraberinde getirebilir.

Motor yağ yaktıktan sonra nasıl tamir edilirdiye merak ediyorsanız bu işlemin maliyetli ve zaman alıcı olabileceğini bilmeniz gerekiyor. Motorun yağ yakmasına sebep olan aşınmış parçaların sökülerek tespit edilmesi ve söz konusu parçaların yenileriyle değiştirilmesi gerekiyor. Yağ yakma problemi için dışarıdan herhangi bir çözüm uygulanamadığı için halk tabiriyle motor inmesi adı verilen işlemin yapılması kaçınılmaz oluyor. Eğer yağ sızıntıları silindir kapak contasından kaynaklanıyorsa, bu parçanın değiştirilmesiyle basit şekilde çözülebilir.

YORUM YAZ