Toyota Otomobillerinin Motor Yağı Nasıl Kontrol Edilir?

6.938 Gösterim

Motor yağı, parçalar arasındaki sürtünmenin ve dolayısıyla aşınmanın azalması, motorun her sıcaklıkta çalışması, biriken pisliklerin atılması amacıyla kullanılıyor. Doğru şekilde kullanıldığında kayda değer oranda yakıt tasarrufu elde edilmesine olanak tanıyan yağın, maksimum faydayı sağlaması için belirli aralıklarla değiştirilmesi ve seviyesinin tavsiye edilen aralıkta tutulması gerekiyor. Bu koşulu sağlayabilmenin en önemli şartıysa “Motor yağı nasıl kontrol edilir?” sorusunun cevabını bilmekten geçiyor.

Motor Yağı Nasıl Kontrol Edilir?

Motor yağı seviyesini kontrol etmek için aracınızı ilk olarak düz bir zemin üzerine park etmeniz ve motoru durdurmanız gerekiyor. Çünkü çalışmakta olan ve eğimli zeminde duran araçlarda yapılan kontroller ideal sonuçları sağlamıyor. İkinci aşamada ise yağın kartere süzülmesi için bir süre beklemelisiniz. Kontrol sürecinin bu safhasında, en az 15 dakika beklemek çoğunlukla yeterli oluyor.

Park edilen noktada emniyeti sağlandıktan ve yağın süzülmesi beklendikten sonra kaput açılıp yağ kontrol çubuğunun yerinden çıkartılması ile kontrol süreci devam ediyor. Tabii çubuğu yağ haznesine sokmadan önce üzerinde biriken toz zerreciklerinin bir bez yardımıyla temizlenmesi hem doğru ölçüm yapılabilmesi hem de hazneye dışarıdan kir ve tozun girmemesi için önem taşıyor.

motor yağı nasıl kontrol edilir?

Temizlediğiniz çubuğu hazneye sokup çıkarttıktan sonra üzerindeki seviyenin ideal değerlerde olup olmadığını kılavuz çizgilere bakarak kolayca anlayabilirsiniz. Bu aşamada kararsızlık yaşarsanız, aracınızın kullanım kitapçığındaki ilgili bölümü okuyabilirsiniz. Eğer yağ seviyesi az ise ekleme yaparak yolunuza devam edebilirsiniz. Ancak ölçüm sonucunda belirlediğiniz seviye kritik değerin altındaysa aracı kesinlikle çalıştırmamanız ve yetkili servisten yardım almanız gerekiyor.

Periyodik Bakımda Nelere Dikkat Edilmelidir?

Motor yağına yönelik olarak periyodik bakımda dikkat edilmesi gereken noktaların başında aracınızın motoruna konulan ürünün markası ve kalınlığı geliyor. Hem markanın hem de kalınlığın aracınız için doğru özellikleri taşıdığını kontrol etmek isterseniz, kullanım kılavuzundan yardım alabilirsiniz. Bakım sırasında ayrıca eklenen yağ miktarının tam olarak gerekli seviyede olmasına özen göstermelisiniz. Çünkü az sevide olduğu gibi çok fazla miktarda yağ bulunması da motorunuza zarar verebilir.

Her bakımda yine belirtilen özelliklere sahip yağ filtresinin de eskisiyle değiştirilmesi performans ve yakıt tüketimi açısından önem taşıyor. Motor yağının koyulması ve yeni filtrenin yerine yerleştirilmesinin ardından sürüş sırasında sıkıntı yaşamamak adına karter  tapasının yağ akıtmayacak şekilde sıkıldığını kontrol etmelisiniz. Conta gereğinden çok sıkıldığında zamanla kartere zarar verebiliiyor. Az sıkıldığında ise ileride ciddi motor arızalarına sebep olabilecek yağ sızıntılarının meydana gelmesine yol açabiliyor.

Toyota Orijinal Motor Yağları İle Aracınızın Performansını Koruyun

Aracınızın kullanım ömrünü ve performansını artırmak, yakıt tüketiminden tasarruf etmek için motor yağı tercihinizi Toyota’nın tüm modelleri için özel olarak geliştirdiği ürün gamından yana kullanabilirsiniz. Tabi öncelikle hangi motor yağının aracınıza uygun olduğunu da öğrenmeniz gerekiyor. API (Amerikan Petrol Enstitüsü) ve ACEA (Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği) standartlarına uygun olarak üretilen Toyota Orijinal Motor Yağları (TGMO), gerçek otomobiller ve motor parçaları kullanılarak test ediliyor.

Hem mevcut hem de geçmişte satılan Toyota modellerinin ihtiyaçlarını tam olarak karşılayacak şekilde geliştirilen ve tüm yetkili servislerde sunulan motor yağları, 5 temel işlevi kusursuz bir şekilde yerine getiriyor. İçerisindeki sürtünme önleyicilerle hareketli parçalar üzerinde koruyucu katman oluşturan yağ, motorun aşırı ısınmasını engelliyor. Sızdırmazlık özelliği sayesinde kompresyon kaçağını önleyen ve motor gücünü koruyan ürünler, aynı zamanda soğutma sıvısı işlevi de görüyor. Motor yağları ayrıca sıcak bölgelerde kurum oluşmasını engellerken, pasa ve korozyona yol açacak asitleri etkisizleştiriyor.

Sentetik, yarı sentetik, premium, düşük sürtünmeli seçenekleri bünyesinde barındıran Toyota Orijinal Motor Yağları ürün gamında, otomatik şanzıman ve çok amaçlı dişli yağları da bulunuyor.