Araçlardaki en temel bileşen olan motor bölümü, uyum içinde çalışan birçok hareketli parçadan oluşur. Bu parçalar dakikada yüzlerce, hatta binlerce kez hareket ettiği için motordaki sürtünmeyi azaltmak adına motor yağına ihtiyaç duyulur. Ancak motor yağı bazı faktörlere bağlı olarak ateşlenmenin yapıldığı pistonun üst kısmında birikerek motorların yağ yakmasına neden olabilir.
Bir motorun normal şartlar altında belirli bir seviyede yağ tükettiği de bilinen bir gerçektir. Bu da motor yağı seviyesinin zamanla düşerek değiştirilmesini gerektirir. Örneğin modern teknolojiye sahip motorlar genellikle 5 bin kilometrelik sürüşte yarım litreden daha az yağ tüketir. Bu seviyenin üstündeki yağ tüketimleri ise motor yağının yanmasıyla açıklanır. Peki motor neden yağ yakar ve motorun yağ yaktığı nasıl anlaşılır?
Motor Neden Yağ Yakar?
Yağ yakan motorun arızası nedir veya motor nasıl yağ yakar diye düşünüyorsanız bu soruların birçok ortak cevabı bulunur. En yaygın sebeplerini ise şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Aşınmış Piston Halkaları
Motordaki pistonlar silindirlerin içinde aşağı ve yukarı yönde hareket ederken sürtünmenin en aza indirilmesi için motor yağından faydalanılır. Pistonlarda segman adı verilen yağ kontrol halkaları bulunur. Bu piston halkaları yağın yanma odasına girmesini engelleyerek silindir duvarlarının ve hareketli parçaların yağlanmasını sağlar. Halkalar sürekli hareket halinde olduğu ve sıkıştığı için bir süre sonra aşınarak yağın yanma odasına girmesine sebep oluyor. Bu da motor yağının yanma odasında yakılması anlamına gelir.
- Kalitesiz Yağ Kullanımı
Motora uygun olmayan veya eskimiş bir yağ kullanıldığında zamanla yağ yakılması meydana gelebiliyor. Daha da önemlisi, kalitesiz bir yağ motor bileşenlerini yeterince yağlayamadığı için motorun daha fazla yağ tüketmesine sebep olur. Eğer motor yağınız koyu kahverengi veya siyah renkteyse en kısa zamanda değiştirmenizde yarar var. Aksi takdirde yüksek maliyetli daha ciddi problemlerle karşılaşabilirsiniz.
- Yüksek Yağ Basıncı
Yağ basıncının yüksek olması motordaki fazla yağın taşmasına ve silindirler üzerine düşerek yanmasına sebep olabilir. Yüksek yağ basıncının en temel sebeplerinin başında ise otomobilin beynindeki hatalı ayarlamalar gelir. Yağ değişimi sırasında gereğinden fazla yağ eklemek de aynı soruna sebep olabilir.
- Aşınmış Contalar
Motordaki krank mili veya silindir kapağı contaları aşındığında veya hasar gördüğünde yağ sızmaları meydana gelebilir. Yağ sızıntısı ise her sürüşte daha fazla yağ tüketimi anlamına geliyor. Böylece motorun zarar görmesini engellemek için sürekli yağ değişimi yapmak zorunda kalmanız da kaçınılmaz olur.
Aynı şekilde, hava-yakıt karışımının girişini ve egzoz gazının tahliyesini kontrol eden valflerde meydana gelen aşınmalar da bu duruma sebebiyet verebiliyor. Valfler aşındığında yağ silindire girerek yanma meydana getirebiliyor. Aracınızı ideal devir aralığında kullanarak contaların aşınmasını ve olası bir yağ yakma problemini önleyebilirsiniz.
Motorun Yağ Yaktığı Nasıl Anlaşılır?
Motorunuzun yağ yakıp yakmadığını anlamak istiyorsanız, egzoz borusundan çıkan dumanın rengini önemli bir referans kabul edebilirsiniz. Eğer egzozdan çıkan duman mavimsi bir renge sahipse motorunuzun yağ yaktığından emin olabilirsiniz. Çünkü dumandaki mavi renk tonu yanan yağın karakteristiğini temsil ediyor. Bazı otomobillerde, özellikle sentetik motor yağı kullananlarda, egzoz borusundan çıkan duman o kadar belirgin olmayabiliyor. Ancak yanan yağın ağır kokusunu belirgin bir biçimde hissedebilirsiniz.
Motor Yağ Kaçağı Nedenleri
Motor yağ kaçağı; motor parçalarının aşınması, hatalı contalama, yüksek yağ basıncı ve hatalı yağ değişimi gibi durumlardan dolayı ortaya çıkan bir sorundur. İşte motor neden yağ kaçağı neden olur sorusunun yanıtları:
Motor Parçalarının Aşınması
Motor içerisinde yer alan parçalar gün geçtikçe aşınmaya başlayabilir. Aşınma sonucunda da yağ kaçağı oluşabilir.
Hatalı Contalama İşlemi Yapma
Motor parçaları arasında en önemlilerden biri contalardır. Contanın yanlış takılması, hasarlı olması ya da bir kısmından sızdırma yapması yağ kaçağına neden olabileceği gibi yağ filtresinin de zarar görmesine neden olur.
Yüksek Yağ Basıncı Oluşumu
Motor yağının iç basıncı, yağın doğru şekilde kanalize olmasını sağlar. Fakat bu basıncın aşırı yüksek bir seviyeye gelmesi öteki parçaların sızdırma yapmasına neden olacaktır.
Hatalı Yağ Değişimi
Motor yağı belli periyotlar dahilinde değiştirilmez ise ya da yanlış bir yağ kullanılacak olursa yağ kaçağı durumu meydana gelir. Motorun temel yapısını bozan hatalı yağ yüklemesi, yağ filtresinin contalarına ters etki yapar.
Ayrıca dilerseniz motor yağı değişimine dair ipuçlarını öğrenmek için Motor Yağı & Şanzıman Yağı Değişimi Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.
Karter Havalandırma Sistemi Sorunları
Karter havalandırma sistemi, motordaki basınç farkını dengelemek amacı ile tasarlanmıştır. Bu sistemde yer alan tüm problemler basınç farkının dengesini bozabilir. Bu da yağ kaçağı sorununu doğuracaktır.
Motor Yağ Kaçağı Nasıl Önlenir?
Motor yağ kaçağını önlemek için alınabilecek tedbirler; düzenli bakım yapmak, doğru yağı kullanmak, sürekli yüksek hızda kullanmamak, motor parçalarını doğru biçimde takmak ve aşırı ısıdan korumak şeklinde özetlenebilir. Her birini mercek altına alalım:
- Düzenli Bakım Yapılmalı
Aracın motor yağını düzenli şekilde değiştirmeli ve diğer parçalarına da periyodik olarak bakım yapmalısınız. Böylelikle yağ kaçağına neden olabilecek aşınmaların önüne geçersiniz.
- Doğru Yağ Kullanımına Önem Verilmeli
Araç üreticilerinin önerdiği yağ tipini kullanmaya özen göstermek gerekir. Yanlış türde bir yağ kullanımı ne yazık ki contaların zarar görmesine sebep olur. Tabii bunun için motor yağı kontrollerini de yapabiliyor olmak önemlidir. Sizin de bir Toyota aracınız varsa Toyota Otomobillerinin Motor Yağı Nasıl Kontrol Edilir? başlıklı içeriğimizden bu konu hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.
- Motor Parçaları Düzgün Takılmalı
Motor parçalarının her biri düzgün şekilde, profesyonel bir ekip tarafından dikkatle takılmalıdır. Filtrelerin yanlış takılması halinde motor yağ sızdırmaya başlayacaktır. O yüzden özenli davranılmalıdır.
Günümüzde birçok kişi orijinal olmayan parçaları da kullanmaktadır, bu çok yanlıştır. Tercih daima orijinal parçalardan yana olmalıdır. Aksi halde maliyet dikkat çekici bir şekilde artmaya başlar.
- Motor Parçaları Aşırı Isıdan Korunmalı
Aşırı seviyede ısınan bir motor, yağın dışarı akmasına ve motor parçalarının aşınmaya başlamasına neden olur. Bu sebeple, motorun sıcaklığı belli periyotlarla incelenmelidir. Gerekirse de soğutma sistemi bakımı yaptırılmalıdır.
- Yüksek Hızdan Kaçınılmalı
Durmaksızın yüksek hızda araç kullanırsanız motorun aşırı ısınmasına sebep olabilirsiniz. Bu da arabada yağ kaçağı durumunu ortaya çıkarır. Hızlı ve tehlikeli bir yolculuk yerine daha normal hızda seyahat etmeniz tavsiye edilir.
- Yüksek Basınçlı Yıkama Yapılmamalı
Motor contalarının yağ sızdırmasına engel olmak için yüksek basınçtan ziyade normal bir basınçla yıkama yapılmalıdır. Aksi hâlde araç sisteminin genel dengesi de bozulacaktır.
Araç motoru neden yağ yakar, yağ kaçağının nedenleri nelerdir sorularını yanıtladık. Otomobil dünyası hakkında daha fazlası öğrenmek için Toyota Blog sayfamıza göz atabilirsiniz.
Motor yağ yakıyor, ne yapmalıyım?
Motorun yağ kaçağını önlemek amacıyla düzenli bakım yapmak, doğru yağı kullanmak, sürekli yüksek hızda kullanmamak, motor parçalarını doğru biçimde takmak, aşırı ısıdan korumak gibi tedbirler alınabilir.
Yağ yakan araç ne kadar gider?
Motor yağının ömrü; araç tipine, aracın yaktığı yakıta ve motor hacmine göre değişiklik gösterir. Yağ yakan aracın ne kadar km gideceği de bu etkenlere bağlıdır.
Yağ yakan motora ne yapılmalı?
Yağ yakan motordaki aşınmış parçaların sökülerek tespit edilmesi ve söz konusu parçaların yenileriyle değiştirilmesi gerekir.