Cam Filmi Nedir? Nasıl yapılır?

699 Gösterim

Siz de arabanızı ilk günkü güzel görünümüne kavuşturmak için farklı metotlar deniyor olabilirsiniz. Kimi zaman düzenli yıkama kimi zaman da kusurları örten aksesuarlar bir arabanın eskisinden daha iyi olmasını sağlayabiliyor. Arabaların daha estetik görünmesini sağlayan bir diğer uygulama da cam filmi. Cam filmi uygulaması genellikle estetik kaygılarla yapılıyor olsa da daha fazlasını temsil ediyor. Şimdi gelin cam filmi nedir ve nasıl yapılır sorularının cevaplarını detaylıca inceleyelim.

Cam filmi nedir?

Polyester ailesinin termoplastik polimer reçinesinden üretilen cam filmleri arabaların daha çekici görünmesini sağlamak amacıyla uygulanıyor; fakat başka işlevlere de sahip:

  • Cam filmleri güneşten gelen zararlı ultraviyole ışınları filtreleyerek izolasyon görevi görüyor. Bu da araç koltuklarının veya gövde bölümünün solmasını önlüyor.
  • Güneş ışığını engelleyerek yaz aylarında klimanın daha kolay soğutmasını sağlıyor.
  • Camın çizilmesini ve darbe aldığında kolaylıkla parçalanmasını önlüyor.
  • Sürücü ve yolcuları gölgeleyerek gizlilik ve mahremiyet sağlıyor. Bu aynı zamanda arabada bırakılan eşyaların görünür olmasını engelleyerek çalınma riskini de düşürüyor.

Cam filmi nasıl yapılır?

Cam filmi uygulaması uzun süren ve ustalık isteyen bir süreç olmasına rağmen nasıl yapıldığını öğrenerek kendiniz yapmayı deneyebilir veya uygulama sırasında her şeyin yolunda gidip gitmediğini kontrol edebilirsiniz. İşte adım adım cam filmi yapılırken nelere dikkat edilir sorusunun cevapları:

  1. Uygulama yapacağınız cam yüzeyini özel cam temizleme ürünleriyle temizleyin. Camın tamamen temizlendiğine emin olduktan sonra fazla nemi almak ve camı kurutmak için bir silecek ve cam kazıma jileti kullanabilirsiniz.
  2. Üzerinde çalıştığınız camın dış yüzeyine su püskürterek film ölçüsü almak için hazırlık yapın. Su filmin cama yapışmasını ve kolayca ölçü almanızı sağlıyor. Filmi uygun ölçülerde keserken 1-2 mm fazlalık bırakmayı ihmal etmeyin.
  3. Kesmiş olduğunuz film parçasının üzerindeki koruyucu şeffaf tabakayı dikkatli bir şekilde çıkardıktan sonra altta kalan asıl cam filmini camın üzerine kenarlarda boşluk kalmayacak şekilde yerleştirin. Bu işlemi yaparken filmin camın üst kısmına sıfır gelmesini sağlamak için camı bir miktar açmanız gerekiyor.
  4. Üst kısmı da uygun bir şekilde ayarladıktan sonra sıra filmin altında kalan kabarcıkları yok etmeye geliyor. Filmin altında kullandığınız su veya cam temizleyici gibi kaygan ürünler arada kalan hava kabarcıklarının kolayca yok edilmesini sağlıyor. Bu işlemi satın aldığınız cam filminin içinden çıkan yardımcı aletle veya filme zarar vermeyecek bir ıspatula yardımıyla yapabilirsiniz.

Arka ve ön camlar oval yapıda oldukları için cam filmi uygulaması daha zor gelebilir. Filmin tam oturmadığı oval bölgelere ısı tabancası veya fön makinesi tutabilirsiniz. Bu ısı sayesinde filmin cama tam olarak oturmasını sağlayabilirsiniz. Bu noktada bir kez daha hatırlatalım: Cam filmi uygulaması ustalık ve el yatkınlığı gerektiren bir işlem olduğu için işinin ehli kimselerce yapılmasını tercih edebilirsiniz.

Cam filmi yaptırmak yasak mı?

Cam filmi ile ilgili birçok bilgi kirliliği mevcut. Son yılların en tartışmalı konularından biri haline gelen cam filminin yasak olup olmadığı meselesine de bir açıklık getirmek gerekiyor. Herkesçe merak edilen bu sorunun cevabı hayır. Ancak cam filmi kullanabilmek için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne göre takılan cam filmlerinin sürücünün görüşünü engellemeyecek şekilde olması gerekiyor.

Kurala göre kullanılan cam filminin ışığı en az %70 oranında geçirmesi gerekiyor. Bu sebeple sadece 1 ve 2 numara cam filmi kullanılmasına izin veriliyor. 1 numara cam filmi %85, 2 numara cam filmi ise %70 oranında ışık geçirgenliği sağlıyor. Ayrıca cam filminin ön cama uygulanması yasak. Ön camında film bulunan arabaların muayeneden geçemeyeceğini belirtmek gerekiyor. Olası bir trafik cezasıyla karşılaşmamak ve aracınızın muayeneden kolaylıkla geçmesini sağlamak için cam filmi seçimine dikkat etmenizde fayda var.

YORUM YAZ