Far Ampulü Çeşitleri Nelerdir? Kaç Tipte Far Ampulü vardır?

680 Gösterim

Otomobiller geliştikçe aydınlatma teknolojileri de gelişiyor. Bundan yüzyıl önce arabalarda asetilen lambalar kullanılırken günümüzde daha gelişmiş ve bol alternatifli aydınlatma sistemleri tercih ediliyor. Çünkü artık arabalar eskisinden daha hızlı gidiyor ve daha iyi bir aydınlatmaya ihtiyaçları var. Far ampulü çeşitlerine gelince bir dizi seçenekle karşılaşmak mümkün. Öyle ki sürücüler artık ampul tiplerini seçerken estetik kaygılarını da göz önünde bulunduruyor. Kaç çeşit far ampulü vardır ve bunların özellikleri nelerdir diye düşünüyorsanız her birinin kendine özgü avantaj ve dezavantajlarını bu yazıda bulabilirsiniz.  

Far ampulü çeşitleri nelerdir?

Günümüz otomobil aydınlatma sistemlerinde halojen, xenon ve LED olmak üzere üç çeşit far ampulü çeşidi bulunuyor.

Halojen Farlar

Halojen far ampuller için akkor lambaların iyileştirilmiş bir modeli olduğu söylenebilir. Akkor lambalar günümüzde hala bazı klasik arabalar tarafından kullanılsa da yerini halojenlere bırakmış durumda. Halojenler tek değerli ve kolayca negatif iyon oluşturabilen elementleri temsil ediyor. Doğada beş farklı halojen bulunurken bunlardan sadece iyot ve brom elementleri aydınlatma teknolojisinde kullanılıyor. Bunun sebebi ise ampul içindeki tungsten filamanının kırılmasını ve kararmayı önlemeleri.

Halojen lambaların en belirgin özelliklerinin başında çok fazla ısı üretmeleri ve sarı bir renk tonuna sahip olmaları geliyor. Diğer ampul tipleriyle kıyaslandığında nispeten daha ucuz olan halojen ampullerin bazı dezavantajları da mevcut. Halojenler diğerlerine göre daha kısa ömürlü olmasının yanında daha kısa bir görüş mesafesi sunuyor.

Xenon Farlar

Xenon veya yüksek yoğunluklu deşarj lambaları, halojenin aksine ışık oluşturmak için metal bir filamana ihtiyaç duymuyor. Bunun yerine bir çift elektrot arasında yüksek voltaj arkı oluşturarak ışık üretiyor. Bu çalışma prensibini küçük bir tüpün içinde meydana gelen kontrollü bir yıldırım çarpması gibi düşünebilirsiniz.

Xenon gazıyla dolu olan ampullerin en belirgin özelliği parlak beyaz ve mavimsi bir ışık üretmeleri. Dolayısıyla halojenlere göre daha az ısı oluşturuyor. Ancak xenonların istenen parlaklığa ulaşabilmeleri için yeterli ısıya ulaşmaları ve dolasıyla bir miktar zaman geçmeleri gerekiyor. Uzun dalga boylarına sahip parlak ve dağınık bir ışık ürettikleri için özellikle gece sürüşlerinde güvenli bir yolculuk sunuyor. Halojenlere göre daha uzun ömürlü olan xenon farların ortalama ömrü 2000 saat civarında. Genellikle estetik bir görünüm amacıyla tercih edilen bu ampul tipi maliyet anlamında halojenle LED ampullerin arasında yer alıyor.

LED Farlar

Işık yayan diyot anlamına gelen LED ampuller birçok sebepten dolayı otomobil sürücüleri arasında giderek daha popüler hale geliyor. Halojen ve xenon’lara kıyasla yeni bir teknoloji olan LED aydınlatmaların en büyük avantajları daha az enerji tüketmeleri ve daha uzun ömürlü olmaları. Ön ve arka farların yanı sıra gösterge ışıklarında da kullanılan LED farlar, daha çok lüks otomobillerde tercih ediliyor. Fren lambaları ve sis farlarında da kullanılan LED’ler özellikle selektör ışıklarında en iyi performansı veriyor.

Hangi far ampul tipini seçmeliyim?

Doğru far ampul tipi nasıl seçilir diye düşünenlerin görsellik ve verimlilik arasında bir denge kurarak karar vermesi gerekiyor. Eğer uzun ömürlü ve yolu daha iyi gösteren beyaz ışığa sahip bir ampul istiyorsanız LED farlar sizin için en iyi seçim olabilir. Öte yandan aracınızın görünümünü daha estetik bir hale getirmeyi düşünüyorsanız xenon ampulleri tercih edebilirsiniz. Ancak Xenon ampulleri tek başınıza monte etmeniz zor olacağı için işinin ehli bir ustaya gitmeniz gerekiyor. Halojen farlara gelince ekonomik bir seçenek arayanlar için en ideali olduğu söylenebilir. Ancak düşük ışık gücü ve kısa ömre sahip olması halojen farları xenon ve LED farlara göre bir adım geride bırakıyor.

YORUM YAZ