Oto Koltuğu Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

4.143 Gösterim

Modern otomobiller sürüş güvenliğini en üst seviyeye taşımak için birçok donanıma sahip. Ancak tehlikelerden uzak güvenli bir seyahat için sürücülere düşen bazı görevler de var. Özellikle bebek ve çocukların sürüş sırasındaki güvenliğini sağlamak oldukça önemli. Çocuğunuzu güvende tutmak için en önemli otomobil donanımlarından biri olan oto koltukları hakkında bilgi sahibi olmak işinize yarayabilir. Günümüzdeki oto koltukları güvenliği sağlayabilmek için katı yönetmeliklere ve uluslararası standartlara uymak zorunda. Peki oto koltukları hangi standartlara uygun olmalı?

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var: Oto koltukları çocukların güvenliğini maksimum seviyede tutmak için çeşitli çarpışma testlerine tabi tutuluyor. Seçtiğiniz koltuğun Birleşmiş Milletler’in belirlediği EC R 44-04 ve 15 aydan daha küçük çocuklara yönelik i-Size standartlarına uygun olması gerekiyor.

Oto koltuğu grupları nelerdir?

Oto koltuğu seçmek ilk aşamada kafa karıştırıcı gelebilir. Çünkü çocuk oto koltukları sahip oldukları standartlar gereği farklı gruplara ayrılıyor. Çocuğunuz için en güvenli oto koltuğunu almadan önce bu grupların ne anlama geldiğini ve neye göre belirlendiğini bilmeniz gerekiyor. Çocuk koltukları genellikle yaş aralığına göre seçilse de bu tamamen doğru bir yaklaşım değil. Her bebeğin gelişimi farklı olduğu için boy ve ağırlık değişkenleri de oldukça önemli. Peki oto koltuğu grupları nelerdir?

Grup 0+: Yeni doğanlar ve henüz bir yaşına basmamış bebekler için en uygun koltuk grubunu temsil ediyor. Diğer koltuk tipleri arasında en küçük koltuklar bu grupta bulunuyor. Arkaya dönük olarak monte edilen Grup 0+ koltukları boyu 45-75 cm, ağırlığı 13 kg’a kadar olan bebekler için üretiliyor.

Grup 0/1+: Bu gruptaki oto koltukları doğumdan 4 yaşına kadar kullanılabiliyor. Ters ve düz şekilde döndürülebilen bu koltuklar Grup 0+’a göre daha büyük olduğu için kolay taşınabilir özelliğe sahip değil. Eğer bebeğinizin boyu 45-105 cm arasında, ağırlığı da 18 kg’dan küçükse bu gruptaki koltukları kullanabilirsiniz.

Grup 1: 15 aydan 4 yaşına kadar kullanılabilen Grup 1 koltuklarının çoğu öne doğru bakarken arkaya bakan modellerini bulmak da mümkün. Grup 0+’dan sonra bu gruptaki koltuklara geçilmesi gerekiyor. 75-105 cm arasında boyu ve 9-18 kg arasında kilosu olan bebekler için uygun.

Grup 2/3: Bu gruptaki koltuklar yükseltici özelliğe sahip. Diğer grupların aksine koşum takımı bulunmuyor. Yani çocuğunuzu sabitlemek için arabanın emniyet kemerini kullanmanız gerekiyor. 3 yaşından 12 yaşına kadar çocuklar için uygun olan bu koltuğu 105-135 cm boy aralığına ve 15-36 kg ağırlık aralığına sahip çocuklar kullanabilir.

Grup 123: Sık sık koltuk değiştirmek istemeyenler için iyi bir seçenek olan Grup 123, 15 aydan 12 yıla kadar kullanılabilir. Bu gruptaki koltuklarda çocuğunuzu beş noktalı emniyet kemeriyle sabitleyebilir, çocuğunuz büyüdükçe yükseltici özelliğiyle destek sağlayabilirsiniz. Bu grup için önerilen boy aralığı 75-135 cm, ağırlık aralığı ise 9-36 kg.

Isofix oto koltuğu nedir?

Çocuğunuz için en uygun oto koltuğunu seçtikten sonra sıra bu koltuğu arabanıza nasıl bağlayacağınıza geliyor. Oto koltuklarını arabaya bağlamak için emniyet kemerini kullanmayı düşünüyor olabilirsiniz, ancak güvenilirliği kanıtlanmış daha sağlam bir yöntem var.

Isofix, çocuk koltuklarını otomobillere en kolay ve en hızlı şekilde sabitlemeye yarıyor. Yeni model otomobillerin tümünde bulundurulması zorunlu olan bu özellik, oto koltuğunu yanlış bağlama riskini en aza indiriyor. Çocuğunuzun güvenliğinden sorumlu oto koltuklarını isofix kemeriyle koltuklarınızın eklem noktalarındaki kancalara kolaylıkla bağlayabilirsiniz. Özellikle Grup 0+ ve Grup 1 oto koltuklarını yanlış bağlama riski oldukça yüksek olduğu için isofix kullanmanız gerekebilir. Isofixlerin ekstra destek ayağı ve üstten bağlama kayışı, koltuğun dengesini artırarak ani hareketlere karşı düzgün duruş sağlıyor.  

YORUM YAZ