Herkes gibi siz de aracınızın estetik görünümüne önem veriyor ve yıkama işlemini özenle yapıyor olabilirsiniz. Ancak hayalinizdeki dış güzelliği elde edebilmek için bundan daha fazlasını ihtiyacınız var. Çünkü günlük kullanımlarda arabaların yüzeyleri siz farkında olmasanız da kuş pisliği, güneş lekesi, toz ve reçine artıkları gibi boyaya zarar veren tehlikelere maruz kalıyor. Kullanıma bağlı olarak oluşan yüzey çizikleri için pasta cila gibi uygulamalara başvursanız da daha kalıcı ve detaylı bir çözümün var olduğunu da göz ardı etmemelisiniz. Arabanıza boya koruma işlemi yaptırarak pasta cilanın geçici şıklığını sürekli hale getirmek mümkün. Peki boya koruma işlemi nasıl yapılıyor, ne işe yarıyor; gelin işlemin detaylarına birlikte bakalım.
Boya koruma işlemi nasıl yapılır?
Boya koruma işleminin nasıl yapıldığına geçmeden önce bu uygulamanın ne olduğunu iyi bir şekilde kavramakta fayda var. Boya koruma tabiri tek bir işlem gibi görünse de içinde farklı uygulamaları barındıran işlemlerin tümü için kullanılıyor. Temiz yüzeye uygulanan koruma işlemi birbirinden farklı metotlarla yapılabiliyor. Bu farklılığı kullanılan maddelerin çeşidi ve uygulanış biçimleri belirliyor.
Piyasada birbirinden farklı boya koruma solüsyonları bulunsa da en etkili sonucu uygulayıcının performansına bağlı olarak alacağınızı bilmelisiniz. Bu sebeple boya koruma işleminin işinin ehli ustalarca yapılması gerekiyor. İşte ön hazırlıktan uygulama sonrası talimatlara kadar adım adım boya koruma işlemi:
- Öncelikle boya koruması yapılacak yüzeyin hazır olması için iyi bir şekilde yıkanıp temizlenmesi gerekiyor.
- Yıkanan yüzeye yapışmış olan ve gözle görülmeyen son artıkların yüzeyden çıkarılması için kille temizleme işlemi yapılıyor.
- Uygulanacak koruma katmanı boya yüzeyini olduğu gibi koruyacağı için çizik ve leke gibi kusurların tamamen yok edilmesi önemli. Bunun içinse pasta uygulamasının yapılması gerekiyor. Polisaj makinesiyle profesyonel bir şekilde yapılması gereken pasta işlemi, dairesel hareketler ile bölgesel bir şekilde yapılmalı.
- Pastanın ardından hare giderici uygulamalarla yüzeyde kalan dairesel izlerin yok edilmesi gerekiyor.
- Hare işleminin ardından koruma katmanının altında kalacak parlaklığı sağlamak için cila uygulaması yapılıyor. Pasta ve cila uygulamaları yapılırken araçtaki plastik bölgelerin maskeleme bandıyla kapatılarak kimyasalların bu bölgelere bulaşması mutlaka engellenmeli.
- Son olarak boya koruma işlemine geçiliyor. Tüm yüzeye titizlikle uygulanan koruma işleminin ardından arabanın güneş ışığından uzak bir ortamda belirli bir süre bekletilmesi gerekiyor.
Boya koruma işlemini yaptırdıktan sonra her şeyin sona erdiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü gerekli bakımlar yapılmadığı takdirde verilen tüm emekler boşa gidebiliyor. Koruma işleminden sonra özellikle yıkama tarzınıza dikkat etmelisiniz. Arabanızı yıkarken kullanacağınız sert fırçalar ve zararlı kimyasallar her ne kadar koruma katmanına zarar verecek olsa da bir süre sonra boya katmanına ulaşarak ona da zarar verebilir. Bunun haricinde basınçlı su ve köpüklü yıkamalardan da mutlaka kaçınmalısınız. Yıkama işleminin mikrofiber bez kullanılarak el ile yapılması en doğrusu.
Boya koruma uygulaması ne işe yarar?
Boya koruma işlemi gerçekten faydalı mı diye düşünüyorsanız bundan emin olabilirsiniz. Çünkü boya koruması boyanın üzerindeki vernik tabakasının üzerinde ikinci bir katman oluşturarak oluşabilecek çizik, oksitlenme ve asit lekeleri gibi kusurların boyaya ulaşmasını engelliyor. Ayrıca kaliteli bir şekilde yapılan boya koruma işleminin aracınızın değerini artıracağını da bilmenizde fayda var.
Bu noktada pasta cila uygulamasını boya korumayla karıştırmamak gerekiyor. Çünkü pasta cila işlemi korumadan ziyade çiziklerin giderilmesi için uygulanan estetik bir işlem olarak biliniyor.
Uygulanan koruma işlemleri süreklilik anlamında birçok farka sahip olabiliyor. Örnek vermek gerekirse, boya koruma işlemleri arasında en uzun dayanıklılığa sahip olanı seramik kaplamalar oluşturuyor. Nano teknoloji kullanılarak yapılan seramik kaplama uygulaması üç yıla kadar aracınızın yüzeyini koruyabiliyor. Yüzeyi su tutmayan bir yapıya büründüren seramik kaplama sayesinde hem lekelerin yapışmasını hem de ultraviyole ışınların olası zararlarını önleyebilirsiniz. Bu şekilde aracınızın daha parlak ve şık görünmesini sağlayarak ilk günkü güzelliğini yakalamasına da yardımcı olabilirsiniz.