Engelli bireylerin yaşadıkları en büyük problemlerin başında ulaşım geliyor. Engelli ulaşımını kolaylaştırmak ve teşvik etmek için sıfır araç alımlarında özel tüketim vergisi muafiyeti bulunuyor. “Engel Yok, Toyota Var” mottosuyla toplumda farkındalık yaratmayı hedefleyen Toyota da engelli araç alımıyla ilgili merak edilen tüm sorulara cevap veriyor.
Engelli araç alımı konusunda gerçekleşen güncellemeleri de es geçmemek gerekiyor: Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği vasıtası ile malul ve engellilerin araç satın almasında uygulanacak istisnaların yeni limit bedeli 1.591.220 TL olarak netleştirilmiştir.
Engelli Araç Alımı Şartları
Engelli bireylerin vergi muafiyetinden yararlanarak araç alabilmeleri için bazı şartları yerine getirmiş olmaları gerekiyor.
ÖTV kanununun 7/2. maddesinde belirtildiği üzere engelli araç alımı şartları 2024 yılı itibariyle aşağıdaki maddelerden oluşuyor:
- Aracı üzerine alacak engelli bireylerin 18 yaşını doldurmuş T.C. vatandaşı olması,
- Engelli birey 18 yaşından küçük ise velisinin muvafakatname vermesi,
- Engelli birey 18 yaşından büyük ve zihinsel engelli ise vasi kararı vermesi,
- Engel derecesini gösteren resmi raporun tam teşekküllü devlet hastanesinden alınmış olması,
- Alınacak aracın motor hacmi fark etmeksizin vergilerle birlikte 1.591.220 TL’den daha düşük satış değerine sahip olması,
- Alınacak aracın sıfır kilometre olması ve 5 yıl süreyle satışının yapılmaması,
- Engel derecesi %90’dan az olan kişilerin üzerinde engelli olduğunu belirten yeni tip B sınıfı veya eski tip H sınıfı ehliyete sahip olması,
Engelli Araç Alımı Nasıl Yapılır?
Engel raporuyla araç almak isteyen kişilerin devlet hastanesinden aldıkları güncelliğini koruyan kurul raporunun aslıyla veya noter onaylı nüshasıyla birlikte araç satışının yapıldığı bayilere başvurması gerekiyor.
01.01.2024 itibariyle vergiler dahil satış fiyatı 1.591.220 TL’yi geçmeyen Toyota modelleri arasında aşağıdaki araçlar yer alıyor:
- Yeni Yaris Hybrid Dream e-CVT
- Yeni Corolla Hatchback 1.2 Turbo
- Yeni Corolla 1.5
- Yeni Hilux 2.4 D-4D 4×2
- Yeni Hilux 2.4 D-4D 4×4
Engelli Araç Fiyat Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?
Sürücüler engel derecesine göre farklı oranlarda ÖTV indiriminden yararlanabiliyor. %90 ve üzerinde engele sahip olanlar özel tüketim vergisi ödemesinden tamamen muaf tutuluyor.
%90 ve üzerinde engel derecesine sahip vatandaşların elde edeceği indirim miktarını hesaplamak için şu şekilde bir örnek verilebilir:
- Vergiler dahil satış fiyatı 300.000 TL olan bir araç alacağınızı farz edin.
- Satış fiyatı üzerinden %18 KDV bedelini hesaplayıp miktardan düşün (300.000 / 1.18 = 254.237 TL KDV’siz fiyat).
- KDV’yi çıkardıktan sonra ÖTV dahil 254.237 TL’lik satış fiyatından %80 ÖTV bedelini de düşün (254.237 / 1.80 = 141.242 TL ÖTV ve KDV’siz fiyat).
- Vergiler hariç fabrika çıkış fiyatı olan 141.242 TL’ye %18’lik KDV bedelini tekrar ekleyin (141.242 x 1.18 = 166.665 yalnızca KDV’li fiyat).
- Satış bedeli 300.000 TL olan bir otomobili ÖTV muafiyetinden faydalanarak 166.665 TL’ye satın alabilirsiniz.
Engelli Araç Alımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
01.01.2023 itibarıyla engelli araç alımı konusunda yeni düzenlemeler hayata geçirilmek üzere hazırlanmıştır. Ancak sürece hakim olmak için aşağıdaki bilgilere sahip olmanızda fayda var:
- Engellilik oranı %90’dan az olan kişiler yalnızca kendileri kullanmak üzere ÖTV ve MTV muafiyetinden yararlanarak araç alabiliyor. Bununla birlikte araç kullanımı için özel tertibat takılması şartı gerekiyor.Aracı engelli kişinin kullanması durumunda araç özelliklerinin buna uygun şekilde değiştirilmesi gerekiyor.
- Özel tertibatı olmayıp, engellilik oranı %90 ve üzerindekiler için alınmış bir aracın, kişinin eşi, kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunludur.
- 5 yıl sonra ÖTV’siz yeni bir araç alınabildiği gibi bu süre dolmadan aracın satışı da yapılamıyor.
- ÖTV indirimiyle alınmış bir aracın 5 yıl dolmadan satılması durumunda indirim miktarı kişiden tekrar tahsil ediliyor.
- 1 Ocak 2016’da yapılan düzenlemeyle araç kullanmak isteyen engelli kişilerin üzerinde engelli ibaresi bulunan B sınıfı ehliyete sahip olmak gerekiyor.
- Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından öngörülen taahhütname metninin de vergi dairesine sunulmak üzere engelli araç alımı esnasından imzalanması gerekmektedir.
Bu yazı sadece bilgilendirme amaçlı olup, ÖTV muafiyetli araç alımlarında güncel mevzuatın geçerli olacağı ve uygulanacağını hatırlatırız. Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. burada yazan bilgilendirmenin uygulanması konusunda herhangi bir taahhüt vermemektedir. ÖTV muafiyetli araç alımınızda mutlaka satıcı ile alım koşulları konusunda güncel bilgileri edinmeniz gerekmektedir.
Engelli aracı ile ilgili bilgi almak istiyorum.