Türkiye’de 2012 yılından beri aktif şekilde uygulanan HGS yani Hızlı Geçiş Sistemi, otoyol ve köprülerden geçen araçların tespitini yaparak ödeme yatırdıkları bir uygulamadır. HGS’nin bazı avantajları, sürücülerin hızlı şekilde trafiğe geri dönmelerine imkân sağlar. Peki HGS nedir, HGS cezası nereye ödenir ve HGS ceza sorgulaması nasıl yapılır?
HGS Geçiş Sorgulama Nedir?
Hızlı Geçiş Sistemi, paralı giriş isteyen köprü ve otoyolların araç takibini kolaylaştıran bir etikettir. İlgili yerlerden HGS etiketi çıkartarak aracın ön camına yapıştırmak gerekir. HGS çıkarmak için bulunduğunuz yerdeki en yakın PTT şubesine gitmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca bankalardan ve Karayollarının giriş ve çıkışlarındaki satış noktalarından da etiket alınabilmektedir. HGS başvurusu için araç ruhsatı ve T.C kimlik kartı-nüfus cüzdanı istenir. İlgili yetkililere HGS çıkarmak istediğinizi belirterek kolayca etiketi alabilirsiniz.
Başvuruyu yaptıktan sonra Hızlı Geçiş Sistemi etiketi, yatay şekilde aracın ön camına yapıştırılır. Bu etiket sayesinde, ücret tahsilatının kolay şekilde yapılır ve trafikte gereksiz yere vakit kaybedilmez. Bu sistemin de temel amacı trafik akışını hızlandırmak ve gereken ödemeyi gişe yerine otomatik sistem üzerinden almaktır. OGS yerine kullanılan HGS uygulaması ile ilgili hesap, bakiye ve geçiş ihlali bilgilerinin sorgulanması ise e-devlet üzerinden yapılabilmektedir. Ayrıca PTT ile iş birliği yapan bankalar aracılığıyla da HGS bakiye sorgulaması ile geçiş ihlali ücreti öğrenilmektedir. Yine PTT HGS müşteri hizmetleri sayfasından da online şekilde ilgili bilgileri ulaşmak mümkündür.
HGS Geçiş Ne Kadardır?
HGS sorgulaması kadar HGS geçiş ücretinin ne kadar olduğu da merak edilir. Öncelikle HGS bakiyesi ile ilgili bilinmesi gerekenler mevcuttur. Araç HGS sorgulama bakiyesini e-devlet başta olmak üzere PTT’nin HGS ile ilgili sayfasından da öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda anlaşmalı bankalar da geçiş ücreti bakiyesinin ne kadar kaldığı hakkında bilgi vermektedir. HGS geçiş bilgisi için HGS araç sınıfları hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.
HGS ücretinin belirlenmesinde etken olan HGS araç sınıfları şu şekildedir:
- 1. Sınıf Araçlar: Aks aralığı 3.20 mt altında olan araçlardır. Otomobiller bu sınıfa dahildir.
- 2. Sınıf Araçlar: Aks aralığı 3.20 mt üstünde olan 2 akslı araçlardır. Minibüsler bu sınıftadır.
- 3. Sınıf Araçlar: Aks adedi 3 olan araçlardır. Yolcu otobüsleri bu sınıf dahilindedir.
- 4. Sınıf Araçlar: Aks adedi 4 ve 5 olan kamyonlar bu sınıfa aittir.
- 5. Sınıf Araçlar: Aks adedi 6 ve üzeri olan kamyonlar, tır ve treyler bu sınıfa dahildir.
- 6. Sınıf Araçlar: Motosikletler bu sınıfa dahildir.
Yukarıdaki araç sınıflandırması kapsamında, en yüksek HGS ücreti 5. sınıf araçlara aittir. Diğer sınıflara göre daha az ücretlendirmeye tabi olanlar ise 6. sınıf araçları temsil eden motosikletlerdir. HGS 2024 ücretleri de yine araç sınıflandırması ile birlikte köprü ve otoyolların kullanım mesafe süresine göre belirlenmektedir. Örneğin, 2024 yılı itibariyle Avrasya Tünelinden geçecek 1.sınıf araçların 53 TL, 2.sınıftaki minibüslerin ise 79 TL ödemeleri gerekir. HGS 2024 yılı için değişen ücretlerini geçeceğiniz köprü ve otoyolun geçiş ücretine bakarak öğrenebilirsiniz. Yine HGS ile ilgili borç ve HGS geçiş ücreti bilgilerine PTT’nin HGS mobil uygulamasından ulaşmak mümkündür.
HGS Borç Sorgulaması ve Ödemesi Nasıl Yapılır?
Bir de HGS kaçak geçiş sorgulama durumu vardır. Ödenmesi gereken ücretin yatırılmaması ve HGS üyeliğinin olmaması hâlinde HGS kaçak geçişe düşebilirsiniz. Geçiş ihlali yapmanız durumunda ise HGS borcu ödemeniz gerekecektir. HGS borç sorgulaması için e-devlet sitesi veya PTT üzerinden işlem yapabilirsiniz. E-devlet üzerinden HGS borç sorgulaması yaparken HGS Bakiye Yükleme kısmından güncel bakiyeyi öğrenebilir ve borç sorgulamasını buradan yapabilirsiniz. Geçiş ihlali yapmanız hâlinde, ödemeyi 15 gün içinde tamamlamanız beklenmektedir. Bu süre içinde borcu öğrendikten sonra yine aynı şekilde PTT, bankalar ve e-devlet üzerinden HGS ceza ödemesini tamamlayabilirsiniz.
HGS ihlali yapmanız halinde ödemeniz gereken tutar için HGS kaçak geçiş ücreti olarak geçer. HGS geçiş ihlali sorgulamasını aksatmadan yaparak borcu ödeyebilirsiniz. Eğer size tanınan 15 günlük süreyi geçerseniz ceza yaptırımı kapsamında borç, hesabınızdan tahsil edilir. Bakiyenin yetersiz olduğu ve yenilendiği taktirde ise borcun 5 katı kadar bir tutarı ödemek gerekir.
Toyota Türkiye olarak HGS cezası nereye ödenir, HGS 2024 ücretleri ne kadardır ve hgs borcu nasıl sorgulanır gibi merak edilen soruları yanıtladık. Araçlar ve çok daha fazlası için bilgi aktardığımız blog sayfamızı takip ederek gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
HGScezası nereye ödenir?
HGS ihlali durumunda ödenmesi gereken ücret cezası, e-devlet üzerinden kolayca yapılmaktadır. Ayrıca anlaşmalı bankaların ATM ve internet bankacılığı aracılığıyla da HGS ceza borcu öğrenilir.
HGS geçiş ne kadar?
HGS ücretini belirleyen temel etken, araç sınıfıdır. Yine otoyol ve köprülerde kullanılan mesafe hesabına göre de ödenmesi gereken ücretler farklılık gösterir. Bu yılın (2024) belirlenen ücretleri için PTT HGS mobil uygulaması üzerinden otoyol ve köprü geçiş ücretlerine ulaşabilirsiniz.