Akü Nedir? Akü Ömrü Ne Kadardır?

622 Gösterim

 

Akü, elektrik enerjisini dönüştürüp kimyasal enerji formunda depolayarak elektrik enerjisi şeklinde geri veren bir araçtır. Akü nedir sorusunun en detaylı yanıtı bu olur. Ateşleme, aydınlatma ve aktifleştirme gibi amaçları olan akünün asıl gayesi ise araba motorunu düzgün biçimde çalıştırmaktır.

Bugüne baktığımız zaman otomotiv sektöründeki teknolojik ilerlemeler sayesinde yeni nesil akülerin devreye girdiğini görüyoruz. Teknoloji dostu aküler ile eski tip akülerin getirdiği sorunlar tamamen ortadan kaldırılmıştır. Çağa ayak uyduran akülerde AGM (VRLA akü) teknolojisi de bulunur.

Toyota olarak hazırladığımız bu içerikte akü ve akü çeşitlerine dair birçok bilgiyi öğrenebilirsiniz. Ayrıca akülerin ne kadarlık bir ömre sahip olduğunu, akü bakımının nasıl yapılması gerektiğine de değiniyor olacağız.

Günümüzde birçok akü şarj edilebilir özelliğe sahiptir. Dilerseniz Akü Nasıl Şarj Edilir? Akü Takviye Kablosu Nasıl Kullanılır? başlıklı içeriği de inceleyebilirsiniz.

Akü Nedir?

arac akusu

Akü nedir ve nasıl çalışır? Akü çeşitlerinin her birinin de çalışma evresi, birbirini etkileyen süreçleri içerir. Bir akünün çalışma evresinde aydınlatma, ateşleme ve çalıştırma gibi durumlar belli bir sırada gözlemlenir. Motorun çalışmaya başlamasının akabinde akü tarafından otomobile elektrik iletimi sağlanır.

SLI olarak da bilinen akü türleri, yüksek amper cinsinden saptanan patlama akımını gevşetmek ve şarj etmek için üretilmiştir. Akü, marş misyonunu yerine getirmesiyle beraber elektrik enerjisinin depolanabilmesi ve lazım olduğunda yeniden kullanılabilmesine de yardımcı olur. Ayrıca aracın elektrik ihtiyacına dair ekstra gücü veren de yine akü sistemidir.

Marş demişken, içerisinde akünün de yer aldığı marş dinamosu hakkında da bilgi almak için dilerseniz Marş Dinamosu Nedir, Nasıl Çalışır? başlıklı içeriği de okuyabilirsiniz.

Akü Ömrü Ne Kadardır?

arac akusu tutan adam

Akü ömrü ne kadardır sorusu birçok kullanıcı tarafından sorulmaktadır. Bildiğiniz gibi araçların içerisinde yer alan her bir parçanın da bir kullanım ömrü var. Akülerin çalışma ömürleri kullanım şekline ve hava şartlarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Akülerin çalışma prensibini etkileyen unsurları ise şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Sıcaklık daima akünün performansını etkileyen bir kıstastır. Bir akünün düzgün çalışması adına ortam sıcaklığı 20-30 derece arasında olmalıdır. Daha yüksek bir ısıyla karşılaşan aküler daha kısa ömürlü olacaktır.
  • Depolama da bu konuda önem taşır. Akünün şarj depolamasını doğru yapmak gerekir. 6 ayda bir şarj ettirilmelidir.
  • Düşük devre gerilimi nedeni ile akü üzerinde sülfat düzeyinin artması gibi problemler yaşanabilir. Kişi daima bu tür durumları gözlemlemelidir. Ayrıca aküyü aşırı düzeyde şarj etmek de zararlıdır, bunu da unutmamak gerek.
  • Akünün düzenli şekilde bakımlarının yaptırılması önemlidir. Temizliği yaptırılmalı ve bağlantıların düzgün olup olmadığına dair tüm kontroller gerçekleştirilmelidir.
  • Her akünün içerisinde belli bir düzeyde sıvı bulunur. Bu sıvının ne çok ne de az olması gerekir; orta karar olmalıdır. Sıvı kontrolünü sürekli yapmak lazımdır. Yeni nesil araçlarda bakım gerektirmeyen tipte aküler kullanıldığından dolayı sıvı kontrolü yapılmasına gerek duyulmamaktadır.

Siz de bu tür durumlarda önleminizi alarak araç aküsünün daha uzun seneler dayanmasını sağlayabilirsiniz. Fakat titiz davranmamak ne yazık ki akünün olduğundan daha kısa ömürlü olmasına neden olur ve can sıkıcı ek masraflar çıkabilir.

Akü Lambası Neden Yanar?

lambasi yanan aku gostergesi

Akü nedir, akü ışığı neden yanar ve akü lambası neden yanar gibi sorular sık sık gündeme gelmeye devam etmektedir. Akü ışığı kontağı çevirmenizin akabinde halen yanıyor ise akünüz bozuk veya bitmiş olabilir. İlk olarak akünün motora bağlanmasına destek olan elektrik kablolarının düzgün olup olmadığına bakmak lazımdır.

Bağlantı kablosu yani elektrik kablosunda hasar varsa bu da akünün bitmesine neden olmuştur. Lamba böyle durumlarda da sık sık yanar ve hiç sönmez. Bu tarz bir problemle karşılaşıldı ise bağlantılar kontrol edilmeli ve her şey yerine konmalıdır. Akü bitmemişse şarj sistemi arızalanmış olabilir.

Sonuç olarak akü lambasının yanması hiçbir zaman iyi bir duruma işaret etmez. Siz bu konuda daima önleminizi alarak ilerlemeye özen gösterin deriz. Böylelikle akü nedeni ile araca daha fazla zarar verilmeden sorun çözüme ulaştırılır.

Akü Çeşitleri Nelerdir?

birden fazla aku

Motorlu olan bütün araçlarda akü yer alır. Akü üretiminde aktif rol alan ana maddeler ise sülfürik asit ve kurşundur. Motorlu otomobillerde görev alan bütün akü çeşitleri, akü nedir sorusunun temel cevaplarını da gözler önüne serer. Kullanım amacına göre birden fazla akü türü vardır. Fakat kurşun asit akü daima en sık kullanılandır.

Start stop olarak bilinen çağdaş teknolojiye uyumlu üretilen EFB ve AGM gibi akü modelleri de mevcuttur.

Ayrıca isterseniz Start & Stop Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır? başlıklı içeriği inceleyerek bu akü türüne dair daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. Tabii bir de sulu aküler vardır. Otomobillerin yanı sıra deniz taşıtları, kamyonlar ve bahçe araçlarında da sulu aküler aktif biçimde yer almaktadır.

Akü Ne İşe Yarar?

arac akusu ornegi

Akü nedir ve ne işe yarar? Aküler; aydınlatma, aracın çalıştırılması, enerji verme gibi sayısız işleve sahiptir. Her alana göre farklı bir akü seçilir ve kullanılır. Aracın düzgün ve randımanlı olarak çalıştırılması adına motorun gereksindiği tüm enerjiyi veren parça, aküdür. İşlem esnasında elektrik enerjisi kimyasal bir forma dönüştürülür ve akü tamamen şarj olur.

Akü ne işe yarar sorusu, akü nerelerde kullanılır sorusunu da akıllara getirecektir. Aküler, otomotiv sektörünün yanı sıra işyerlerinde, santrallerde,tren istasyonları ve hastanelerde de kullanılır. Tabii tüm bunlara rağmen en çok kullanıldığı yer yine otomotiv sektörüdür. Kaliteli bir aküye sahip olan her araç sizi memnun edecektir, bunu da eklemek isteriz.

Toyota araba modelleri içerisinde kullanılan tüm akü çeşitleri hem güncel teknolojiye uygun hem de üstün kalitededir. Otomobil skalasından kriterlerinize en uygun haldeki aracı seçerek konforlu yolculuklara kapı aralayabilirsiniz. Akü ne kadar dayanıklı olursa araç performansı da o denli artacaktır; bunu da unutmamak gerekiyor.