ESP Nedir? Araçlarda ESP Ne İşe Yarar?

968 Gösterim

Araçlardaki ESP özelliğine dair en çok dile getirilen ESP nedir sorusunun tüm detaylı yanıtlarını bu yazıda bulabilirsiniz. Milenyum çağı ile teknolojik gelişmelerin daha da hız kazanması, otomotiv sektörünü de yakından etkiledi. Böylelikle uzmanlar ve mühendisler, araç güvenlik sistemini gitgide daha da geliştirmeye başladı.

Peki üretimine 27 sene evvel, 1995 yılında başlanan ESP sistemi tam olarak nedir? Nasıl çalışır ve ne işe yarar? Arızalanır mı? Arızalanırsa nasıl tamir edilir? Her bir sorunun cevabı da büyük önem taşıyor. O halde sizi daha fazla bekletmeden konumuza dönelim, işte birbirinden dikkat çekici detaylar ile ESP sisteminin her bir özelliği!

ESP Nedir?

esp isareti

ESP kısaltmasının açılımı Elektronik Stabilite Programı olmaktadır. Modern üretim araçların büyük bir kısmında bulunan ESP, tamamen elektronik bir sistemdir. ESP sisteminin asıl oluşturulma gayesi ise yolculuk esnasında meydana gelebilecek zorlu durumlarda güvenlik önlemlerinin alınmasına yardımcı olmasıdır.

ESP nedir sorusunun yanıtının devamı niteliğinde ise şunu söyleyebiliriz; sürücü, gösterge paneli üzerinde aralıksız biçimde yanan ışık vasıtasıyla Elektronik Stabilite Programı sisteminin hangi süreçte devreye girdiğini kolayca fark edebilir. Otobanda sürekli şekilde hareket halinde olan bir araç aniden yoldan çıkacak gibi olursa, aracı kurtarmak için ESP modu kendiliğinden açılır.

ESP bu tür durumlarda aktif güvenlik bölümünü çalıştırır ve aracın kontrol altına alınmasını sağlayarak oluşabilecek büyük kazaların önüne geçmeyi başarır. Aracın yanal yöndeki tüm hareketlerini iyileştiren ESP sistemi sayesinde dengeli bir yolculuk yapmış olursunuz. Böylelikle her şey yolunda gidecek, ulaşmak istediğiniz yere stressiz şekilde varacaksınız.

Ayrıca ESP sisteminin kullanılabileceği araçlarda ABS sisteminin de olması şarttır. ABS; otomobillerin tüm yol olanaklarında gerçekleştireceği ani frenlerde tekerleklerin düzgün çalışmasına yardımcı olan bir fren sistemi olarak özetlenebilir.

Toyota farkı ile siz de ESP özelliği içeren tüm araba modelleri arasından en beğendiğiniz seçeneği tercih edebilir, keyifli ve dinamik bir yolculuğa sevdiklerinizle beraber sorunsuz şekilde çıkabilirsiniz.

ESP Ne İşe Yarar?

birbirine carpmis iki araba

ESP nedir sorusunu soran herkes, ESP ne işe yarar sorusunun da yanıtını almak ister. ESP ne işe yarar öğrenmek ister misiniz? Bilirsiniz, yağışlı havalarda sürüş yapmak hayli tehlikeli bir hal alabilir. En çok da yağmurlu havalar zorlayıcıdır. ESP sistemi, otomobilin olası bir kaza anında savrulmasını önlemesi ile dikkatleri üzerine çeker. Tüm tekerleklere hakim olan tekerlek hız sensörü, ESP ile stabil bir şekilde çalışmayı sürdürür.

Ciddi boyuttaki trafik kazalarının gerçekleşmesinin sebeplerinden biri de yol tutuşunu kaybetmekle alakalıdır. ESP sayesinde bu tür kazaların yüzde yetmişlik bir kısmının önüne geçmek olağandır. Aracın yoldan çıkmak üzere olduğunu algılama gücü olan ESP sistemi, anında müdahale yapma konusunda da son derece iyidir.

ESP sensörleri her zaman bir bilgisayara bağlıdır. Kendisine gelen tüm sinyalleri kontrol altına alır. Otomobilin dengesini bozacak herhangi bir harekette bulunulursa ESP anında bir tehlike olduğunu görür ve sürücüye mahal bırakmadan savrulmanın önüne geçmiş olur.

Ayrıca ESP’nin işlev gördüğü alanları şu şekilde maddeleyebiliriz:

  • Tekerlek hız sensörünü kontrol etme
  • Rotadan çıkma düzeyine müdahale etme ve yanal ivme sensörünü aktifleştirme
  • Direksiyon açısına göre devreye girme
  • ECU (motor kontrol ünitesi) aracılığı ile haberleşme sağlama

Ayrıca aracın ESP ekranını kontrol ederken gösterge paneline de dikkat etmek gerekecektir. Kontrol tamamen sürücüde olmalıdır. Dilerseniz Araç Gösterge Paneli İşaretleri ve Anlamları başlıklı yazıyı da okuyarak konuya dair bilgi sahibi olabilirsiniz.

ESP Arızası Nedir?

trafik kazasi gecirmis genc kadin

ESP nedir demişken ESP arızası nedir sorusunun yanıtını da verelim isteriz. ESP sistemi hiç arızalanır mı? ESP de aynı diğer sistemler gibi arızalanabilir. Bu nedenle de ESP arızası nedir sorusunu yanıtlamak isteriz. Aracın sağlıklı biçimde yol almasına yardımcı olan ESP sistemi bozulduğunda, savrulma tehlikesi öne çıkacaktır. Maalesef bunun sonucunda sürücünün yaşamı tehlikeye girecek, aracın devrilme olasılığı da gün yüzüne çıkacaktır.

O yüzden de ESP son derece mühim bir güvenlik sistemi olarak öne çıkar. Araç tercihi yapacağınız zaman ESP sistemi özelliğini içeren bir otomobile odaklanmalısınız. Paneldeki ESP logosunun ışığının sık sık yanıp sönmesi ya da hiçbir biçimde yanmaması sistem arızasının en önemli göstergesidir.

Bunun yanı sıra ESP sistemi, zaman zaman akü voltajını da etkileyen bir arıza gösterebilir. Akü bozulması olayının yaşanması halinde gösterge paneli ışığı sık sık yanmaya ve sönmeye başlayabilir. Böyle bir şey yaşandığında vakit kaybı yaşamamak adına doğrudan aracınızın ESP kontrolleriniz yaptırmalısınız. Panik yapmadan işlemleri başlatmak en iyisidir.

ESP Işığı Neden Yanar?

isigi yanan esp gostergesi

ESP teknolojisine dair en sık merak edilen konulardan biri de ışığının yanması, yanıp yanıp sönmesidir. ESP ışığı neden yanar sorusunun cevabı şu şekildedir; ESP ışığı bazen yanar ve söner bazen ise aralıksız halde yanabilir. ESP aktif hale getirildiği esnada ışığı 2-3 kez yanıp sönecektir. Ardından da sönük formda kalacaktır. Işığın her an açık olması sistemin çalışmadığının, tamamen devre dışı olduğunun net bir göstergesidir.

ESP sisteminde şayet bir sorun varsa ışık durmaksızın yanacaktır. Günümüzde birçok kişi ESP’nin ışığının sürekli yanmasını normal bir durum sanabiliyor, fakat bilinçlenmek çok önemli.

Böyle durumlarda bir profesyonelden destek almak ise en mantıklı seçeneklerden biridir. Aksi halde araç yolculuk esnasında sorun çıkarabilir. Tabii ESP sisteminin arızalanması durumunda tamiratı yaptırılmazsa ve kaza gerçekleşirse kaza tespit tutanağı tutulacaktır.

Bunun için de dilerseniz Kaza Tespit Tutanağı Nedir, Nasıl Sorgulanır? başlıklı içeriği inceleyebilirsiniz. Böylelikle bahsi geçen tutanağın ne olduğunu ve nasıl sorgulanacağını görmek mümkündür.

ESP sistemi sayesinde güven dolu yolculuklar geçirebilirsiniz. Teknoloji dostu her yeni araç türünde ESP sistemi aktif olarak çalışmayı sürdürmektedir. Otomotiv dünyasındaki teknolojik çalışmalar ilerledikçe ESP konusunda da birden fazla önemli adım atılmaktadır.

ESP nedir sorusunu bu yazıda ayrıntılı şekilde cevaplamış olduk. Siz de her daim bu sistemi içeren bir otomobil kullanmaya özen göstermelisiniz. Güvenli ve keyifli yolculuklar dileriz!